Πέντε τρόποι για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου!

removing-negativity-from-your-life

Πολλές φορές η εικόνα που έχουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας δεν αντιστοιχεί στην αξία του εσωτερικού δυναμικού μας. Σε αυτό το πλαίσιο η έννοια της αυτό-αξιολόγησης, αναφέρεται στο σύνολο των πεποιθήσεων και των αξιών που τρέφουμε για εμάς τους ίδιους περισσότερο με βάση ένα γνώμονα εξωτερικής αξιολόγησης, παρά μέσα από μια οπτική με εσωτερική εστίαση.

Με λόγια απλά ανεξάρτητα από την αξία μας, η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας πολλές φορές είναι το συμπέρασμα της γνώμης του περιβάλλοντος μας. Πολύ συχνά όμως τα εξωτερικά συμπεράσματα των τρίτων δεν ταυτίζονται με την αυθεντική εικόνα του εαυτού μας, οδηγώντας έτσι όλους εμάς σε μια λανθασμένη αξιολόγηση του εαυτού μας.

Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς όλοι μας κατά καιρούς έχουμε νιώσει την αυτοεκτίμηση μας να μειώνεται, επειδή δηλαδή εσωτερικεύουμε λανθασμένα εξωτερικά μηνύματα. Βασιζόμενοι στις αντιλήψεις των «άλλων» χάνουμε την αίσθηση του εαυτού μας και φυσικά την πραγματική του αξία.
Το χτίσιμο της εικόνας του εαυτού μας είναι σημαντικό να γίνεται μέσα από την προσωπική οπτική και όχι σύμφωνα με τη γνώμη των άλλων. Γιατί η δημιουργία μιας προσωπικότητας με αυτοεκτίμηση διαμορφώνεται πάνω στο αυτό-σεβασμό και την αγάπη του αληθινού εαυτού. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, όλοι να αποδεχθούμε τον αυθεντικό εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε όπως είναι και όχι να προβάλουμε «ψεύτικους» εαυτούς προκειμένου να γινόμαστε αρεστοί στους γύρω μας.

Πως αποκτούμε αυτοεκτίμηση;

Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε αυτοεκτίμηση είναι να τη χτίσουμε μέσα από την προσωπική μας ανάπτυξη, με προϋπόθεση όμως την αυθεντικότητα. Το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης ταυτίζεται με το χτίσιμο του αυθεντικού εαυτού και αποτελεί μια διαδικασία διαρκείας που δεν σταματά ποτέ. Έτσι ακόμα κι αν κάποια στιγμή αισθανθούμε την αυτοεκτίμηση μας χαμηλά, μπορούμε να τη βελτιώσουμε μέσα από τη δουλειά με τον εαυτό μας. Η «στρατηγική» ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει την εφαρμογή συγκεκριμένων συμπεριφορών από το άτομο τις οποίες και προτείνουμε.

  • Αποδοχή του εαυτού για αυτό που πραγματικά είναι και όχι για αυτό που θέλουν οι άλλοι.
  • Αγάπη για το κορμί και το μυαλό. Η έννοια της αγάπης του εαυτού μας αφορά την καλλιέργεια τόσο του σώματος, όσο και του πνεύματος. Κάνε καθημερινά κάτι για να εξελίξεις το μυαλό σου και για να βελτιώνεις το σώμα σου. Κάνε ότι μπορείς για να νιώθεις όμορφα με το σώμα σου και τον εαυτό σου.
  • Δημιούργησε το σώμα που θέλεις και ακόνισε το μυαλό σου. Μην συμβιβάζεσαι!
  • Ελεύθερη έκφραση. Μην καταπίνεις τα συναισθήματα σου, μη φοβάσαι να πεις την άποψη σου.
  • Ενίσχυσε την παρουσία σου μέσα από τη δράση σου. Μην επαναπαύεσαι!
  • Ανάπτυξη δημιουργικότητας. Αξιοποίησε τις δυνατότητες και τα ταλέντα σου με κάθε ευκαιρία. Μη σταματάς να εξελίσσεσαι δημιουργικά σε όλα τα επίπεδα του ενδιαφέροντος σου. Μη το βάζεις κάτω!
  • Θέση προσωπικών ορίων. Ξεκαθάρισε στους άλλους τα όρια σου και μην επιτρέπεις στους άλλους να τα ξεπερνούν. Βάλε όρια σε ανθρώπους, καταστάσεις και σχέσεις που σου δημιουργούν αρνητικές σκέψεις ή σε μειώνουν. Μάθε να λες «όχι»!

Ο Paulo Coehlo συνοψίζει το νόημα της αυτό-πεποίθησης σε μια μόνο φράση που γίνεται ταυτόχρονα και συμβουλή

προσπάθησε να είσαι σίγουρος πως κάθε φορά που λες άλλο ένα «ναι» στους άλλους, δε λες άλλο ένα «όχι» στον εαυτό σου. Η συνειδητοποίηση του πραγματικού εαυτού σου, η αποδοχή και ο σεβασμός στα θέλω σου, αποτελούν το δρόμο προς την αυτοεκτίμησης. Μη ξεχάσεις όμως μια ακόμα αλήθεια, πως σε αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει τερματικός σταθμός.

Ειρήνη Μεσσήνη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
irinimessini@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;