Συνέντευξη: Ο Φώτης Κουβέλης αποκλειστικά στο neolaia.gr! (Μέρος 2ο)

Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συμβάλλει με τον προοδευτισμό και την υπευθυνότητά της στην αποφυγή μετατροπής σε οριστικά «χαμένης γενιάς» της «ικανότερης νέας γενιάς» που ιστορικά γνώρισε η χώρα.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και τη νεολαία του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, παραχώρησε μια διαφορετική συνέντευξη στο neolaia.gr, ανταποκρινόμενος θετικά στη σχετική πρότασή μας. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ την περασμένη Τετάρτη περιλαμβάνοντας δύο ενότητες, μία για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα συν μία για ευρύτερα ζητήματα πολιτικής, πολιτισμού και της σχέσης των νέων με την πολιτική, καθώς και για τη σχέση του ίδιου του Φώτη Κουβέλη και του κόμματός του με την ελληνική νεολαία και τα προβλήματα που την ταλανίζουν.

Μιλώντας στον Αλέξη Μαυραγάνη, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε στο σκέλος σχολιασμού της τρέχουσας πολιτικής, για την αρχική συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ότι «στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας στηρίξαμε εκείνη την κυβέρνηση για να αποφευχθεί η τυπική χρεωκοπία της χώρας, αποφεύγοντας να βολευτούμε στο ρόλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης». Παράλληλα, υπερασπίστηκε και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τότε κυβέρνηση, από τη στιγμή που δεν τηρούνταν η συμπεφωνημένη μεταξύ των μερών πολιτική προγραμματική συμφωνία, με αποκορύφωμα την περσινή αυταρχική απόφαση Σαμαρά διάλυσης της ΕΡΤ και της υποχωρητικής στάσης Βενιζέλου στη συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επίσης, ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι δεν επιστρέφει σε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Θεωρώντας τους απολύτως εγκλωβισμένους στην πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζουν σε πλήρη σύμπλευση με τους εταίρους-δανειστές, κι εκτιμώντας τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, με αφορμή την επικείμενη προεδρική εκλογή μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία για να πραγματοποιηθεί από την παρούσα Βουλή, ως την πλέον αναμενόμενη εξέλιξη.

Για τον «τρίτο πόλο» του δημοκρατικού σοσιαλισμού που προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει η ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρός της επενδύει πολλά στο αποτέλεσμα της «ευρωκάλπης», πεπεισμένος ότι σε κόντρα των δημοσκοπηκών καταγραφών παραγγελίας των ισχυρών ΜΜΕ θα δοθεί μήνυμα επιβράβευσης από τους πολίτες της στάσης της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία μια ισχυρής κεντροαριστεράς, με σαφή ιδεολογικό και πρακτικό προγραμματικό προσανατολισμό. Ως πρόκριμμα επιβεβαίωσης της σωστής πλεύσης του κόμματός του εμμέσως θεωρεί τη σύγκλιση με μέρος των σοσιαλγενών δυνάμεων που μέχρι πρόσφατα εκφράζονταν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα προσβλέπουν στη ΔΗΜΑΡ. Τόνισε, δε, και τη συμφωνία της ΔΗΜΑΡ με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, οι εκπρόσωποί της να στελεχώσουν τις γραμμές του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την επομένη των ευρωεκλογών.

Ο παράγοντας λογοτεχνία και η σχέση νεολαίας – πολιτισμού – πολιτικής

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης και ό,τι αφορά στη σχέση πολιτικής-πολιτισμού-νεολαίας, ο Φώτης Κουβέλης επεφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στον Μενέλαο Λουντέμη, αποδίδοντάς στον σημαντικό συγγραφέα της νεοελληνικής λογοτεχνίας το προσωπικό του κίνητρο ενασχόλησής του με την πολιτική. Επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά για τις τέχνες, θεωρώντας τες, κι ειδικότερα για την επίδρασή της στους νέους ανθρώπους, ως βασικό συστατικό για τη σφυρηλάτηση της δικής τους ξεχωριστής ταυτότητας ευρύτερα, αλλά και πιο συγκεκριμένα για τον αξιακό, ιδεολογικό και πολιτικό τους προσανατολισμό.

Ο Φώτης Κουβέλης προέτρεψε την ελληνική νεολαία να κάνει το κατ’ αυτόν σημαντικότερο, να συμμετέχει ενεργά στα πράγματα. Στην κοινωνία, στις πολιτιστικές δράσεις, στην πολιτική, να επικοινωνεί ουσιαστικά ο καθένας με τον διπλανό του στη βάση μιας δημιουργικής διαλεκτικής που πηγαίνει τον κάθε άνθρωπο όσο και την κοινωνία συνολικά μπροστά. Τέλος, ερωτώμενος για τον λόγο που ένας νέος άνεργος πρέπει κατά τη γνώμη του να προτιμήσει τη Δημοκρατική Αριστερά στις ευρωπαϊκές εκλογές της 25ης Μαΐου, τόνισε ότι θα πρέπει να το κάνει αναγνωρίζοντας τη ΔΗΜΑΡ ως την πλέον υπεύθυνη και προοδευτική δύναμη, μακριά από τον αυταρχισμό της συγκυβέρνησης και τον αριστερόστροφο λαϊκισμό, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις καλυτέρευσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης και να αποφευχθεί η οριστική μετατροπή της σε «χαμένη γενιά» της «ικανότερης γενιάς» και των «καλύτερων μυαλών» ιστορικά στον τόπο μας, όπως επιπρόσθετα σημείωσε.

Το μήνυμα προς τη νεολαία

«Δεν επιφυλάσσουμε στη ΔΗΜΑΡ το ρόλο του μπαλαντέρ. Η δική μας αριστερά θέλει να είναι κυβερνώσα αριστερά στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Απευθυνόμενος στη νεολαία θέλω να πω ότι εδώ είναι η υπεύθυνη πολιτική, ούτε τα μεγάλα λόγια ούτε οι άκρατες και άκριτες υποσχέσεις. Εδώ είναι η υπεύθυνη πολιτική. Θέλω να πω ότι χωρίς μια αναπτυξιακή έκρηξη δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα συνεχίζεται η αιμορραγία των νέων ανθρώπων είτε προς την ανεργία είτε προς το εξωτερικό. Αυτή είναι η δική μας πρόταση (σ.σ. προς τους νέους) και δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος δρόμος», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης στο μήνυμά του προς τις νέες και τους νέους της χώρας, ενόψει των εκλογών της 25ης Μαΐου για την εκλογή ευρωβουλευτών και προτεινόμενου εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτών προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε επίσης: Συνέντευξη: Ο Φώτης Κουβέλης αποκλειστικά στο neolaia.gr, Μέρος 1ο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;