Οδηγός επανένταξης στην καθημερινότητα! Πώς να τα καταφέρετε!

agxos

Το άγχος στην καθημερινή ζωή συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διαχείρισης των απλών επαναλαμβανόμενων πραγμάτων. Ο βαθμός ελέγχου που ασκούμε πάνω στον πυρήνα των καθημερινών συνηθειών καθορίζει και τον τρόπο που χειριζόμαστε τη ζωή και τις ανάγκες της. Σε μια εποχή έντασης και γρήγορων ρυθμών η αίσθηση της έλλειψης ελέγχου των πραγμάτων και των συνθηκών, οδηγεί βαθμιαία στην ανάπτυξη συμπτωμάτων άγχους, φοβιών και ανασφάλειας. Αντίθετα όταν η καθημερινές ανάγκες βρίσκονται υπό έλεγχο, τα επίπεδα του άγχους μειώνονται, αφήνοντας περιθώρια στο άτομο για μια δημιουργική προσωπική ανάπτυξη.

Μια «ελεγχόμενη» καθημερινότητα επιτρέπει τη λειτουργική διαχείριση των μικρών ή μεγάλων προβλημάτων που προκύπτουν έκτακτα μέσα στο χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως η δημιουργία χρόνιου άγχους συνδέεται περισσότερο με την έλλειψη προσωπικού ελέγχου στα καθημερινά θέματα και την άναρχη διαχείριση της καθημερινής ρουτίνας, παρά με την ύπαρξη «σοβαρών» προβλημάτων και δυσκολιών.

Πως μπορεί κάποιος να ασκήσει «έλεγχο» στην καθημερινότητα;

Η καθημερινή πραγματικότητα αν και φαινομενικά μοιάζει εξωτερικού τύπου στην ουσία αποτελεί αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών. Ο τρόπος διαχείρισης της ορίζει τα επίπεδα του στρες και του βιοτικού επιπέδου. Η ενδοσκόπηση και η διαχείριση του χρόνου σύμφωνα με τα ατομικά κριτήρια αποτελούν το κλειδί για τον έλεγχο της ατομικής πραγματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση το πιο κρίσιμο σημείο για την αποφυγή του άγχους είναι η απαλλαγή από τις μεγάλες προσδοκίες των (άλλων) και η οργάνωση μιας «εύκολης» πραγματικότητας κομμένης και ραμμένης στα ατομικά «μέτρα» του καθενός. Η δημιουργία μιας «εύκολης» πραγματικότητας όσο δύσκολη κι αν ακούγεται, στην ουσία στηρίζεται σε απλά βήματα οργάνωσης στα πλαίσια μιας στρατηγικής που απαιτεί ιεράρχηση των αναγκών και εστίαση στα προσωπικά «θέλω» και «μπορώ» και στηρίζεται στην αποτελεσματική κατανομή χρόνου και δυνάμεων.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται στη αξιοποίηση του χρόνου μέσα από την οργανωμένη διαχείριση του. Η ρεαλιστική διαχείριση του χρόνου όχι μόνο εξασφαλίζει την ικανοποίηση που φέρνει η δημιουργικότητα, αλλά ταυτόχρονα απαλλάσσει από το άγχος της παραγωγικότητας.

Πως επιτυγχάνεται;

Η διαχείριση της καθημερινότητας περιλαμβάνει την οργάνωση των επιμέρους τομέων της ζωής σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες και τις ατομικές ικανότητες.

1. Οργάνωση επαγγελματικού χρόνου. Η έλλειψη επαγγελματικού προγραμματισμού είναι η κύρια πηγή άγχους στο χώρο εργασίας, η οποία μεταφέρεται και στα άλλα επίπεδα της προσωπικής ζωής. Η ιεράρχηση των θεμάτων και η διαχείριση του χρόνου σύμφωνα με τις προσωπικές δυνατότητες απαλλάσσει από το άγχος της παραγωγικότητας και το φόβο της αποτυχίας.

2. Οργάνωση χώρου. Ο ακατάστατος και ανοργάνωτος χώρος προκαλεί άγχος και δεν επιτρέπει τη διατήρηση της ηρεμίας. Αντίθετα η οργάνωση τόσο του προσωπικού, όσο και του επαγγελματικού περιβάλλοντος προωθεί την χαλάρωση και τη δημιουργικότητα.

3. Οργάνωση διατροφής. Μια ισορροπημένη διατροφική ρουτίνα μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων βάρους, οργανικής

και ψυχικής υγείας. Αντίθετα ακόμα και ένα ανθυγιεινό γεύμα μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ενοχής, ενώ οι επαναλαμβανόμενες διατροφικές ατασθαλίες οδηγούν σταδιακά σε προβλήματα υγείας, παχυσαρκίας, εμφάνισης και ως εκ τούτων ψυχικής διάθεσης και συμπεριφοράς.

4. Οργάνωση οικονομικών. Η έλλειψη οργάνωσης και οικονομικού προγραμματισμού οδηγεί πάντα σε σπατάλη η οποία με τη σειρά της προκαλεί οικονομικά προβλήματα τα οποία και αποτελούν τη βασική πηγή άγχους της καθημερινότητας. Μια προσεκτική διαχείριση των εσόδων στα πλαίσια της ιεράρχησης των αναγκών μπορεί να ισορροπήσει το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων και να μειώσει το οικονομικό στρες.

5. Οργάνωση ρούχων. Το άγχος της καθημερινής εμφάνισης και των απαιτήσεων της προσωπικής και επαγγελματικής δημόσιας εικόνας μπορεί να μετριαστεί με τη δημιουργία μιας καλά οργανωμένης ντουλάπας. Μερικές έξυπνες και συμφέρουσες αγορές σύμφωνες μόνο με τις ανάγκες, απαλλάσσουν από άσκοπα ψώνια της τελευταίας στιγμής και βέβαια από την καθημερινή αγωνία του «τι φοράνε σήμερα»;

6. Οργάνωση ύπνου. Ο ύπνος εκτός από πηγή ζωής και ευεξίας είναι το πιο φυσικό και αποτελεσματικό αγχολυτικό. Η ρύθμιση της καθημερινότητας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την απόλαυση ενός ποιοτικού ύπνου σε ένα ικανοποιητικό περιβάλλον.

Η ρεαλιστική διαχείριση του χρόνου είναι ο μόνος τρόπος για επίτευξη του έλεγχου των αναγκών της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Απώτερος στόχος της διαχείρισης του χρόνου είναι η αφενός η ικανοποίηση που αποφέρει η αξιοποίηση του και αφετέρου η μείωση του άγχους που προκαλεί το κυνήγι πίσω από αυτόν. Ωστόσο σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων και διευρυμένων αναγκών η διαχείριση του χρόνου οφείλει να υπηρετεί εκτός από τις κοινωνικές ανάγκες και τη βασικότερη ανάγκη του ατόμου για ελεύθερο χρόνο, για χρόνο με τον εαυτό του!

Ειρήνη Μεσσήνη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος

irinimessini@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;