Μπαίνω φαντάρος: Το πιο ενημερωμένο και πλήρες shopping list για μια καλή θητεία!

CAM00055

Οδηγός Αυτάρκειας και Ευημερίας Νεοσυλλέκτων (έκδοση 2014 ΣΤ ΕΣΣΟ)

Ο οδηγός αυτός είναι μια προσπάθεια που είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα έκανα μετά την απόλυσή μου από το στρατό. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω τις επόμενες σειρές, που δυστυχώς εκτίθενται σε μια πληθώρα απαρχαιωμένων άρθρων ή αμφιβόλου ποιότητας πληροφοριών, οι οποίες ακόμα κρατάνε πολύ υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης του διαδικτύου. Ιδού λοιπόν μια πλήρης λίστα με τα είδη εμπορίου που θα σου χρειαστούν όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και αργότερα στη μονάδα σου.

Δείτε ακόμα τιμές και αγόρασε άμεσα τα προϊόντα στο: Μπαίνεις φαντάρος; Αυτά είναι όλα όσα θα χρειαστείς!


    Τα απολύτως απαραίτητα

Η Βαλίτσα

Η βαλίτσα σου, γνωστή και ως “πολιτικός σάκος”, πρέπει να έχει χώρο, τσέπες, αντοχή και κατά προτίμηση ροδάκια (περιττό χαρακτηριστικό για τους βυσματίες). Επειδή μερικά πράγματα δεν είναι για όλους αυτονόητα, οι ιδιοκτήτες “φανταχτερών” σακ βουαγιάζ γίνονται συχνά στόχοι στις επιθεωρήσεις θαλάμων. Στην ιδιάζουσα περίπτωση του δικού μου κέντρου, όλες οι βαλίτσες μη προβλεπόμενου χρώματος κατέληξαν στην αποθήκη μετά από εντολή του διοικητή. Εντελώς συμπτωματικά, αυτή η εντολή δόθηκε την ίδια μέρα που το ΚΨΜ άρχισε να πουλάει σάκους παραλλαγής, είδος που έγινε πιο ανάρπαστο και από τις αραβικές του Στεργίου.

Ξυραφάκι / Αφρό ή Gel Ξυρίσματος / After Shave

xyrafi

Μην λυπηθείς να δώσεις τα λεφτά για ένα καλό ξυραφάκι με πολλές, και προπάντων κοφτερές λεπίδες. Θα το χρησιμοποιείς καθημερινά και θα θέλεις να κάνει τη δουλειά του γρήγορα και ανώδυνα. Ίσως μέχρι να απολυθείς η μόδα με τα μούσια να έχει περάσει και να σου φανεί χρήσιμο ακόμα και στην πολιτική σου ζωή. Γνωστές εταιρίες ξυριστικών συνηθίζουν να στήνουν περίπτερα προώθησης έξω από κέντρα τις ημέρες κατάταξης και είναι πολύ πιθανό, αλλά όχι σίγουρο, να αποκτήσεις ένα καλό ξυραφάκι δωρεάν. Στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει αυτό το σενάριο, πάρε μαζί σου 2-3 φθηνά (“μίας χρήσης”) για ασφάλεια.

Οδοντόβουρτσα / Οδοντόκρεμα

Απαραίτητο αξεσουάρ το πλαστικό καπάκι της κεφαλής της οδοντόβουρτσας, για ευνόητους λόγους υγιεινής.

Μπατονέτες

Σε αδιάβροχη συσκευασία που να κλείνει (σακουλάκι με κορδόνι ή πλαστικό κουτί).

Σαπούνι

Ιδανική λύση θεωρώ το υγρό κρεμοσάπουνο σε μικρή συσκευασία που να ασφαλίζει με το βίδωμα. Εάν επιλέξεις το δρόμο του σαπουνιού σε μορφή μπάρας, μπορείς να το αποθηκεύεις στην σαπουνοθήκη (χρώματος παραλλαγής, φυσικά) που θα σου χορηγηθεί.

Νεσεσέρ μπάνιου (περιέχει ξυριστικά, οδοντόβουρτσα/οδοντόκρεμα, σαπούνι και μπατονέτες)νεσεσέρ

Το νεσεσέρ να είναι από πλαστικό ή άλλο μη-απορροφητικό υλικό που πλένεται εύκολα, γιατί λόγω της φύσης των ειδών που φιλοξενεί, πιάνει υγρασία και μυρίζει.

