Μπορούν οι κακές αναμνήσεις να μετατραπούν σε καλές; Και όμως!

Επιστήμονες από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Μασαχουσέτης και το Ινστιτούτο RIKEN στην Ιαπωνία κατάφεραν επιτυχώς να επέμβουν στην μνήμη και να «αντικαταστήσουν» τις κακές αναμνήσεις με καλές στον εγκέφαλο ποντικιών! Το κατάφεραν χάρη στην Οπτογενετική, χρησιμοποιώντας δηλαδή ειδικά laser, ώστε να ελέγξουν τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη και τις αναμνήσεις.

Αρχικά, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά μια ομάδα ποντικιών καθιστώντας τους εγκεφαλικούς νευρώνες που ελέγχουν τη μνήμη τους ευαίσθητους σε συγκεκριμένους τύπους φωτός. Με τη βοήθεια ειδικών λέιζερ, μπορούσαν να επεμβαίνουν στη λειτουργία αυτών των νευρώνων.

Εν συνεχεία, χώρισαν τα ποντίκια σε δύο υποομάδες. Η μία ομάδα υπέστη ήπια ηλεκτροσόκ, ενώ ή άλλη βρισκόταν σε ένα μικρό χώρο μαζί με ένα θηλυκό ποντίκι. Έτσι, δημιουργήθηκαν αρνητικές και θετικές αναμνήσεις αντίστοιχα.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να ενεργοποιήσουν τους ευαίσθητους νευρώνες και να εκθέσουν τα ποντίκια στην αντίθετη εμπειρία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τροποποιηθούν οι συσχετισμοί στο κέντρο της μνήμης. Η μία ομάδα ποντικιών συσχέτισε το ηλεκτροσόκ με την απόλαυση και η άλλη συσχέτισε την παρέα με το θηλυκό με τον πόνο!

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Nature” και αναφέρει πως η ανθρώπινη μνήμη είναι φυσικά πολύ πιο περίπλοκη και σύνθετη, όμως οι ερευνητές ευελπιστούν πως αντίστοιχες πρακτικές θα μπορέσουν να εφαρμοστούν μελλοντικά για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες.

Δείτε το video!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;