Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες φοιτητών. ΝΑΙ ή ΌΧΙ;

ekpa-7-mid-feat

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, καθώς η ανακοίνωση της πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία στην ουσία καταργούσε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, αναζωπύρωσε εντάσεις που φαινόταν να καταλαγιάζουν προσωρινά.

Η ανακοίνωση της πρυτανείας

«Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ’ ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν. Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας. Είναι καθήκον όλων μας να τη στηρίξουμε, με στοργή και τόλμη. Αλλιώς η φάρσα μπορεί να εξελιχθεί κι αυτή σε δράμα, μοιραίων κι άβουλων αντάμα»

Για να προσθέσει:

Η πρόταση για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των φοιτητών για μείζονα θέματα δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ’ αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί.

Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς περνάνε οι μέρες και το σχέδιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας που από κοινού υλοποιούν η κυβέρνηση μαζί με τον Φορτσάκη βαθαίνει, γίνεται όλο και πιο σαφές τι είναι αυτό που τους φοβίζει: η μαζική, συλλογική κι ακηδεμόνευτη δράση των νέων ανθρώπων.

Από τη μία στέλνουν τα ΜΑΤ να κρατήσουν κλειστές τις σχολές και να ξυλοκοπήσουν φοιτητές κι από την άλλη φιλοδοξούν να μας κάνουν μαθήματα δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που θα εκφράσουν δήθεν τις πλατιές πλειοψηφίες των σχολών.

Από τη μία αγανακτούν για την ύπαρξη κομματικών παρατάξεων στις σχολές και τη δήθεν κομματική υποκίνηση των μαθητικών καταλήψεων κι από την άλλη σιγοντάρουν την ΟΝΝΕΔ, τη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας από κοινού λόγο για «ανασύσταση» της ΕΦΕΕ με νομοθετική πρωτοβουλία(!) και αποσιωπούν πλήρως τη σκανδαλώδη καπηλεία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ που 41 χρόνια μετά κρατά κλειδωμένη στα γραφεία της την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου.

Η ιδέα τους για τη δημοκρατία, στην ουσία, είναι η πλήρης κατάργηση της συλλογικότητας και του δημοκρατικού διαλόγου. Θέλουν να απαξιώσουν και να τσακίσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων γιατί γνωρίζουν ότι εκεί, με όλες τις συγκρούσεις και με όλα τα προβλήματα, διαμορφώνονται η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και το αγωνιστικό φρόνημα των νέων ανθρώπων, ενάντια στον ατομικό δρόμο και την ηλεκτρονική «δημοκρατία» της αποχαύνωσης.

Για εμάς, η μόνη λύση είναι η υπεράσπιση κι η αναβάθμιση των συλλογικών δομών συζήτησης και απόφασης των φοιτητικών συλλόγων, ως αναπόσπαστο μέρος του αγώνα μας ενάντια στην καταστολή, την πειθάρχηση και συνολικά στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου που θέλουν να μας επιβάλουν.

Η νεολαία έχει βγει ήδη μπροστά για να γράψει το τέλος αυτής της κυβέρνησης και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει.

Ούτε βήμα πίσω! Ούτε μια μέρα χαμένη!

Πείτε μας την άποψή σας εδώ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
ΤΕΛ
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;