Νεσεσέρ τουαλέτας (περιέχει χαρτί υγείας, μωρομάντηλα και μικρές πλαστικές σακούλες)

Κάτι που οι περισσότεροι φαντάροι παραμελούν αλλά προσωπικά θεωρώ σωτήριο. Λόγω της “τούρκικης” φύσης των στρατιωτικών αποχωρητηρίων, οτιδήποτε μπορεί να σου προσφέρει έστω και την παραμικρή άνεση, είναι καλό να γίνει μέρος της ρουτίνας σου κάθε φορά που η φύση σε καλεί. Η διαδικασία έχει ως εξής: βγάζουμε μία πλαστική σακούλα, την στρώνουμε στο (αναπόφευκτα υγρό) πλακάκι της επιλογής μας και τοποθετούμε το νεσεσέρ πάνω της. Έτσι, έχουμε τα πολύτιμά του περιεχόμενα δίπλα μας και παράλληλα προστατευόμαστε από τα τοξικά απόβλητα που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μετανάστευαν στον πάτο του νεσεσέρ μας και κατά συνέπεια, σε ό,τι γειτονεύει με αυτό στην βαλίτσα μας.

Ωτοασπίδες

otoaspida(Θα σου χορηγηθεί ένα κακής ποιότητας ζευγάρι για την ημέρα της πρώτης σου βολής με το όπλο)

Όσο βαριά και να κοιμάσαι, ο θάλαμος τα βράδια είναι η ορχήστρα του σατανά: ομιλίες, παραμιλητά, ροχαλητά, κουνούπια και τριξίματα από σκουριασμένα ελατήρια και μεντεσέδες. Ένα πολύ ωραίο πάντρεμα της ωτοασπίδας με το mp3 player σου επιτυγχάνεται βάζοντας μία ψείρα στο αυτί που ακουμπάει στο μαξιλάρι μας, και μία ωτοασπίδα σε αυτό που είναι εκτεθειμένο στους ήχους της κολάσεως.

Αν θες να είσαι ο καλύτερος, δες και τον οδηγό ορθής χρήσης.

Χαρτί Υγείας / Μωρομάντηλα

Τουλάχιστον ένα ζευγάρι από το καθένα, γιατί τις πρώτες μέρες ο ελεύθερος χρόνος σπανίζει, και οι ουρές στο ΚΨΜ από φαντάρους που δεν έχουν διαβάσει αυτό τον οδηγό, είναι συνήθως αποκαρδιωτικές.

Σακούλες: μικρές, μεσαίες και μεγάλες

Οι σακούλες μας βοηθάνε κυρίως στην ομαδοποίηση, και κατά συνέπεια οργάνωση των ειδών μας, και είναι απολύτως απαραίτητες. Πέρα από την πολιτική σου βαλίτσα, θα έχεις και το λουκάνικο ( “σάκος ιματισμού” ) που θα σου χορηγηθεί. Σκέψου τους δύο σάκους σου σαν ντουλάπες, και τις σακούλες σαν τα εσωτερικά τους συρτάρια.

Οι μεσαίες σακούλες μπορούν να είναι τύπου σούπερ μάρκετ (όχι από αυτές που σέβονται το περιβάλλον, γιατί δεν θα σεβαστούν τη βαλίτσα σου) και οι μεγάλες προτείνω να είναι αντοχής, για να μην τρυπάνε και να συγκρατούν τυχόν μυρωδιές από παπούτσια ή άπλυτα ρούχα. Προαιρετικά, συνδύασε τες με αρωματικά φακελάκια συρταριών.

cajoline

Λουκέτα

klidiariaΟ αυτάρκης φαντάρος χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή αύρα γαλήνης και αυτοπεποίθησης. Προκαλεί δέος, αμηχανία και κόμπλεξ στους συναδέλφους του κάθε φορά που πάει να ανοίξει κάποιο από τα φουτουριστικά λουκέτα του με κωδικό, επισημαίνοντάς τους έτσι πως ζει στον εικοστό πρώτο αιώνα. Εάν επιλέξεις να γευτείς κι εσύ τα προνόμια του ολιγομελούς αυτού «κλαμπ», φρόντισε ο κωδικός που θα επιλέξεις να είναι τυχαίος (άρα μη προβλέψιμος), και να μην παρατάς τα ξεκλείδωτα λουκέτα σου σε κοινή θέα. Ο πολυμήχανος φαντάρος, μαθαίνει να κλειδώνει το λουκέτο του κάνοντας πάντα τις ίδιες (τρεις με τέσσερις) κινήσεις στο συνδυασμό του, ούτως ώστε να μπορεί αντιστρόφως να το ξεκλειδώνει μέσα στο χέρι του με απόλυτη διακριτικότητα, για λόγους ασφαλείας αλλά και πρακτικότητας (π.χ. στο απόλυτο σκοτάδι). Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, υπολόγισε ότι ένα λουκέτο τριψήφιου κωδικού έχει χίλιους (10^3) πιθανούς συνδυασμούς. Θα χρειαστείς λουκέτα για τα φερμουάρ της πολιτικής σου βαλίτσας, ένα για το ντουλαπάκι (“φοριαμός”) που θα χρησιμοποιείς μελλοντικά στη μονάδα, ένα (ψηλού τύπου) για το όπλο, ένα για να κλειδώνουμε τα άρβυλα μαζί (περνώντας το λουκέτο από τις τρύπες των κορδονιών) και ένα για το λουκάνικο που θα σου χορηγηθεί.

