Προτάσεις ταινιών για DVD: 6 ταινίες σαν... σε όνειρο!

mull 2

Πάντοτε αγαπούσα τη λέξη, αλλά κυρίως την έννοια του ονείρου. Και το αγαπώ το όνειρο γιατί μπορεί χωρίς να το καταλάβεις να σε συντροφεύει μια ολόκληρη μέρα. Να είναι ο φανταστικός σου φίλος για ένα ολόκληρο 24ωρο. Είναι σύμμαχος πιστός και αφοσιωμένος. Τον πλάθεις εσύ, του δίνεις σχήμα, εικόνα, χρώμα και όταν θες τον διώχνεις. Και ξέρεις είναι ψέμα, είναι ένα ψέμα που δεν σε τρομάζει, που δεν σου ζητάει τίποτα, δεν σου ζητάει ούτε καν την αλήθεια σου.

Είναι συχνά ένα ψέμα σκοτεινό, ένα ψέμα λαμπερό, χρωματιστό. Ένα ψέμα γεμάτο πάθος. Ένα ψέμα γεμάτο μίσος και γεμάτο συναίσθημα.

Έχει τόσα πρόσωπα όσα του επιβάλλεις εσύ.

Και όπως κάθε ψέμα, κάθε αυταπάτη, το όνειρο δεν απασχολεί μονάχα εσένα και εμένα αλλά και τον κινηματογράφο που δεν παύει να ασχολείται μ’ αυτό και να μη χάνει ευκαιρία να αποθεώνει τη σημασία του στην καθημερινότητα σου.

Mulholland Drive

Ο Ντέιβιντ Λιντς χτίζει πάνω σε δύο αισθησιακές πρωταγωνίστριες μια ταινία που σου υπόσχεται να μην μπορέσεις ποτέ να την αποκωδικοποιήσεις. Σου υπόσχεται μια αγνή ατμόσφαιρα μυστηρίου και παράνοιας. Αν στα όνειρα σου βλέπεις πως κάνεις το μνημόσυνο συγγενούς στο Καραμέλα, με το Σάκη Αρσενίου να τραγουδάει τα μεγάλα του σουξέ και τις λουλουδούδες να φέρνουν ελληνικό καφέ αντί για λουλούδια (όπως ένας φίλος) τότε ο Λιντς υπόσχεται να κινηθεί σε ένα μοτίβο αντιστοίχως παρανοϊκό πλην αρκετά πιο βαθυστόχαστο.

Μάτια ερμητικά κλειστά

Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή η ταινία μοιάζει να μιλάει ευθέως (ίσως και πλαγίως) για κάθε πιθανό θέμα. Και ναι λοιπόν είναι ίσως ότι πιο κοντινό σε όνειρο έχει δει ποτέ η 7η τέχνη. Τομ Κρουζ και Νικόλ Κιντμαν μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι ερωτικών αποκαλύψεων. Γίνονται έρμαια εξουαλικών ενστίκτων. Και σε αφήνουν μαλάκα να αναρωτιέσαι ποιά είναι η αλήθεια και ποιο το όνειρο. Το όνειρο εδώ δεν είναι κομμάτι της ταινίας, αλλά μοιάζει να είναι κομμάτι της κοινωνίας, μιας κοινωνίας αντισυμβατικής, γεμάτης μυστήριο, σεξ και ανομολόγητα πάθη, μιας κοινωνίας που θα υποταχθεί μόνο στο πάθος της.

Donnie Darko

Ο Jake Gyllenhaal εν έτει 2001 σχεδόν αμούστακος και ομολογουμένως λιγότερο γοητευτικός από σήμερα πρωταγωνιστεί σε ένα θρίλερ που αγγίζει πλέον τα όρια του καλτ, αν όχι του θρύλου. Ομολογώ πως δεν το έχω ξαναδεί μετά την ηλικία των 14, είμαι όμως σε θέση να σας μεταφέρω πως πρωταγωνιστεί ο Jake ως ένας προβληματικός έφηβος. Περίοπτη θέση κατέχουν οι φαντασιώσεις του για το τέλος του κόσμου, αλλά και ένας γιγάντιος κούνελος. Μπορώ επίσης να σας εγγυηθώ μια ατμόσφαιρα αγνού τρόμου και απτής παράνοιας. Ο Richard Kelly δημιουργεί μια ταινία εφιαλτική που θα στοιχειώσει και τα πιο σκοτεινά σας όνειρα.

Repulsion

Ο Roman Polanski αγαπάει το όνειρο και δεν παύει να το τονίζει σχεδόν σε κάθε του ταινία. Εδώ βρίσκει αγνό εκφραστή της ψύχωσης του με την έννοια του ονείρου και της παράνοιας στην Catherine Deneuve. Μια νέα γυναίκα κλεισμένη σε ένα διαμέρισμα, οδηγείται σταδιαικά στην απόλυτα παράνοια και ο Πολάνσκι εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης τρέλας μέσα σε μια ταινία που θα μπορούσε να είναι ένας καθημερινός εφιάλτης.

The Cook, The Thief, His Wife and her Lover

O Peter Greenaway- σκηνοθέτης της ταινίας- δεν φημίζεται για τη συνοχή και το λογικό ειρμό των ταινιών του. Αντιθέτως απολαμβάνει να δημιουργεί τανίες τόσο αινιγματικές που δεν θα μπορέσετε ποτέ να κατανοήσετε. Εδώ στήνει μια ιστορία γεμάτη πάθη και σεξουαλικά μυστικά σε μια ατμόσφαιρα που κινείται ανάμεσα στους εφιάλτες σας και στις πιο ευτυχισμένες σας στιγμές. Το χιούμορ βιτριολικό, ο τρόμος παρών, η εκδίκηση εμμονή.

Synecdoche, New York

Νομίζω πως θα έπρεπε είτε να δακρύσω, είτε να σηκωθώ όρθια να χειροκροτήσω μια από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων ετών. Μια ταινία που μιλάει για όλα και για τίποτα με τρόπο τόσο αινιγματικό, που μπορεί κάθε δευτερόλεπτο να μιλά κατευθείαν στην καρδιά σου. Ακριβώς αυτό δεν είναι και το όνειρο; Δικό σου. Καταδικό σου. Εσύ δεν το πλάθεις για να σου μιλάει, για να σου είναι πιστό και αφοσιωμένο;

Η λίστα αυτή τελειώνει τόσο δύσκολα, όσο εξαντλούνται και τα όνειρα σας.

Μη σταματήσετε λοιπόν να ονειρεύεστε. Κλείστε τα μάτια και δίτε τι είναι θαμμένο κάτω απ’ τα βλέφαρα σας. Αν είναι ένας έρωτας, χτυπήστε του την πόρτα και αφήστε τον να σας κάνει ότι θέλει-ξέρει εκείνος. Αν είναι η δουλειά των ονείρων σας κυνηγήστε τη και μη συμβιβάζεστε ουτε μια μέρα παραπάνω. Αν είναι ένα ταξίδι, βρείτε τη μέρα και την ώρα και τολμήστε το.

Βοουτήξτε βαθιά μέσα στα όνειρα, βαθιά μέσα στο πάθος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;