Βάσεις 2015: Γιατί γίνεται λόγος για ραγδαία αύξηση;

baseis 2012 1

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΑΣΕΙΣ 2015 – Δείτε τα στο neolaia.gr!

 

Από το πρωί έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις για τις βάσεις 2015 που κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση του Υπουργού για ραγδαία μείωση των εισακτέων και καθορισμό του από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ!

Την ώρα μάλιστα που οι πρυτάνεις και πρόεδροι των ιδρυμάτων “βράζουν” από τη συσσώρευση πρωτοετών λόγω της επαναφοράς του παλιού μέτρου των μεταγραφών.

Ενδεικτικό του μεγέθους των μειώσεων που ζητάνε Ιδρύματα, τα οποία προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, η πρυτανική ηγεσία δήλωσε ότι μπορεί να διαχειριστεί 950 φοιτητές. Η απόφαση του υπουργείου ήταν να εισαχθούν 1.600, προσθέτοντας 40% επί της πρότασης του Ιδρύματος. Πάνω-κάτω, αντίστοιχες μειώσεις ζητάνε και τα υπόλοιπα Ιδρύματα. Δεδομένου ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων κυμαινόταν στις 70.000, αν για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οριστεί από τα Ιδρύματα, θα είναι ορατά μειωμένος, επηρεάζοντας άμεσα και τις βάσεις εισαγωγής του ερχόμενου Αυγούστου.

Η αύξηση των βάσεων σε πιθανή μείωση των εισακτέων είναι αναπόφευκτη

Αναπόφευκτα, αυτό θα οδηγήσει σε έκρηξη των βάσεων, ειδικότερα για τις δημοφιλείς σχολές, μιας και οι πολυπόθητες θέσεις, για τους υποψήφιους, στα αμφιθέατρα θα μειωθούν αρκετά. Ο κ. Λοβέρδος αφήνει υπόνοιες ότι ίσως οι πρυτάνεις δεν αντέξουν την κοινωνική πίεση για λιγότερο αριθμό εισακτέων, η άλλη πλευρά όμως επισημαίνει ότι αρμοδιότητά της είναι το ακαδημαϊκό έργο και όχι η κοινωνική πολιτική.

Θετικοί οι πρυτάνεις

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή η απόφαση. Να τελειώσει οριστικά η περιφρόνηση προς τις προτάσεις των πανεπιστημίων, που άλλα προτείνουμε και άλλα γίνονται» επισημαίνει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Κωνσταντίνος Γάτσιος. «Δεν χρειάζεται καν νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτή την ενέργεια» είπε.

Θετικός είναι και ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας. «Δεν έχουμε πρόβλημα να αναλάβουμε την ευθύνη. Άλλωστε υπάρχει αλγόριθμος που ορίζει τον αριθμό των εισακτέων με βάση παράγοντες όπως οι υποδομές το προσωπικό, διδακτικό και διοικητικό, αλλά και οικονομικό προσδιορισμό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;