louketo oployΕπισήμανση για το λουκέτο όπλου

Εάν χρεωθείς δικό σου όπλο στο κέντρο, θα αναγκάζεσαι να το ξεκλειδώνεις έχοντας δίπλα σου (ενδεχομένως αδιάκριτους) συναδέλφους που περιμένουν τη σειρά τους.

Σε αυτή την περίπτωση, αποχαιρέτα για λίγο το τουπέ σου, κάνε την καρδιά σου πέτρα και χρησιμοποίησε το λουκέτο του απλού θνητού μέχρι τη μετάθεσή σου στη μονάδα.

Αξεσουάρ αρβυλών:

α) patoiΑνατομικοί πάτοι

Ίσως η σημαντικότερη επένδυση που πρέπει να κάνεις. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσεις τον χρόνο να ψάξεις και να δοκιμάσεις πριν καταλήξεις στον τύπο και το σχήμα που σε βολεύει. Άλλοι είναι οπαδοί του δέρματος, άλλοι της σιλικόνης.

β) Αποσμητικό σπρέι υποδημάτων

Τα πόδια μυρίζουν. Οι στρατιωτικές κάλτσες μυρίζουν. Οι πάτοι μυρίζουν. Τα άρβυλα μυρίζουν. Πάρε σπρέι και ψέκαζε.

γ) Γυαλιστικά

katharistika

Το σωστό γυάλισμα είναι μια τέχνη που δεν με απασχόλησε ποτέ. Μην είσαι υποχόνδριος με την κατάσταση των αρβυλών σου. Πάρε μια σκληρή βούρτσα για να διώχνεις τη σκόνη και μια αυτογυάλιστη πάστα με σφουγγαράκι για να τις γυαλίζεις πριν τις επιθεωρήσεις θαλάμου. Θυμήσου πως ένα πέρασμα της τελευταίας στιγμής με υγρό μαντηλάκι μπορεί να μην κάνει θαύματα, αλλά σίγουρα φέρνει την αρβύλα σε μια υποφερτή, άρα αόρατη για τον μέσο στρατιωτικό, κατάσταση.
Τα σχετικά είδη που θα σου χορηγήσει ο στρατός, χάρισε τα κατευθείαν στον ρακοσυλλέκτη του θαλάμου. Μεταξύ αυτών, ένα σωληνάριο με πάστα βαφής, το οποίο πάντα κάποιος καταφέρνει να χειριστεί τόσο λάθος ούτως ώστε να εκραγεί στο πρόσωπό του.

Παντόφλες ή Σαγιονάρες (πλαστικές μπάνιου)

Οι παντόφλες που χορήγησε ο Ελληνικός Στρατός στη δική μου ΕΣΣΟ ήταν ελαττωματικές. Πάρε τις δικές σου και φρόντισε να τις έχεις πάντα σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος στα πράγματά σου.

Πετσέτες

Θα σου χορηγηθούν, αλλά δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι θα μυρίζουν άνοιξη. Πάρε μία ή δύο δικές σου.

portofoliΠορτοφόλι

Μικρό, ελαφρύ, με φερμουάρ και χωρίσματα για τα χαρτιά, την ταυτότητα, τα ψιλά και τα χοντρά σου.

Φρόντισε πριν παρουσιαστείς να το γεμίσεις με κέρματα και πεντάευρα.

Φακουδάκι

Εάν δεν έχει το κινητό σου, είναι απολύτως απαραίτητο. Προτίμησε να είναι τεχνολογίας LED, γιατί η μπαταρία του θα τελειώσει λίγο μετά την απόλυσή σου.

