ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψήφισμα για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

deh

Αναλυτικά η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για αξιοποίηση των συνταγματικών δυνατοτήτων από ανεξάρτητους Βουλευτές, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και εν γένει διαφωνούντες κατά του ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

«Συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος του Αμυνταίου, ανακοινώνοντας την πρόσκληση του για συνυπογραφή κατάθεσης πρότασης δημοψηφίσματος προς όσους Βουλευτές διαφωνούν στον τεμαχισμό και ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ που προωθεί με τη βολική σύνθεση των θερινών τμημάτων της Βουλής η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο απαιτούνται συνταγματικά 120 μέλη του κοινοβυλίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για όριο στα εκβιαστικά διλήμματα των δανειστών με φορέα τη συγκυβέρνηση, υπό την απειλεί αποκλεισμού από τις αγορές, λέγοντας δεικτικά σε έναν παραλληλισμό του σε σχέση με την επιτυχή πορεία της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ότι «μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι»(!), ενώ συμπλήρωσε για την ουσία του θέματος πως «αν και οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αντικατασταθούν ο δημόσιος πλούτος για να ανακτηθεί θα χρειαστούν δεκαετίες».

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Αντεγκλήσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και συγκλίσεις υπέρ του δημοψηφίσματος

Από την κυβερνητική πλευρά απάντησε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Βούλτεψη, συμπληρώνοντας την αναφορά Σαμαρά από το Στρασβούργο ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω σε φανατικούς, λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρεσουν το δικαιώμα για πρόοδο, δικαίωμα που περνά και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις», με την προσωπική επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι «Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας αλλά του βγήκε σε… Φωτόπουλο» για να λάβει την σκληρή απάντηση της Κουμουνδούρου πως «κάποια στιγμή η κ. Βούλτεψη πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι διαφορετικός ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου από αυτόν του χρονογράφου σε εφημερίδα

μειωμένης εγκυρότητας». Υπέρ της πρότασης δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ τάχθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης καθώς πρόκειται «για την περιουσία που ανήκει στον ελληνικό λαό», καθώς και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος στηλιτεύοντας την αντιλαϊκή κυβερνητική επιλογή τόνισε για λογαριασμό του κόμματός του ότι «οι κυβερνώντες έχοντας αποτύχει στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, μέσα στον πολιτικό πανικό τους, δωρίζουν δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους. Η αξία μιας μόνο μονάδας της ΔΕΗ που χαρίζεται, είναι πολλαπλάσια της σημερινής μετοχικής αξίας του συνόλου της εταιρείας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα δώρα, θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό».

Και στο βάθος η αποτροπή εκλογής ΠτΔ από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κάλπες

Προφανώς μέσα στους στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πρωτοβουλία συλλογής 120 και πλέον υπογραφών στοχεύει παράλληλα στην αποτροπή εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης τους επόμενους μήνες που απαιτείται για την απρόσκοπτη συνέχιση της θητείας της. Ο αριθμός «κλειδί» είναι οι 121 Βουλευτές που αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αποτελεί σαφές πρόκριμα αποτροπής εκλογής ΠτΔ από την παρούσα Βουλή και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές για αλλαγή πολιτικής, στην περίπτωση της οποίας θα υπάρχει η πρακτική δυνατότητα εκλογής Προέδρου και από πλειοψηφία 151 Βουλευτών της επόμενης Εθνικής Αντιπροσωπείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;