Πρυτάνεις: Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργήσουν!

panepistimio

Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009.
Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους. Αν οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιηθούν, τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία σε αδυναμία λειτουργίας εντός του 2015, με ευθύνη της Πολιτείας.

Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.

Ως εκ τούτου, ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Τέλος, η Σύνοδος προτείνει στη πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;