Μπλοκάκι / στυλό / ανεξίτηλο μαρκαδοράκι

Ένα μπλοκάκι τσέπης και ένα στυλό είναι πράγματα που ο αυτάρκης φαντάρος έχει πάντοτε μαζί του. Τα στυλό στον στρατό χάνονται πιο εύκολα και από τους αναπτήρες, οπότε πάρε μπόλικα. Το ανεξίτηλο μαρκαδοράκι θα σε βοηθήσει κυρίως στο διακριτικό “μαρκάρισμα” των στρατιωτικών ειδών που έχεις χρεωθεί, κάτι που, όπως είναι λογικό, βοηθάει στην αποτροπή της κλοπής τους ή διευκολύνει στη διαλεύκανση τέτοιων κρουσμάτων.


Συμπληρώματα ρουχισμού

SOS! Κοντομάνικα παραλλαγής (6-8), φούτερ παραλλαγής (2-4), ψηλές κάλτσες (8-12) και εσώρουχα (8-12)

Να έχεις κατά νου ότι σε πολλά κέντρα, λόγω πολυάσχολου προγράμματος, κακής διοίκησης ή εγκαταστάσεων, το πλύσιμο ρούχων ή τα συχνά ντους είναι ουτοπικά σενάρια. Υπολόγισε επίσης ότι αυτά που σου παρέχει ο στρατός δεν σου βγάζουν ούτε την πρώτη βδομάδα, και θα είσαι εκεί εικοσιπέντε μέρες. Ιδανικά, προσπάθησε να βρεις κοντομάνικα και φούτερ παραλλαγής από απολυμένους φαντάρους του κύκλου σου. Εάν δεν τα καταφέρεις, η μόνη λύση είναι τα μικρά στρατιωτικά μαγαζάκια στο μοναστηράκι.

fouteraki

Δεν είναι ανάγκη να ξοδευτείς για να αγοράσεις στρατιωτικές κάλτσες διότι, όπως και τα εσώρουχα, δεν φαίνονται, αλλά φρόντισε να είναι ψηλές και κατάλληλες για τις θερμοκρασίες της εποχής που θα παρουσιαστείς. Το άρβυλο δεν αναπνέει, οπότε πολλοί φαντάροι χρησιμοποιούν τις θαυματουργές ιδιότητες του ταλκ για να καταπολεμήσουν την υγρασία και την κακοσμία που είναι παράγωγα του ιδρώτα. Αν θέλεις, βάλε κι αυτό στη λίστα σου.

Πολιτικά ρούχα

Θα έχεις μαζί σου θες δεν θες τα ρούχα με τα οποία παρουσιάστηκες, και θα σου χρειαστούν το πολύ άλλες δύο φορές στις εξόδους σας από το κέντρο. Συμβουλή μου θα ήταν να πάρεις μονάχα ένα επιπλέον φούτερ ή κοντομάνικο, για να μην φορτωθείς με επιπλέον βάρος.

Ισοθερμικά, γάντια, και περιλαίμιο

Και τα τρία είναι “μη προβλεπόμενα” είδη. Το βασικό πρόβλημα με τα ισοθερμικά είναι ότι φαίνονται στη γραμμή του λαιμού σου. Αν αισθάνεσαι ήδη Ράμπο και δεν θέλεις να δίνεις δικαιώματα, μην πάρεις τίποτα τέτοιο μαζί σου. Αν όμως ξέρεις ότι θα κάνει πολύ κρύο εκεί που πας και είσαι λίγο ευαισθητούλης με τον καιρό, πάρε τα πάντα και φόρα τα με καμάρι εφόσον δεις ότι το κάνουν κι άλλοι γύρω σου.


Τα απαγορευμένα και αμφιλεγόμενα
(ό,τι δεν φαίνεται, επιτρέπεται)

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα υποστείς σαν νεοσύλλεκτος, είναι ένας τυπικός έλεγχος της πολιτικής σου βαλίτσας με παράλληλη συνοδεία ερωτήσεων περί κατοχής απαγορευμένων ειδών. Κάτι άλλο που απαγορεύεται όμως, είναι ο σωματικός έλεγχος. Ο νοών νοείτω.

Υπνόσακος (sleeping bag)

ypnosakos

Είναι σίγουρα καθαρότερος από τα σεντόνια και τις κουβέρτες του στρατού και σου επιτρέπει να κοιμάσαι στο κρεβάτι σου χωρίς να το ξεστρώνεις. Κάν’ το προτεραιότητά σου να τον διπλώνεις και να τον κρύβεις στα πράγματά σου με το που σηκώνεσαι τα πρωινά. Σπάνια κατάσχεται εάν βρεθεί, και μπορεί να συνδυαστεί με σεντόνι, το οποίο τοποθετείς σαν υπόστρωμα, για να μην αναπνέεις τη σκόνη που φιλοξενεί η κουβέρτα του κρεβατιού σου από την εποχή των δεινοσαύρων.

