Η «Π.Ν.ΟΙΚ.Α» της Ιωάννα Κοντούλη για την Αθήνα

Π.Ν.ΟΙΚ.Α 15.4.2014. Θησείο

Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε το όνομα, τη διακήρυξη και τους υποψηφίους της νέας ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης που πλέον έχει λάβει τη στήριξη και των Οικολόγων Πράσινων.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στο Θησείο, ένα μήνα μετά την αρχική εκδήλωση στην ίδια περιοχή, η Ιωάννα Κοντούλη έκανε γνωστό ότι, μέσω ανοιχτής διαδικτυακής ψηφοφορίας, δόθηκε στην ανεξάρτητη, κοινωνικά αλληλέγγυα και οικολογική δημοτική κίνηση που τη στηρίζει ως υποψήφια δήμαρχο Αθηναίων, το όνομα Π.Ν.ΟΙΚ.Α – Πρωτοβουλία για μια Νέα και ΟΙΚολογική Αθήνα. Επίσης, δημοσιοποίησε τη διακήρυξη και μεγάλο μέρος των υποψηφίων(36), ενώ έκανε ακόμα γνωστό ότι η δημοτική κίνηση Π.Ν.ΟΙΚ.Α έχει πλέον λάβει και τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων. Από τους 36 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που ανακοίνωσε, στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου βρέθηκαν, εκπροσωπώντας κοινωνικές ομάδες της πόλης, ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης, η καθηγήτρια εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Paris 11 Αναστασία Τσουκαλά, ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ Ζακ Κωστόπουλος και η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Μαίρη Μαραγκουδάκη του θεατρικού χώρου Studio Πλαταιών στο Μεταξουργείο, οι οποίοι θεώρησαν σημαίνον διαφοροποιητικό στοιχείο και κίνητρο για τη συμμετοχή τους στην Π.Ν.ΟΙΚ.Α τη διαδικασία συνδιαμόρφωσης προγράμματος και εξειδικευμένων θέσεων για την πρωτεύουσα «από τα κάτω». Από το τον οικολογικό χώρο συμμετείχε ο νομικός κι επίσης υποψήφιος Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο πολιτικός μηχανικός Ιάκωβος Αλαβάνος, ενώ παραβρέθηκε κι ο Ορέστης Κολοκούρης του Δικτύου Ριζοσπαστικής Οικολογίας (ΔΡΟ).

Αμεσοδημοκρατικός χαρακτήρας και συνδιαμόρφωση θέσεων με το δήμο

«“Η ανατροπή δεν αναγγέλλεται ούτε επιβάλλεται από τα πάνω, υλοποιείται από τα κάτω με τους πολίτες για τους πολίτες, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα σε μια συνεχή διαδικασία αλληλεπίδρασης”, είχαμε πει πριν από ένα μήνα, δεσμευόμενοι στο διάστημα που μεσολάβησε να συνδιαμορφώσουμε με την αθηναϊκή κοινωνία, ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ, τη διακήρυξή και τις αναλυτικές προγραμματικές μας θέσεις, το ψηφοδέλτιό μας, ακόμα και το όνομα της δημοτικής κίνησής μας. Και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε στη δημοσιότητα, τη διακήρυξή μας και τις θέσεις μας, μεγάλο μέρος των υποψηφίων μας και, φυσικά, το όνομα μας», δήλωσε σχετικά η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων.

Η Ιωάννα Κοντούλη, εκπροσωπώντας την κίνηση, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 18ης Μαΐου, στάθηκε στην αξία του αμεσοδημοκρατικού χαρακτήρα του εγχειρήματος και των ανθρώπων που σταδιακά το πλαισιώνουν, κι οποίοι πλέον, όπως τόνισε, «νιώθουν ότι είναι ελκυστικό να συνδιαμορφώνουν και να αγωνίζονται καλυτερεύοντας τη ζωή τους, κι όχι να χειροκροτούν όσους τους κάνουν τη ζωή αβάσταχτη για το προσωπικό τους συμφέρον και πλουτισμό, αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους και το περιβάλλον ως αναλώσιμα». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «σε μια εποχή σαν τη σημερινή που η οποιαδήποτε υποχώρηση από τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια υγεία-περίθαλψη και την ανάγκη επαναφοράς στο επίκεντρο της σχέσης του πολίτη με το δημόσιο χώρο και του ανθρώπου με το περιβάλλον είναι πιο επιζήμια από ποτέ, καθώς θέτει ευθέως σε κίνδυνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ύπαρξη, απαιτείται να αναζητήσουμε και να βρούμε ως κοινωνία τους τρόπους για να γίνουμε μέρος της πραγματικής λύσης, αντί της ραγδαίας επιδείνωσης, του προβλήματος».

