Συνέντευξη: Ο γραμματέας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ απαντά στο neolaia.gr!

mpakolas

Λίγες ώρες πριν τις φοιτητικές εκλογές 2014, ο Αποστόλης Μπακόλας, γραμματέας της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο neolaia.gr και στον Γιώργο Τσαλίκη.

Μας μίλησε για όσα κατηγορούν τις παρατάξεις, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, τους αιώνιους φοιτητές και φυσικά τις φοιτητικές εκλογές 2014!

1. Πολλοί κατηγορούν τις παρατάξεις πως το μόνο που προσφέρουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, είναι εκδρομές, καθεστώς ανομίας και παράνομες δραστηριότητες. Τι τους απαντάτε;

Καταρχήν επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την ομαδοποίηση όλων αυτών των φαινομένων. Η κάθε παράταξη έχει διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της μέσα στα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν οργανώσεις φοιτητών αλλά και εξωπανεπιστημιακών που δεν σέβονται ούτε την δημοκρατική έκφραση ούτε την δημόσια περιουσία. Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας και ανεξέλεγκτης δράσης τους, είναι οι εικόνες τραυματισμένων φοιτητών, διαλυμένων υποδομών και η καλλιέργεια κλίματος γενικότερης ανασφάλειας στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το φοιτητικό κίνημα ούτε είχε ως αίτημα του την δημιουργία αυτής της κατάστασης, ούτε εκφράζεται από αυτήν την εικόνα. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το εκπαιδευτικό έργο δεν μπορεί να διεξάγεται κάτω από τέτοιες συνθήκες. Για αυτό τον λόγο προτείναμε την δημιουργία ομάδων φύλαξης εντός των πανεπιστημιακών χώρων και τη συνεργασία όλως των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Μόνο έτσι θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της ανομίας και θα μπορέσει η ανώτατη εκπαίδευση να κάνει ένα βήμα μπροστά.

2. Είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο χαμένη υπόθεση; Είναι δηλαδή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μονόδρομος για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο για την ελληνική κοινωνία. Καλείται εν μέσω μιας πρωτοφανούς ύφεσης να δημιουργήσει νέους επιστήμονες, καταρτισμένους και έτοιμους για την αγορά εργασίας. Μπορεί να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα παρόλα αυτά γίνεται σημαντική δουλειά από διδάσκοντες και φοιτητές, η οποία θα πρέπει να αναδειχθεί και να ενισχυθεί.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουμε μιλήσει εδώ και χρόνια για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16, που θα δημιουργήσει την δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, κάτι που είναι πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες σε όλες τις προηγμένες χώρες. Πιστεύουμε ότι δεν έχει να χάσει το δημόσιο πανεπιστήμιο από την παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εφόσον υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από αυτά. Απεναντίας τα δημόσια ιδρύματα θα πρέπει να λάβουν καθοδηγητικό ρόλο στην προσπάθεια αναβάθμισης του επιπέδου της Παιδείας στη χώρα μας.

3. Θεωρείτε ότι οι κινήσεις που έγιναν από το υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια, οδήγησαν σε αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι η περικοπή δαπανών σημαίνει απαραίτητα και υποβάθμιση, εσείς όμως πιστεύετε ότι οι κινήσεις που έγιναν (βλ. διοικητικό προσωπικό) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Σίγουρα χρειαζόταν ένα νοικοκύρεμα στα οικονομικά των Πανεπιστημίων. Ωστόσο η συνολική διαχείριση της κατάστασης οδήγησε σε μία σύγκρουση, που έβλαψε πρωτίστως τα ίδια τα πανεπιστήμια αλλά πολύ περισσότερο τους ίδιους τους φοιτητές.

Εμείς σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις δεν μείναμε αμέτοχοι σε αυτή την κατάσταση. Οργανώσαμε το κίνημα υπέρ των ανοιχτών σχολών συλλέγοντας περισσότερες από 35 χιλιάδες υπογραφές για το άμεσο άνοιγμα των σχολών. Από εδώ και πέρα πρέπει να πάμε σε μια διαφορετική προσέγγιση και λογική που θα συνδέει την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που παράγεται σε κάθε σχολή. Τα τελευταία 2 χρόνια έγιναν κάποιες κινήσεις προς την επιθυμητή κατεύθυνση, οι οποίες αποτελούσαν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά από την άλλη χρειάζεται ένα μεγάλο κύμα αλλαγών που θα φέρει τα Πανεπιστήμια εκεί που θα έπρεπε να είναι σήμερα. Με απλά λόγια χρειάζονται ακόμα μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια από όλους μας, για να τοποθετηθούν τα πανεπιστήμια μας στον παγκόσμιο χάρτη της εκπαίδευσης ως σύγχρονα και ανταγωνιστικά ερευνητικά κέντρα.

4. Ποια η θέση σας για για τους αιώνιους φοιτητές και τον τρόπο που επιχειρεί το υπουργείο να πραγματοποιήσει αυτό το “ξεσκαρτάρισμα”;

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε, ότι είμαστε αντίθετοι σε πιθανές διαγραφές φοιτητών, με το σύστημα έτσι όπως είναι σήμερα. Γενικά, ο χαρακτηρισμός όλων των φοιτητών που έχουν συμπληρώσει τα εξάμηνα φοίτησης που ορίζει ο νόμος ως «αιώνιους», είναι αυθαίρετος και περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών, Έτσι, με το υπάρχον καθεστώς, «αιώνιοι» φοιτητές θεωρούνται ακόμα και εκείνοι που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, αλλά βρίσκονται κοντά στη λήψη του πτυχίου τους.

Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να εισαχθεί ο διαχωρισμός των φοιτητών σε ενεργούς και ανενεργούς, με βάση τη συμμετοχή τους στις εξεταστικές και τα εξάμηνα, ώστε να αποτραπούν αυθαίρετες διαγραφές των φοιτητών, πολύ περισσότερο εκείνων που βρίσκονται κοντά στη λήψη του πτυχίου τους. Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση διαγραφών, βάσει της νομοθεσίας, καθορίζονται από τους Οργανισμούς του εκάστοτε Ιδρύματος. Για αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ουτοπικό να μιλάμε σήμερα για διαγραφές από τη στιγμή που δεν υπάρχουν Οργανισμοί στη συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημίων. Παράλληλα πιστεύω πως θα πρέπει να επανεξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι φοιτητές δεν λαμβάνουν το πτυχίο τους με την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών εξαμήνων.

Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει λοιπόν σε πλήρη εφαρμογή του θεσμού της αξιολόγησης, εσωτερικής και εξωτερικής, τόσο στο ακαδημαϊκό, όσο και στο διοικητικό προσωπικό των Ιδρυμάτων. Με τους τρόπους αυτούς, μπορούμε να αποφύγουμε την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων στην Ανώτατη Εκπαίδευση με αδικίες σε βάρος χιλιάδων φοιτητών.

5. Με ποιες πράξεις η παράταξή σας προσπάθησε να βοηθήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο τη χρονιά που μας πέρασε;

Φέτος, τα Πανεπιστήμια διανύουν μία από τις δυσκολότερες ακαδημαϊκές χρονιές των τελευταίων ετών. Βασική αιτία, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων, που εντείνουν τα προβλήματα που ήδη υφίστανται. Παράλληλα, η φετινή χρονιά στιγματίστηκε από τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις διαρκείας ήδη από την αρχή της, με τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και των οικογενειών τους να έρχονται σε αδιέξοδο, οδηγώντας μέχρι και σε απώλεια του εξαμήνου, όπως στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Από την πλευρά μας, για να αναπληρωθούν τα κενά που προκλήθηκαν από την κατάσταση αυτή, προτείναμε και πετύχαμε διεξαγωγή διπλής εξεταστικής. Ωστόσο, δεν θα φτάναμε στο σημείο αυτό αν κάποιοι δεν επεδίωκαν να διατηρούν το φοιτητικό κίνημα εκφυλισμένο, ώστε να μπορούν να παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα αυτά, καταθέσαμε ένα σύνολο προτάσεων, με αφετηρία την αλλαγή του μοντέλου του φοιτητικού συνδικαλισμού στα Πανεπιστήμια. Μέσα από την πρωτοβουλία «Σύλλογοι, πέρα από κόμματα!», προσκαλέσαμε όλες τις παρατάξεις και τους φοιτητές να αφήσουν στην άκρη τις κομματικές τους γραμμές και να δημιουργήσουμε από κοινού μια νέα ένωση που θα συντονίζει τη δράση του φοιτητικού κινήματος και θα εκφράζει την πλειοψηφία. Παράλληλα, καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων που σκοπό έχει την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την τόνωση της φοιτητικής μέριμνας στους αδυνάτους αλλά και εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, ώστε να εκμεταλλευτούν όλες τους τις δυνατότητες. Στόχος είναι τα Πανεπιστήμια να γίνουν σύγχρονα, να παρέχουν επαγγελματική αποκατάσταση και επιστημονική κατάρτιση στους αποφοίτους και ίσες ευκαιρίες για όλους.

6. Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία όσων είναι εκτός πανεπιστημίου, θεωρούν πως οι φοιτητικές εκλογές 2014, θα σημειώσουν μείωση προσέλευσης. Εσείς τι εκτίμηση έχετε; Και τελικά γιατί κάποιος να έρθει να ψηφίσει; Τι διακυβεύεται;

Με βάση το πώς εξελίχθηκε το φετινό ακαδημαϊκό έτος, νομίζω ότι οι φοιτητικές εκλογές προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία στους φοιτητές να εκφράσουν την βούλησή τους και να δείξουν το δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθεί το φοιτητικό κίνημα. Μην ξεχνάτε, οι φοιτητικές εκλογές είναι η μόνη διαδικασία που διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλους τους συλλόγους της Ελλάδας. Οι φοιτητές σήμερα, θέλουν να ξανά το φοιτητικό κίνημα ζωντανό και υγιές, που να λειτουργεί με κανόνες. Εμείς είμαστε οι μόνοι που ζητάμε αντικατάσταση της ανενεργής ΕΦΕΕ από μία νέα ένωση, το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών, που θα ορίζει τους στόχους του φοιτητικού κινήματος και θα εκφράζει την πλειοψηφία. Οι φοιτητές λοιπόν, καλούνται να αποφασίσουν: Στροφή σε κάτι καινούριο, φρέσκο και υγιές που θα ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ή επιμονή στο χτες, με όσους, για να εξυπηρετήσουν τα κομματικά τους συμφέροντα, αναλώνονται σε πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους; Για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Το λόγο τώρα, έχουν οι φοιτητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;