Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Εντουάρ Μανέ

Ο Εντουάρ Μανέ (Édouard Manet), ο μεγάλος Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους θεμελιωτές της μοντέρνας τέχνης έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου του 1883 σε ηλικία 51 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης συνδέθηκε έντονα με το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και αποτέλεσε επιπλέον έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα.

Ζωγράφιζε ελεύθερα από ψυχής, χωρίς την ανάγκη της ακαδημαϊκής τεχνικής παίρνοντας θέση στην κοινωνία της εποχής του, ενώ αναπαριστούσε θέματα με ανθρώπους της κατώτερης κοινωνίας που θεωρούταν ακατάλληλα για να αποτελέσουν αντικείμενο τέχνης.

Αν και ο ίδιος συνδέθηκε με τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, όπως ήταν ο Εντγκάρ Ντεγκά, ο Κλωντ Μονέ, ο Πωλ Σεζάν και άλλοι, δε διαπνέονταν από κοινές πεποιθήσεις και δε συμμετείχε στις εκθέσεις τους ούτε και επιθυμούσε να εκλαμβάνεται ως εκπρόσωπος του κινήματος.

Μάλιστα, ο Μανέ δέχτηκε με τη σειρά του επιδράσεις από τους ιμπρεσιονιστές και ιδιαίτερα από τον Μονέ, αφού πολλά από τα έργα του ακολούθησαν την ιμπρεσιονιστική τεχνοτροπία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι ιμπρεσιονιστές.

Τέλος, το έργο του Μανέ υπερασπίστηκαν δημόσια και άλλες μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως οι λογοτέχνες Εμίλ Ζολά, Στεφάν Μαλαρμέ και Σαρλ Μπωντλαίρ, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και τα πορτραίτα που φιλοτέχνησε ο Μανέ για τους Ζολά και Μαλαρμέ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;