Δημοψήφισμα Σκωτία: 55% σε παραμονή!

scotland

Η διαφορά έκλεισε τελικά στις 10 μονάδες, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις τον τελευταίο καιρό.

Η σταδιακή αύξηση του «ναι» υποχρέωσε τον Κάμερον να δεσμευτεί ότι θα παραχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες στη Σκωτία. Υπό αυτήν την έννοια, το 44,7% των Σκωτσέζων που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας βγήκαν κερδισμένοι από όλη αυτήν την ιστορία. Το ίδιο και ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) Αλεξ Σάλμοντ: ναι μεν έχασε τη μοναδική ίσως ευκαιρία να κερδίσει την ανεξαρτησίας της χώρας, κέρδισε όμως τις υποσχέσεις των βρετανών πολιτικών ηγετών για τη διατήρηση του συστήματος χρηματοδότησης, το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερες κατά κεφαλήν δαπάνες για τη Σκωτία απ’ ό,τι για την Αγγλία, καθώς και για τη μεταφορά μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Αυτές οι δεσμεύσεις όμως, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, δεν αποκλείεται να γυρίσουν μπούμερανγκ για τον Κάμερον και να μετατρέψουν τελικά μία πανηγυρική νίκη σε ήττα. Οι γκρίνιες ότι ο βρετανός πρωθυπουργός το παράκανε με τις υποσχέσεις του στο Εδιμβούργο έχουν ξεκινήσει από καιρό και προκαλούν ήδη τριγμούς στο στρατόπεδο των Συντηρητικών.

Υπάρχουν ωστόσο και οι αναμφισβήτητα χαμένοι και είναι όσοι επένδυσαν μία μικρή ή μεγάλη περιουσία στην εκστρατεία του «Ναι». Ανάμεσά τους το ζεύγος Κρις και Κόλιν Ουέιν, οι οποίοι είχαν κερδίσει προ ετών στη λοταρία Euro Millions 185 εκατ. ευρώ και έκαναν δωρεά στην εκστρατεία του «Ναι» μεγαλύτερη του ενός εκατ. ευρώ. Το ίδιο ακριβώς ποσό επένδυσε στην εκστρατεία του «Οχι» η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ». Με τη διαφορά ότι η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είδε τα χρήματά της να πιάνουν τόπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;