Noteblog #48: Τι να σου εξηγώ τώρα ρε Γκοντάρ...

godard

Δύο γεγονότα είχαμε το Σαββατοκύριακο και θα ήθελα να σχολιάσω.

Το ένα αφορά φυσικά τις εκλογές.

Την ήττα της λογικής. Όχι μόνο για τον τρόπο που ψήφισε ο καθένας. Είμαι σίγουρος πως όλοι μπορούν να τεκμηριώσουν τη ψήφο τους. Ακόμα και την αποχή τους μη σου πω.

Αυτό που δεν δέχομαι (και εξοργίζομαι) είναι αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι που όλοι κέρδισαν.

Το μόνο που δεν ακούσαμε, είναι πως κέρδισε η ΔΗΜΑΡ. Μέχρι και οι ΑΝΕΛ είπαν πως πέτυχαν το στόχο τους.

Η αυτοκριτική/αυτογνωσία του πολιτικού κόσμου και η απονομή δικαιοσύνης θα ήταν αναμφίβολα η αρχή της ανατροπής του κλίματος απαισιοδοξίας που έχει ποτίσει τις νέες γενιές. Έτσι για αλλαγή ας πούμε.

Αλλά βρίσκουν και τα πουλάνε. Ένας βαθιά παράλογος λαός, έχει μία βαθιά παράλογη – σε όλες τις εκφάνσεις της – κοινωνία. Υπάρχει βέβαια πάντα και το τούμπαλιν.

Η δεύτερη είδηση έρχεται από τις λαμπερές (sic) Κάννες.

Εκεί που βραβεύτηκε για ακόμα μία φορά ο Ζακ Λυκ Γκοντάρ και μου θύμισε μια παλιότερη βράβευσή του.

Την τελευταία φορά που είχε βραβευτεί  ήταν το 2010, ακριβώς στην απαρχή της ελληνική κρίσης χρέους και ενός κλίματος αντιελληνισμού πανευρωπαϊκά.

Ο Γκοντάρ είχε αρνηθεί να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, στέλνοντας την εξής επιστολή:

«Η Δύση οφείλει πολλά στην Ελλάδα, τη χώρα της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της αρχαίας τραγωδίας. Ξεχνάμε πάντα τους δεσμούς ανάμεσα στην τραγωδία και στη δημοκρατία. Χωρίς τον Σοφοκλή δεν θα υπήρχε ο Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε ο Σοφοκλής. Ο κόσμος της τεχνολογίας μέσα στον οποίο ζούμε χρωστά τα πάντα στην Ελλάδα.

Ποιος εφηύρε τη λογική; Ο Αριστοτέλης. Ο Α ισχυρίζεται το Β. Ο Α διαθέτει θετικό χαρακτηριστικό. Αρα ο ισχυρισμός Β είναι αληθινός. Αφού το είπε ο Αριστοτέλης έτσι θα είναι. Λογική. Είναι αυτό που οι κυρίαρχες δυνάμεις ολημερίς φροντίζουν ώστε να μην υπάρχει καμία αντίδραση, ώστε να λειτουργούμε κάτω από μια ίδια λογική».

Για να συνεχίσει σαρκαστικά: «Σωστά είχε πει η γερμανοεβραία συγγραφέας Χάνα Αρεντ ότι η λογική παροτρύνει τον ολοκληρωτισμό. Επομένως όλος ο κόσμος χρωστά χρήματα στην Ελλάδα. Αυτή η χώρα θα μπορούσε να απαιτήσει εκατομμύρια των εκατομμυρίων από όλους για τα συγγραφικά δικαιώματα των αρχαίων. Και θα ήταν απολύτως λογικό να της δοθούν. Αμέσως. Οι Έλληνες επίσης κατηγορούνται ως ψεύτες. Αυτό μου θυμίζει έναν παλιό συλλογισμό που μαθαίναμε στο σχολείο:ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης και εφόσον όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Ελληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ από τότε».

Τι να σου εξηγήσω για το ποιοι είμαστε οι σημερινοί Έλληνες ρε Ζαν Λυκ. Τι;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;