Ξεκίνησε η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης του Βατικανού

66160-147026

Τα σπάνια και ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού θα μπορούν να δουν και να διαβάσουν δωρεάν οι επισκέπτες του, καθώς το Βατικανό αποφάσισε να τα ψηφιοποιήσει και να τα διαθέσει διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο ανέλαβαν συνολικά 50 ειδικοί, Ιταλοί και Ιάπωνες, εξοπλισμένοι με ειδικά scanners και με την συνδρομή της ιαπωνικής εταιρείας NTT Data.

Έτσι, ο αρχικός κύκλος ψηφιοποίησης των πρώτων 3.000 χειρογράφων θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια με τα πρώτα αρχεία να είναι διαθέσιμα online από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Μάλιστα, η συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Βατικανού με την NTT Data ξεκίνησε από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, όταν ορίστηκαν οι προδιαγραφές για τον εξοπλισμό που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.

Επίσης, δοκιμάστηκαν ειδικά scanner, εξοπλισμένα με ειδικά πλαίσια που θα προστατεύουν τα έγγραφα από κάθε δυνατό φως, ενώ οι συγκεκριμένες εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε χώρους με ελάχιστο φωτισμό ούτως ή άλλως.

Παράλληλα, ορίστηκαν και κανόνες διαχείρισης των εγγράφων από τους ειδικούς, όπως ότι όλοι θα φοράνε γάντια και κανείς δεν θα πρέπει να φορά κοσμήματα για την αποφυγή φθορών από κάποια άτυχη κίνηση που μπορεί να γρατσουνίσει τα σπάνια χειρόγραφα.

Στη συνέχεια, μετά την ψηφιοποίηση της, κάθε σελίδα θα αποθηκεύεται σε συνθήκες μακράς συντήρησης και ακολούθως η ψηφιοποιημένη πλέον σελίδα θα «ανεβαίνει» στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν το έγγραφο από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Όσον αφορά στο κόστος, το αρχικό τετραετές πρόγραμμα ψηφιοποίησης θα κοστίσει περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συμφώνησε να καταβάλλει η NTT Data ελπίζοντας ότι θα υπάρξει σχετική απόσβεση μέσω μελλοντικών δωρεών.

Ωστόσο, πέρα από το αρχικό στάδιο του προγράμματος δεν έχει οριστεί κάποιο γενικότερο χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, εκτιμάται ότι, για να μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή το σύνολο της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, αν και το υπόλοιπο πρόγραμμα κινηθεί σε ανάλογους ρυθμούς, θα χρειαστούν πάνω από 109 χρόνια, και θα απαιτηθούν τεράστιες ποσότητες αποθηκευτικού χώρου για την φιλοξενία συνολικά περίπου 40 εκατ. σελίδων κειμένου, αφού η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περί τα 82.000 σπάνια χειρόγραφα, ορισμένα εκ των οποίων ανάγονται στον 2ο μ.Χ. αιώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;