Τα συστατικά και οι τροφές που καταπολεμούν την ακμή!

ΤΡΟΦΕΣ-ΓΙΑ-ΑΚΜΗ-Η

Αχ αυτή η ακμή. Έχει ταλαιπωρήσει κόσμο και κοσμάκι. Τι είναι όμως στ’ αλήθεια η ακμή, και μπορούμε μέσα από την διατροφή μας να την ρυθμίσουμε, έστω και λίγο;

Η ακμή φίλοι μου, ασθένεια συνηθισμένη στους εφήβους, είναι μια διαταραχή των κυττάρων του δέρματος, που ονομάζεται κερατινοποίηση. Η μη κανονική λειτουργία των συγκεκριμένων κυττάρων μπλοκάρει τους αδένες ελαίου και τους πόρους της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να παγιδεύει τις πρωτεΐνες και το σμήγμα (το φυσικό έλαιο του δέρματος μας δηλαδή) κάτω από το δέρμα. Αυτές οι πρωτεΐνες και τα έλαια γίνονται στη συνέχεια τροφή για τα βακτήρια “P. acnes”, τα οποία ευθύνονται και για την ακμή.

Η δερματολόγος και καθηγήτρια στο νοσοκομείο “Mt. Sinai”, δρ Ellen Marmur, υποστηρίζει ότι η διατροφή αποτελεί μόνο το 25% της διαδικασίας καταπολέμησης και περιορισμού των συμπτωμάτων της ακμής. Το υπόλοιπο 75% αφορά την επίδραση των ορμονών, του στρες, της ποιότητας του ύπνου και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων στο δέρμα.

Ωστόσο, και αυτό το 25% (καθόλου μικρό ποσοστό) είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να προστατευθούμε από τα ενοχλητικά σπυράκια που εκδηλώνονται με την ακμή. Και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να γνωρίζουμε ποια είναι εκείνα τα συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει την ακμή και σε ποιες τροφές θα τα βρούμε.

Δείτε λοιπόν εν συνεχεία τη λίστα με τα πολύτιμα αυτά συστατικά και τις τροφές στις οποίες βρίσκονται σε αφθονία!

Βιταμίνη Α

“Η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ζωής των κυττάρων του δέρματος, ώστε να μην παγιδεύονται στους πόρους της επιδερμίδας η πρωτεΐνη και τα έλαια που προκαλούν τα σπυράκια”, υποστηρίζει η δρ Marmur. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι το ιχθυέλαιο, ο σολομός, τα καρότα, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Ψευδάργυρος

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια άτομα με ακμή έχουν χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βοηθάει στην πρόληψη της ακμής δημιουργώντας ένα περιβάλλον αφιλόξενο για την ανάπτυξη του βακτηρίου “P. Acnes”. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στην γαλοπούλα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας και τις φύτρες σιταριού.

Βιταμίνες Ε και C

Αυτές οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες έχουν μια κατευναστική επίδραση στο δέρμα και πιστεύεται ότι λειτουργούν συνεργικά, τονίζει η δρ Marmur. Πηγές της βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, η παπάγια και οι τομάτες. Από την άλλη, βιταμίνη Ε θα βρείτε στις γλυκοπατάτες, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο, τους ηλιόσπορους, τα αβοκάντο, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Σελήνιο

Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, μαζί με τη βιταμίνη Ε, μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της ακμής, τα σπυράκια δηλαδή. Μια μικρή σουηδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 42 άνδρες και 47 γυναίκες, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν σελήνιο μαζί με τη βιταμίνη Ε για 12 εβδομάδες μείωσαν δραματικά την ακμή τους. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο είναι το φύτρο σιταριού, ο τόνος, ο σολομός, το σκόρδο, τα καρύδια Βραζιλίας, τα αυγά και το καστανό ρύζι.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα Ω – 3 λιπαρά οξέα αναστέλλουν την λειτουργία ορισμένων μορίων, που οδηγούν σε φλεγμονή και τα απορρέοντα από αυτή προβλήματα του δέρματος. Τα Ω – 3 οξέα υποστηρίζουν επίσης τον φυσιολογικό, υγιή κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος. Μπορείτε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, το λινέλαιο, τα καρύδια, τους ηλιόσπορους και τα αμύγδαλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;