Προτάσεις ταινιών για DVD: Ταινίες με θέμα

18910584

Συνειδητά ποτέ δεν πίστεψα στους αδιέξοδους έρωτες. Μάλλον από ανάγκη πιστεύω στον έρωτα ως μια δύναμη που παλεύει για τον εαυτό της, που παλεύει για να υπάρχει και που όταν θέλει κερδίζει κάθε μάχη. Και που εν τέλει όταν αφήσει τον εαυτό της να ηττηθεί είναι επειδή δε γεννήθηκε ποτέ ή επειδή έπαψε από επιλογή να θέλει να κερδίζει.

Οι φιλοσοφικές μου θεωρίες, μάλλον ευτυχώς, δεν απασχόλησαν ουδέποτε κανέναν σεναριογράφο. Οπότε καταλαβαίνετε-και για την ακρίβεια σίγουρα έχετε διαπιστώσει- πως ο έρωτας ως αδιέξοδο, ως τοίχος είναι ένα μοτίβο σύνηθες όσο και πιασάρικο από το Καφέ της Χαράς και το Δις Εξαμαρτείν μέχρι τις Γέφυρες του Μάντισον και το Les amants du Pont Neuf.

Brockeback Mountain

Ο πραγματικός έρωτας γεννιέται απ’το τίποτα και η φλόγα του ανάβει από το πουθενά. Δεν τον τραβάς απ’τα μαλλιά, ούτε τρέχεις ξοπίσω του για να τον φτάσεις. Σε πιάνει εκείνος απ’τα μαλλιά ξαφνικά και δε σ’αφήνει να δραπετεύσεις με τίποτα. Ένα τέτοιο ερωτικό πάθος έζησαν και οι πρωταγωνιστές του Brockeback Mountain, ένα πάθος που ξεπήδησε μόνο του και που άλλαξε για πάντα δύο ζωές. Ένα πάθος που δεν ήταν πυροτέχνημα, αλλά έρωτας απ’αυτούς που έχουν τη δύναμη να κερδίσουν μάχες, αλλά που εν τέλει υποτάχτηκε σε κοινωνικά κατεστημένα.

Οι γέφυρες του Μάντισον

Όταν ο έρωτας δεν είναι προτεραιότητα, όταν η ζωή σου μοιάζει γεμάτη, πλήρης ο έρωτας δε σε λυπάται. Σε χτυπάει αλύπητα, όπως αλύπητα χτύπησε και τη Francesca, μια παντρεμένη μεσήλικη γυναίκα. Και για 4 μέρες στροβιλίστηκε στη δίνη του. Ρομαντικές και ρομαντικές ψυχές έχουν κλάψει χάρη στον αδιέξοδο έρωτα της Francesca και του Robert, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα γλιτώσετε.

Η ιστορία της Adele H.

Επειδή ο έρωτας όταν δεν είναι αμφίδρομος έχει τη δύναμη να γίνει εμμονή. Και ακριβώς επειδή αυτή η εμμονή έχει τη δύναμη να σε οδηγήσει στην παράνοια, αυτή η ταινία του Τρυφώ έχει θέση σε ένα μικρό αφιέρωμα σε αδιέξοδους κινηματογραφικούς έρωτες. Η απλή όσο και τραγική ιστορία μιας γυναίκας που η ερωτική απόρριψη της στοίχισε πολλά παραπάνω από μερικά δάκρυα μιλά με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τον έρωτα ως εμμονή, ως ψύχωση.

Les amants du Pont Neuf

Τίποτα λέει δεν είναι όμορφο όταν δεν είσαι ερωτευμένος. Δύο άστεγοι, ερωτεύονται με φόντο το Σηκουάνα και ένα άγγιγμα, ένα χαμόγελο θα γεμίσει με τη δύναμη του τις άδειες τους ζωές. Θα γεμίσει δύο ζωές που έμοιαζαν μάταιες, θα ενώσει δύο ανθρώπους που έμοιαζαν να περιφέρονται χωρίς σκοπό στη ζωή. Και που ίσως να βρήκαν το σκοπό τους ο ένας στο άγγιγμα του άλλου.

Jules et Jim

Ο Τριφώ πάντα έβλεπε τη γυναίκα ως ένα πλάσμα ασταθές, ανισόρροπο, που δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν στο πέρασμα του. Έτσι και εδώ η αστάθεια και η προσωπικότητα μιας γυναίκας, μοιραίας παρά τη θέληση της, θα γοητεύσει δύο φίλους. Ο έρωτας όμως δεν γεννήθηκε για τρεις και η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας θα αποβεί μοιραία για τους πρωταγωνιστές.

Σε πείσμα των σεναριογράφων θα επιμείνω στη θεωρία μου. Και αν ψάξω για το αντίθετο του έρωτα καταλήγω στο ‘’φόβο’’. Ο έρωτας σε κάνει να κλείνεις τα μάτια, να θυμάσαι εκείνο το ένα βλέμμα του και να χαμογελάς. Ο έρωτας σε κάνει να λαχταράς το άγγιγμα του, εκείνο που δεν έχει έρθει ακόμη και που το φαντάζεσαι με φόντο ένα ζεστό βράδυ σε ένα μπαλκόνι του 1ου ορόφου μετά από πολύ κρασί και τσιγάρο και ιστορίες και φιλοσοφικές θεωρίες. Και αν το άγγιγμα αυτό το φοβάσαι, μπορείς να συνεχίσεις να φοβάσαι όπως οι πρωταγωνιστές μας και αν μπορείς να υποφέρεις την ιδέα πως δε θα το έχεις ποτέ δικό σου, τότε δεν έχεις ακόμη αντικρίσει εκείνο το βλέμμα που θα σε κάνει να το λαχταράς πραγματικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;