Συνέντευξη: Πού εξακολουθούν να υπάρχουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας;

stavros menegos

Κάποτε ο κλάδος της πληροφορικής εθεωρείτο ως το ‘ελντοράντο’ που δημιουργούσε θέσεις εργασίας. Η κρίση έπληξε ισχυρά και αυτό τον κλάδο, ωστόσο σε κάποιες περιοχές του συνεχίζεται η ανοδική πορεία. Η ελληνική εταιρεία Entersoft, ειδικευμένη στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις, συνεχίζει να αναπτύσσεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια τις εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης ενώ πρόσφατα ‘προσγειώθηκε’ και στο Ντουμπάι. Ο Σταύρος Μένεγος, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας εξηγεί τις πλευρές εκείνες που αφορούν τους νέους που ενδιαφέρονται για καριέρα στον τομέα της πληροφορικής.

Συνέντευξη

ΕΡ: Ποιες επιμέρους εξειδικεύσεις ανταποκρίνονται στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες για οποίους ακολουθούν την γενική κατεύθυνση της Πληροφορικής; Συγκεκριμένα, υπάρχει δημιουργία νέων ειδικοτήτων και κατευθύνσεων, που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε;

ΑΠ: Οι τεχνολογίες πληροφορικής αλλάζουν και εξελίσσονται και κατά συνέπεια αλλάζουν και οι εξειδικεύσεις που απαιτούνται στην αγορά εργασίας. Το σημαντικότερο προσόν όμως είναι να διαθέτει κάποιος ένα σοβαρό και στιβαρό υπόβαθρο στην πληροφορική. Να έχει δηλαδή μια καλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση, έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για το αντικείμενο και πολύ προσωπική εργασία πάνω σε αυτό. Αυτά είναι τα κατάλληλα εφόδια σε έναν επαγγελματία προγραμματιστή ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα και επιτυχημένα ακόμα και σε τεχνολογίες που πιθανά δεν γνωρίζει καλά, αλλά και σε νέες τεχνολογίες που συνεχώς αναπτύσσονται.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμώ ως σημαντική την ανάπτυξη προγραμματιστικών ικανοτήτων σε γλώσσες όπως C#, Objective-C, Java καθώς και σε iOS, Android και Windows8 για επιχειρηματικές εφαρμογές που επικοινωνούν και με άλλα συστήματα, όχι για personal apps.

Στο χώρο του WEB αντίστοιχα θεωρώ ότι οι γλώσσες AngularJS, MVC5, BootStrap και HTML5 είναι αυτές που θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι developers. Για την ανάπτυξη εφαρμογών και λύσεων για συσκευές τύπου ΙοΤ (Internet of Things), EPROM, κατά αντιστοιχία αυτό που πριν από κάποιες δεκαετίες ήταν η γλώσσα μηχανής για να προγραμματίζουμε τσιπάκια, σήμερα χρησιμοποιείται ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μεταφορά πληροφορίας (από αντικείμενα, ζώα και ανθρώπους) μέσω κάποιου δικτύου χωρίς απαραίτητα την ανθρώπινη παρέμβαση π.χ. αυτοματισμοί στο σπίτι, έξυπνα ψυγεία, συστήματα ελέγχου θέρμανσης, κ.ο.κ.

Άλλος ένα τομέας βέβαια είναι και αυτός του Gaming, ωστόσο στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σε επίπεδο ικανοτήτων καθώς εκτός από τις βάσεις του software engineering απαιτεί σημαντική εξειδίκευση και ικανότητες σε 3D Graphics, Sprites, Virtual Reality κ.ο.κ. Δεν γνωρίζουμε αν έχει μέλλον για την Ελληνική αγορά ακόμα αυτή η κατεύθυνση καθώς η ανάπτυξη παιχνιδιών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα και απαιτεί παραγωγές τύπου «Hollywood» όπου στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να συμβούν. Ωστόσο, ένας κλάδος του Gaming που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σημαντική εμπορική ανάπτυξη στη χώρα μας, είναι τα παιχνίδια εκπαιδευτικού περιεχομένου.

ΕΡ: Πολλοί νέοι με σπουδές στο χώρο της Πληροφορικής, αναζητούν απασχόληση στο εξωτερικό. Κάποιες προβλέψεις ωστόσο υποστηρίζουν, ότι σύντομα θα υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης και στην Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

ΑΠ: Η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα γενικότερα, ωστόσο όμως αν περιηγηθείτε λίγο στα sites με αγγελίες εργασίας θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες αφορούν επαγγελματίες πληροφορικής. Για παράδειγμα η Entersoft όπως έχει ανακοινώσει και στο τριετές επενδυτικό της πλάνο ενισχύει το τμήμα R&D της με αύξηση του δυναμικού κατά 50%.

Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερες εποχές είναι η ανάγκη των εταιρειών για ποιότητα. Οι συνεντεύξεις έχουν γίνει πιο απαιτητικές και ζητούν ισχυρά skills ευχέρειας και ικανότητας προγραμματισμού.

Παλαιότερα υπήρχε μια γενική τάση για ανάπτυξη αποσπασματικών προγραμμάτων για να κάνουν τα διάφορα τμήματα σε εταιρείες την δουλειά τους ή ένα μόνο κομμάτι της δουλειάς τους ευκολότερα, προσλαμβάνοντας προγραμματιστές να τους «φτιάξουν» μικρά προγράμματα. Αυτό δημιούργησε μια «φούσκα» στον επαγγελματικό χώρο, κατά τη γνώμη μου, η οποία είναι αμελητέα πλέον. Σήμερα οι θέσεις εργασίας είναι πολύ πιο σοβαρές και με περισσότερες προοπτικές από ό,τι παλαιότερα, αλλά είναι και πολύ πιο απαιτητικές.

Όσον αφορά στην εργασία στο εξωτερικό πιστεύω, ότι είναι μια σωστή επιλογή για κάποιον που επιθυμεί να αποκτήσει άλλου επιπέδου εμπειρία και όχι γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου η αιχμή της τεχνολογίας στο Software Engineering γεωγραφικά βρίσκεται στις Η.Π.Α., με εντυπωσιακά καινοτόμες εφαρμογές. Αν λοιπόν μπορεί και θέλει κάποιος να οδεύσειπρος τα εκεί, με σωστές επιλογές και σε βάθος μιας 10ετίας, εκτός από τα skills που θα έχει αποκτήσει, θα έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό επαγγελματικό χαρτοφυλάκιο συγκριτικά με τον μέσο όρο αντιστοίχων χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη.

ΕΡ: Οι ανάγκες σε ειδικότητες στην Ελλάδα, είναι διαφορετικές απ’ ότι σε άλλες αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία σας;

ΑΠ: Αυτό που είναι διαφορετικό είναι τα μεγέθη των εταιρειών και τα μεγέθη αντίστοιχα των τελικών τους πελατών (αν μιλάμε για χώρες που είναι πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα), οι ειδικότητες και τα skills που πρέπει κάποιος να έχει δεν διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά στο επιχειρηματικό software.

Το software γενικά δεν έχει χρονική υστέρηση διείσδυσης στη χώρα μας. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε μικρότερα μεγέθη αγοράς από άλλες χώρες, μας κάνει γενικά πιο ευέλικτους. Αυτή η ευελιξία (agility) βοηθά στην υιοθέτηση και εξέλιξη νέων τεχνολογιών και τάσεων πιθανά γρηγορότερα από ότι σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στο Mobility και στις mobile εφαρμογές για επιχειρήσεις πιστεύω ότι είμαστε πιο μπροστά από άλλες χώρες.

ΕΡ: Αρκετοί νέοι με σημαντικές σπουδές, αναρωτιούνται πως θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, εφόσον όλες οι εταιρείες ζητούν προϋπηρεσία. Πως μπορούν να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό;

ΑΠ: Η προϋπηρεσία είναι ένας μύθος!! Συνήθως την απαιτούν οι εταιρείες ως έλλειψη μιας ικανής συνέντευξης, κατά τη γνώμη μου. Πολλές φορές επικρατεί η λογική ότι αφού εργαζόταν στην τάδε εταιρεία που πιστεύω ότι είναι καλή, άρα και ο υποψήφιος θα είναι καλός!

Παλαιότερα που η τεχνολογία άλλαζε αργά οι εταιρείες έψαχναν για στελέχη με εμπειρία ώστε να συνεχίσουν κάποιο έργο πάνω σε αυτά που ανέπτυσσαν. Τώρα πια όμως χρειαζόμαστε στελέχη που έχουν «αέρα» και «άνεση» στον προγραμματισμό, «φρεσκάδα» και ιδέες, όχι απαραίτητα εμπειρία σε κάποιες συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού ή σε ένα επιχειρηματικό αντικείμενο μόνο (π.χ. λογισμικό μισθοδοσίας), γιατί απλά δεν αρκεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;