Αμφίπολη: Οι ανασκαφές οδηγούν τους αρχαιολόγους... υπόγεια!

amfipolh anaparastash

Η διαδρομή που είχαν ακολουθήσει οι αρχαιολόγοι μετά τις Σφίγγες, τους οδήγησε στις Καρυάτιδες και στη συνέχεια οι ερευνητές περίμεναν πως με την είσοδο τους στον επόμενο θάλαμο, τον τρίτο κατά σειρά, θα εντόπιζαν τον ένοικο του τάφου.

Ωστόσο ούτε ο τρίτος θάλαμος ήταν ο νεκρικός, ενώ οι αρχαιολόγοι φτάνοντας στον τέταρτο τοίχο εντόπισαν μία περίεργη πύλη, η οποία δεν ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του υπόλοιπου οικοδομήματος. Η πύλη είναι η μισή σε μέγεθος και δεν βρίσκεται στο κέντρο.

Μάλιστα στο δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνεται ότι το εύρος του νέου ανοίγματος είναι 96 εκατοστά. Αντιθέτως, η απόσταση ανάμεσα στις Καρυάτιδες αλλά και τις παραστάδες στην είσοδο της πρόσοψης, κάτω από τις Σφίγγες, είναι σχεδόν διπλάσια, δηλαδή 1.68 μέτρα. Βέβαια οι ακριβείς διαστάσεις της τρίτης εισόδου, εκείνης δηλαδή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και χαρακτηρίζεται από το μαρμάρινο, ιωνικού ρυθμού, περιθύρωμα, δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη.

Τα λίγα λόγια πάντως που είπε η κα Μενδώνη έδωσαν μια εικόνα για την πορεία της ανασκαφής.

Είπε καταρχάς, ότι “Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα”. Και συνέχισε: “Πρέπει να προηγηθεί η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου για να πούμε περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατεβαίνει προς τα κάτω. Αυτό φαίνεται”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;