Νυχοκόπτης

Απλός, όχι ελβετικός σουγιάς με λίμες και ψαλιδάκια.

Φάρμακα

Αντιπυρετικά, καραμέλες για το λαιμό και κάτι για την καταπολέμηση της διάρροιας είναι τα πιο «hot» και εξεζητημένα φαρμακευτικά είδη στο κέντρο. Η ποιότητα περίθαλψης και τα διαδικαστικά του να βρεθείς στο ιατρείο όποτε το χρειάζεσαι διαφέρουν από κέντρο σε κέντρο. Αχρείαστα να’ ναι, αλλά κι εσύ να μην τα χρειαστείς, σίγουρα θα τα χρειαστεί κάποιος συνάδελφος.

Σπρέι για κοριούς

Στην σπάνια περίπτωση που θα σου χρειαστεί στο κέντρο, μπορεί να αποκτήσει αγοραστική αξία χρυσού. Αν σου περισσεύουν χρήματα, ή αν ο παππούς σου έχει δημιουργήσει ψυχολογικά με σχετικές ιστορίες από τη μεταπολεμική περίοδο, θα γίνεις ο αγαπημένος γείτονας των συναδέλφων σου.

Κινητό με κάμερα

Στο κέντρο, οι περισσότεροι στρατιωτικοί είναι ταύροι και τα κινητά με κάμερες είναι κόκκινα πανιά (στη μονάδα συνήθως “τυφλώνονται”). Σκέψου ότι δεν θα μπορείς να το φορτίζεις όσο συχνά θα ήθελες, και είναι μια ιδανική ευκαιρία να απεξαρτοποιηθείς και να ασχοληθείς λίγο με τους γύρω σου, κάτι που πραγματικά αξίζει να κάνεις εκεί. Εάν δεν σε έπεισα, φρόντισε να είσαι διακριτικός όσον αφορά τη χρήση και τη φόρτιση του.

MP3 Player

Απαραίτητο εργαλείο ξελαμπικαρίσματος. Δεν θα σου πει κανείς τίποτα εάν σε δει να το χρησιμοποιείς σε ελεύθερη ώρα.

ipod


Extra Credit

Ρολόι χειρός

Όσοι δεν είχαμε, αγοράσαμε με την πρώτη ευκαιρία. Πάρε ό,τι να ‘ναι, αρκεί να μπορείς να δεις την ώρα και στο σκοτάδι.

Σετ ραπτικής

Επιδιορθώσεις κουμπιών και μπαλώματα σε παραλλαγές, χιτώνια και βαλίτσες. Αν δεν ξέρεις να το χειρίζεσαι, σίγουρα θα ξέρει ο παραδιπλανός σου.

Αντισηπτικό χεριών σε gel ή μαντηλάκια

Θα πλένεις τα χέρια σου ελάχιστες φορές μέσα στη μέρα. Σκέψου το και δράσε αναλόγως.

latex-powder-free-surgical-glovesΓάντια μιας χρήσης

Στον Ελληνικό Στρατό υπάρχουν συχνά ελλείψεις. Πέντε ή έξι ζευγάρια θα σου φανούν πολύ χρήσιμα όταν αυτές οι ελλείψεις συμπέσουν με την αγγαρεία σου, ειδικά όταν αυτή περιλαμβάνει μεταβλητές όπως λασπωμένες γόπες και ανθρώπινα περιττώματα.


Επίλογος

Απ’ ότι παρατήρησες, η αυτάρκεια και η ευημερία στο στρατό κοστίζουν. Τα περισσότερα από τα είδη που περιέχει ο οδηγός ανήκουν σε ανταγωνιστικούς χώρους της αγοράς και μια καλή έρευνα ενδεχομένως να σου γλυτώσει αρκετά χρήματα. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά θα σου χρειαστούν και μετά το πέρας της στρατιωτικής σου θητείας. Για να μην αγχώνεσαι, να ξέρεις ότι αν τυχόν ξεχάσεις κάτι, μπορούν να στο φέρουν οι φίλοι σου ή οι δικοί σου σε ένα από τα δύο επισκεπτήρια που θα έχεις στο κέντρο.

Είσαι πλέον έτοιμος. Καλή διασκέδαση στο κέντρο και καλή θητεία μετέπειτα.

Αφιερωμένο και βασισμένο σε παλαιότερη δουλειά του καλού μου φίλου και μέντορα, Γιάννη Αντωνίου (323 Λελέ).

Άρθρο που έγραψε ο – αρχαίος πλέον – Χρήστος Τσιάλας για το neolaia.gr και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Για διορθώσεις/σχόλια/παρατηρήσεις: tsialc[at]gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 9 
 40 
 0