ΙΚΥ: 300 θέσεις επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης

ΙΚΥ - Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα «ανοιξουν» 300 νέες θέσεις εργασίας σε υποτρόφους του με διάρκεια τεσσάρων ετών σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις. Μεγάλος εταίρος σε αυτή τη συμφωνία είναι το Ιδρυμα Κρατικων Υποτροφίων.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες με συνεργασία του ΙΚΥ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ). Το νέο σχέδιο αποτελεί το επόμενο βήμα ενός πιλοτικού προγράμματος του ΙΚΥ πέρυσι, με τον ίδιο «σκελετό», την ΕΤΕ, το οποίο αφορούσε 100 υποτρόφους.

Ετσι, 300 υπότροφοι του ΙΚΥ με μεταπτυχιακές σπουδές θα έχουν τη δυνατότητα δωδεκάμηνης επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι νέοι θα απασχοληθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Για τον σκοπό αυτόν θα ανακοινώνει ένα μείγμα γενναίων κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, με τους πόρους να προέρχονται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια του προγράμματος θα ξεπερνά τον μέσο όρο αντίστοιχων δράσεων και στόχος είναι η επιδότηση να είναι διετής. Μάλιστα θα υπάρχει και δίχτυ προστασίας για τους νέους, καθώς μετά τη λήξη της επιδότησης η επιχείρηση καλείται να διατηρήσει τις θέσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα

Στο πρώτο στάδιο της δράσης, οι αριστούχοι θα παρακολουθήσουν μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης με διάρκεια 18 έως 24 μήνες, με παράλληλη πρακτική άσκηση. Στους υποτρόφους θα χορηγούνται:

α. Μηνιαία τροφεία 500 ευρώ

β. Δαπάνες για τα καθαρά πανεπιστημιακά δίδακτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, έως 3.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορά βιβλίων ή εξοπλισμού.

Στο δεύτερο στάδιο, οι υπότροφοι θα εργαστούν με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για δύο έτη, με οικονομικές παροχές ανάλογα με την εκάστοτε συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γιάννης Βρούτσης, «τα »χρυσά μυαλά» που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας».

Στόχος είναι το πρόγραμμα να «τρέξει» άμεσα και να καλυφθούν όσοι πάρουν φέτος πτυχίο ή ολοκληρώσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί και το ποσό της επιδότησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τον κλάδο.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην καταγραφή των αναγκών της αγοράς εργασίας και δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Μάλιστα θα αποσταλεί στις επιχειρήσεις ένα ερωτηματολόγιο, μέσα από το οποίο -προαιρετικά σε πρώτη φάση- θα καταγραφούν οι ανάγκες για απασχόληση, για δεξιότητες, τα ηλικιακά κριτήρια και τα προσόντα που αναζητούνται.

Τέλος θα υπάρξουν συμπράξεις των κοινωνικών εταίρων με τον ΟΑΕΔ με στόχο την οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, νεανική επιχειρηματικότητα). Μάλιστα θα δημιουργηθεί ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση, καθώς σήμερα το νομικό πλαίσιο είναι κατακερματισμένο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;