Πώς το στρες παχαίνει τις γυναίκες

article-1286569-07E897C7000005DC-66_468x426

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο “Biological Psychiatry”, μια νέα έρευνα που επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την κακή σχέση που έχει το στρες με τα κιλά.

Η νέα έρευνα ασχολήθηκε ειδικά με τις γυναίκες και αποκαλύπτει ότι το στρες όχι μόνο επιβραδύνει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την καύση λιγότερων θερμίδων, αλλά ενισχύει και τη συσσώρευση περιττών κιλών.

Πιο συγκεκριμένα, τα λιπαρά τρόφιμα μετά από ένα στρεσογόνο περιστατικό, ειναι πολύ πιθανό να κάνουν μια γυναίκα να πάρει άμεσα βάρος.

Μάλιστα, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν μπορούν να επεκτείνουν τα συμπεράσματά τους και στους άνδρες, επειδή οι τελευταίοι έχουν περισσότερους μυς, γεγονός που επιδρά στον ρυθμό του μεταβολισμού τους.

Αναλυτικότερα, η μεθοδολογία της έρευνας :
Συμμετείχαν 58 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 53 χρόνια, οι οποίες ανέφεραν τις αγχωτικές καταστάσεις που βίωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στη συνέχεια, για 7 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού οι ερευνητές μελετούσαν και έκαναν μετρήσεις σχετικές με το μεταβολισμό των εθελοντριών με στόχο να καταγράψουν τα επίπεδα σακχάρου, τριγλυκεριδίων, ινσουλίνης και κορτιζόλης στο αίμα.
Τα αποτελέσματα; Οι γυναίκες που είχαν βιώσει νωρίτερα κάτι στρεσογόνο, «έκαιγαν» 104 θερμίδες λιγότερες, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Έτσι, το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκαν είναι ότι αν κάτι τέτοιο επαναλαμβανόταν καθημερινά τελικά θα συντελούσε στην αύξηση του σωματικού τους βάρους κατά πέντε κιλά, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Επίσης, στις ίδιες γυναίκες αυξάνονταν τα επίπεδα ινσουλίνης, και κατά συνέπεια ήταν ευκολότερη η συσσώρευση λίπους στον οργανισμό.

Από την άλλη, εμφάνισαν και μικρότερη οξείδωση του λίπους, που σημαίνει ότι δεν γινόταν σωστά η μετατροπή των μεγάλων μορίων του λίπους σε μικρότερα μόρια και καθυστερούσε η καύση του αποθηκευμένου λίπους.

Τέλος, στις περιπτώσεις που το άγχος συνυπάρχει με ιστορικό κατάθλιψης, παρατηρείται αύξηση και στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;