Η διακήρυξη της δημοτικής κίνησης της Ι. Κοντούλη:

«Π.Ν.ΟΙΚ.Α – Πρωτοβουλία για μια Νέα και ΟΙΚολογική Αθήνα

Για μια δημοτική κίνηση ΜΕ το δήμο!

Τι μπορεί πια να αλλάξει στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο Δήμο Αθήνας που σήμερα μετά «Καλλικράτη» και μνημονίων-απάνθρωπης λιτότητας , με μια οικονομική και κοινωνική κρίση δίχως προηγούμενο να προστίθεται σε εκείνη της κλιματικής, ενεργειακής και διατροφικής κρίσης ;

Εμείς λέμε όλα!

Όλα πρέπει και μπορούμε να τα αλλάξουμε , γιατί γίνεται όλο και πιο φανερό σήμερα ότι οι ασκούμενες πολιτικές είναι όλες σε λάθος κατεύθυνση. Δεν μπορούν να οδηγήσουν ποτέ στην αξιοβίωτη πόλη που εμείς επιδιώκουμε.

Γνωρίζουμε ότι αυτά που ζούμε είναι αποτέλεσμα του αδιέξοδου και καταστροφικού συστήματος που βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση χωρίς όρια πεπερασμένων πόρων και στη συγκέντρωση ενός ολοένα και αυξανόμενου μεριδίου του πλούτου από μια μειονότητα. Ένα σύστημα που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, μεταθέτοντας το κόστος στην κοινωνία καταστρέφοντας ανθρώπινους και φυσικούς πόρους αδυνατώντας να διαχειριστεί όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό το ίδιο δημιούργησε.

Σε αυτές τις συνθήκες ο Δήμος δεν μπορεί να εκπίπτει σε μια απλή διαχειριστική-λογιστική αρχή.

Οι δήμαρχοι διαφωνούν με τα μέτρα και τις απολύσεις που επιβάλλονται από τη συγκυβερνητική κεντρική εξουσία – η οποία νομοθετεί ως καθεστώς ολικής κυριαρχίας και ελέγχου – στις τοπικές κοινωνίες τους, αλλά θέτουν υποψηφιότητα εκ νέου για να την εφαρμόσουν. Το ίδιο γίνεται και στο δήμο Αθήνας, τη στιγμή μάλιστα που οι δημότες επιβαρύνονται περισσότερο και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, με τις μεγάλες εταιρείες (Πολυεθνικές, μεγαλοεργολάβοι, κ.τ.λ.) να τυγχάνουν ευμενούς μεταχείρισης.

Με τις απαράδεκτες ασκούμενες πολιτικές παρά τις συνεχείς υποσχέσεις Κυβερνήσεων και δημοτικών αρχόντων και την σπατάλη τεράστιων κονδυλίων η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μη βιώσιμη πόλη

Οι δημόσιοι χώροι παραδίδονται σε δήθεν επενδυτές με διαδικασίες fasttrack για αποκλειστική εκμετάλλευση, οι χώροι πρασίνου υποβαθμίζονται και λιγοστεύουν. Η διαχείριση των σκουπιδιών παραδίδεται άνευ όρων σε ιδιώτες με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Οι άστεγοι αυξάνονται διαρκώς ενώ όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αναζητούν τροφή στα συσσίτια. Το πάζλ που ολοκληρώνει την εικόνα της πόλης έχει πολλά κομμάτια ακόμα.

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε λοιπόν είναι το ερώτημα μιας δημοκρατίας που θα αναδείξει το πρώτο της συνθετικό, δηλαδή το δήμο. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είμαστε εμείς που ορίζουμε την πραγματικότητα, αν οφείλουμε να αναδείξουμε με άλλα λόγια την αυτοθέσμιση ενάντια στην ολοκληρωτική και κατ’ επίφαση δημοκρατία.

Αναδεικνύουμε την συμμετοχή στον αντίποδα της λογικής της ανάθεσης.

Η δημοτική αρχή οφείλει να λειτουργεί με κριτήριο την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοτών κι όχι με γνώμονα το κέρδος και τις ατομικές φιλοδοξίες. Παράλληλα οι δημότες με την βοήθεια και την στήριξη της δημοτικής αρχής θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείριση και την επίλυση των προβλημάτων κάθε γειτονιάς.

Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα κίνημα άμεσης δημοκρατίας που θα διεκδικεί μια άλλη οικονομία, η οποία θα βασίζεται στους ανθρώπους. Μια πόλη για τους πολίτες κι όχι για τους κερδοσκόπους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μια πόλη για τους ανθρώπους που την κατοικούν, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, χρώμα και σεξουαλικές προτιμήσεις. Μια πόλη και μια χώρα ανοιχτή που θα σέβεται και θα αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και τα δικαιώματα των τετράποδων και φτερωτών συγκατοίκων μας. Ανάπτυξη των κοινωνικών μέσων και θεσμών που σημαίνει οι άνθρωποι να έχουν λόγο πάνω στις αποφάσεις που τους αφορούν. Παρά το ασφυκτικό καθεστώς που επιβάλει ο «Καλλικράτης», οι τοπικές θεσμίσεις, οι συνελεύσεις κάθε γειτονίας, πρέπει να αναλάβουν τα ηνία και να εναντιωθούν στις επιβαλλόμενες εκ των άνω πολιτικές. Το εργαλείο της απομεγέθυνσης έχει το δικό του καταλυτικό ρόλο στην πόλη μας, εκεί που τα άπληστα κάθε λογής συμφέροντα επιμένουν να διατηρήσουν και να επιβάλλουν ως δήθεν λύσεις τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Δημιουργούμε μια δημοτική κίνηση όχι για το δήμο αλλά με το δήμο. Λειτουργούμε με τις αρχές της άµεσης δημοκρατίας. Οι θέσεις και οι πολιτικές µας συνδιαμορφώνονται από τα µέλη, σε συνεχή και ανοιχτό διάλογο με τις συνελεύσεις κάθε γειτονιάς. Όσοι και όσες κατέχουν θέσεις στα όργανα του Δήμου, εναλλάσσονται στη διάρκεια της θητείαςτους, ενώ επιδιώκεται όλοι και όλες να συμμετέχουν σε θέσεις που συνεπάγονται ευθύνες. Τα µέλη των οργάνων είναι ανακλητά, ενώ οι εκπρόσωποι ανακαλούνται από τους εκπροσωπούµενους όταν οι συνελεύσεις της γειτονιάς το αποφασίζουν.

Η διαφορετικότητα είναι επιδίωξή µας να αποτελεί τη βάση της δυναµικής της κίνησης και πρέπει να αντανακλάται σε όλες τις διαδικασίες της. Η οργανωτική δοµή και οι εκπροσωπήσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στη διαφορετικότητα της κοινωνίας στην οποία απευθύνονται και να διασφαλίζουν το σεβασµό και την απρόσκοπτη έκφραση κάθε ιδιαίτερης θέσης και άποψης».

Υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων:

Ιωάννα Κοντούλη

Υποψήφιοι δημοτικοί Σύμβουλοι:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ Επιχειρηματίας

ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ Φωτορεπόρτερ

ΑΚΡΙΒΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Φοιτήτρια

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Υπάλληλος ΔΕη

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ Συνταξιούχος ΟΣΕ

ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Μηχανολογος Μηχανικός ΤΕ ΔΕΗ

ΓΥΦΤΟΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Χειροτέχνης Παραγωγός

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ Ζωγράφος

ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ιδιωτικός Υπάλληλος

ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ ΧΑΡΗΣ

ΚΗΜΟΥΛΙΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χειροτέχνης Παραγωγός

ΚΙΤΣΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ Τεχνικός Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ Πρόεδρος ΟΛΚΕ

ΜΑΙΡΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ Ηθοποιός – Σκηνοθέτης

ΜΠΟΓΟΣ (ΓΙΟΧΑΝ) ΝΤΑΓΙΑΝ Χειροτέχνης Παραγωγός

ΝΑΛΠΑΝΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τεχνικός Υπολογιστικών Συστημάτων

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΝΑ – ΙΟΛΗ Ηθοποιός

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Νομικός

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χειροτέχνης

ΡΑΛΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑ Συνταξιούχος Υπάλληλος Δημοσίου

ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Αυτοκινητιστής – Επιχειρηματίας

ΣΠΑΣΙΔΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Επιχειρηματίας

ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ελεύθερος Επαγγελματίας

ΣΠΗΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ελεύθερος Επαγγελματίας

ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Χειροτέχνης Παραγωγός

ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ Συνταξιούχος Μηχανικός

ΤΑΤΣΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ Σκηνοθέτης

ΤΣΑΒΕΛΑΣ ΜΗΝΑΣ Ιατρός

ΤΣΑΤΣΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ηθοποιός

ΤΣΙΩΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Ελεύθερος Επαγγελματίας

ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Πανεπιστήμιο Paris 11,

ΤΣΟΥΛΠΗ ΣΥΛΒΙΑ Ιδιωτική Υπάλληλος

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΜΑΓΔΑ Οικιακά

ΦΛΕΣΣΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ Διεθνολόγος – Νομικός Περιβάλλοντος

ΧΟΜΠΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Μηχανολόγος Οχημάτων

ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χημικός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;