Σύνοδος προέδρων ΤΕΙ: Τι αποφασίστηκε για 5 βασικά θέματα!

tei athinas

Κατά την 1η Τακτική Σύνοδο Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ (18 και 19/09/2014) συζητήθηκαν (και ελήφθησαν αποφάσεις) για πέντε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τα Ιδρύματα Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Τα πέντε θέματα που τέθηκαν και στην πολιτική ηγεσία, η οποία παρέστη εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α.Λοβέρδο και το Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΙΘ κ. Α. Κυριαζή, ήταν:

1. Η πρόσληψη Επιστημονικών – Εργαστηριακών Συνεργατών και πανεπιστημιακών υποτρόφων.
Επισημαίνεται ότι εάν η πρόσληψη αυτή δεν προχωρήσει έγκαιρα υπάρχει κίνδυνος, ουσιαστικής αναστολής της εκπαιδευτικής διαδικασίας των ΤΕΙ της χώρας κατά τον τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
Επί του θέματος αυτού ο Υπουργός, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκη, δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση άμεσα θα προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικαστικές ενέργειες, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη αυτών των κατηγοριών προσωπικού.
Η δέσμευσή του αφορά την πρόσληψη στα περσινά επίπεδα περίπου επτακοσίων είκοσι θέσεων (720), οι οποίες οριακά επαρκούν για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των Ιδρυμάτων.

2. Η χορήγηση στα ΤΕΙ της δυνατότητας απονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων (δηλ. η διοργάνωση προγραμμάτων 3ου κύκλου σπουδών), αυτοδύναμα στα τμήματα/σχολές που υπάρχει θετική εξωτερική αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ.
Επί του θέματος αυτού, ο Υπουργός επιβεβαίωσε παλαιότερη δέσμευση τόσο δική του, όσο και του πρώην Υπουργού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, ότι άμεσα θα προβεί σε αναγκαία νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έχει εφαρμογή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων των Ιδρυμάτων από την ΑΔΙΠ, (η οποία τοποθετείται περί του τέλους του έτους 2014).

3. Η δημιουργία από το σύνολο των ΤΕΙ της χώρας Ανοικτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Η Σύνοδος αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής αποτελούμενης από τους Προέδρους των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Kαθ. Α. Μητρόπουλο, Δυτικής Ελλάδας Kαθ. Σ. Καπλάνη, Δυτικής Μακεδονίας Kαθ. Ν. Ασημόπουλο και Κρήτης Kαθ. Ε. Καπετανάκη, έργο της οποίας θα είναι η επεξεργασία πλήρως τεκμηριωμένης πρότασης για δημιουργία Ανοικτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, καθώς και του αντίστοιχου consortium agreement.

Επί του θέματος αυτού, ο Υπουργός επανέλαβε την άποψή του, την οποία είχε εκφράσει και μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), ότι δε συμφωνεί με τη δημιουργία Ανοικτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Η Σύνοδος επιμένει στην πρότασή της.

4. Η διατήρηση του ύψους των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων το 2015, τουλάχιστον στο επίπεδο του 2014, με δεδομένο ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έχει επέλθει περικοπή τους που αγγίζει το 73% και η οποία είναι διπλάσια από την αντίστοιχη περικοπή του ΥΠΑΙΘ.
Επί του θέματος αυτού, ο Υπουργός αφού περιέγραψε το πολύ περιοριστικό πλαίσιο εντός του οποίου είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η Κυβέρνηση, λόγω των μημονιακών της υποχρεώσεων, υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει προσπάθεια για την οικονομική ενίσχυση των Ιδρυμάτων.

5. Εξέδωσε το επισυναπτόμενο ψήφισμα που αφορά την ενίσχυση του ρόλου και της ανεξαρτησίας της ΑΔΙΠ καθώς και την άμεση στελέχωση της, δεδομένου ότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος για τα Ιδρύματα, με βάσει την κείμενη νομοθεσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;