Human Rights First: Οι ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν την Ευρώπη!

xrysh aygh photos

Τα κόμματα Γιόμπικ και Χρυσή Αυγή «αποτελούν τη ματωμένη άκρη του ακροδεξιού δόρατος στην Ευρώπη», τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, παρατηρώντας πως στόχος τους είναι η διατάραξη της σταθερότητας στις χώρες τους, των νόμων και της ασφάλειας των μειονοτικών ομάδων, η αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

«Δεν είμαστε Ναζί, αλλά… Η άνοδος των κομμάτων μίσους σε Ουγγαρία και Ελλάδα και γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να ενδιαφερθούν» είναι ο τίτλος εκτενούς έκθεσης – καταπέλτη της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights First, με αντικείμενο την άνοδο της ακροδεξιάς στις δύο ευρωπαϊκές χώρες

Η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στη δημιουργία και ανάδειξη των κομμάτων, τη διαβρωτική επίδρασή τους στον δημόσιο διάλογο, τους φασιστικούς δεσμούς και τον κίνδυνο για το ΝΑΤΟ.

«Τα νεοφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη δεν είναι πλέον αποκλειστικό πρόβλημα της Ε.Ε. Στο μέγεθος που επηρεάζουν τη σταθερότητα των συμμάχων μας, αποτελούν και πρόβλημα των ΗΠΑ», τόνισε ο Ταντ Στάνκε, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί επαρκή λόγο για να εξηγήσει την άνοδο του Γιόμπικ και της Χρυσής Αυγής, σημειώνεται στην έκθεση. Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με φασιστικό παρελθόν δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με παρόμοια φαινόμενα. Η οικονομική ανάκαμψη δεν επαρκεί για να τα αποσταθεροποιήσει και οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα στρατηγικό σχέδιο για να αποτρέψουν τη δημοκρατική οπισθοχώρηση.

Μάλιστα, η οργάνωση προτείνει δέκα πράγματα που μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, μεταξύ των οποίων είναι και οι συνομιλίες με τη γερμανίδα καγκελάριο για τις «ελληνικές πολιτικο-οικονομικές συνθήκες καθώς και την ανάγκη οι πολιτικές της τρόικας να αμβλύνουν τις δοκιμασίες που προκλήθηκαν από τη λιτότητα», εξουδετερώνοντας έτσι τα στοιχεία που καθιστούν «ελκυστικό» τον εξτρεμισμό.

Συνιστά επίσης να καλέσει τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να του εκφράσει τη στήριξή του στις προσπάθειες για τη δίωξη των ηγετών της Χρυσής Αυγής για τη δράση τους ως εγκληματική οργάνωση, αλλά και να προσφέρει βοήθεια από αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου με στόχο μια αξιόπιστη δίωξη, αλλά και να ερευνήσει τις οικονομικές συναλλαγές του κόμματος.

Παράλληλα, η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση:

Να ζητήσει διεθνή βοήθεια για τη συγκέντρωση στοιχείων αναφορικά με τις οικονομικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και της ηγεσίας της σε σχέση με τις άλλες, φερόμενες ως εγκληματικές, δραστηριότητές της.

Να αυξήσει την ασφάλεια των εισαγγελέων, δικαστών, ερευνητών και μαρτύρων στην υπόθεση.

Ειδικότερα, να παράσχει ασφάλεια στους παράνομους μετανάστες που μπορεί να καταθέσουν για την υπόθεση (σ.σ των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής) και είναι πιο ευάλωτοι σε αντίποινα. Να τους επιτρέψει να ενταχθούν στο ελληνικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, στο οποίο τώρα μπορούν να συμπεριληφθούν μόνον Έλληνες πολίτες.

Να επισπεύσει τις δίκες αστυνομικών που έχουν κατηγορηθεί για συνέργεια, συμμετοχή ή βοήθεια στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.

Να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ώστε να συλληφθούν δράστες συνεχιζόμενων ρατσιστικών επιθέσεων και να διαλευκάνει αν πρόκειται για ενέργειες είτε υποστηρικτών της ΧΑ είτε άλλων εξτρεμιστικών ομάδων, είτε δράστες που δρουν μόνοι τους.

Να διερευνήσει περαιτέρω τις αναφορές της Χρυσής Αυγής ότι έχει συμμάχους αξιωματούχους και λειτουργούς του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Να καταστήσει τις αναφορές περί φυλετικής ανωτερότητας πολικά απαράδεκτες.

Να υιοθετήσει πολιτική μηδενικής ανοχής και να καταδικάσει απερίφραστα ρατσιστικές, αντισημιτικές ή ομοφοβικές δηλώσεις δημόσιων λειτουργών και μελών της Νέας Δημοκρατίας και να ενθαρρύνει άλλα πολιτικά κόμματα να κάνουν το ίδιο.

Να καταδικάσει τις απειλές καθώς και να προχωρήσει σε διώξεις για τις επιθέσεις εναντίον ιατρικών κλινικών, δασκάλων, καλλιτεχνών και bloggers, σε απάντηση της αυτοανακήρυξης της ΧΑ ως υπερασπιστή των «ελληνικών αξιών» σε όλη την κοινωνία.

Να οργανώσει αντιρατσιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις και τους υπαλλήλους του Λιμενικού Σώματος που είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν πλοία με μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Να αναθεωρήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εγχειρίδια με στόχο: την αποδυνάμωση των εθνοκεντρικών και εξαιρετικά εθνικιστικών περιγραφών των παγκόσμιων γεγονότων, την αναφορά στα θέματα της ανόδου του Ευρωπαϊκού φασισμού, της ιδεολογίας του ναζιστικού κόμματος και του Ολοκαυτώματος και τη συζήτηση του ρόλου των Ελλήνων που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατακτητές καθώς και τον ρόλο που έπαιξαν πολίτες οι οποίοι παρείχαν καταφύγιο σε Έλληνες Εβραίους και αντιστάθηκαν στις διώξεις τους.

Να συμπεριληφθεί ένα κεφάλαιο για τον σύγχρονο αντισημιτισμό, ρατσισμό και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία.

Να τροποποιήσει το άρθρο 19 του μεταναστευτικού Κώδικα ή αλλιώς να νομοθετήσει σχετικά ώστε να αναστείλει την απέλαση ή την κράτηση παράνομων μεταναστών που έχουν πέσει θύματα της ρατσιστικής βίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες και να συμμετάσχουν στις υποθέσεις τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Άρη
33'
0 - 0
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
20:30
0 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;