Συνέντευξη: Ο Simon Ulvund στο neolaia.gr!

DSC_1481

Βρεθήκαμε στα workshops του Social Impact Awards και συναντήσαμε τον Simon Ulvund για μία αποκλειστική συνέντευξη!

Είχε μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του με θέμα Business Modelling και διαμόρφωση Business Plan, οπότε δεν θέλαμε να τον κουράσουμε πολύ περισσότερο!

Φιλικός και άμεσος, συζητήσαμε για τους Έλληνες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δαιμονοποίηση της αποτυχίας και το Socail Impact Awards!

Καλησπέρα, πρώτη φορά στην Ελλάδα;

Ναι πρώτη φορά και δυστυχώς θα κάτσω μόνο για 24 ώρες.

Ποια είναι η εντύπωση που είχες για τους Έλληνες πριν τους γνωρίσεις σήμερα;

Χμ, κοίτα (γέλια). Δεν είχα γνωρίσει και πολλούς Έλληνες, από όσους όμως γνώριζα, κυρίως νέους, ξέρω για την ιδιαίτερη  ψυχοσύνθεσή  τους, ότι είναι πολύ κοινωνικοί, ζουν έντονα και έχουν πολλές φιλοδοξίες!

Πιστεύεις πως η Ελλάδα έχει τις προοπτικές (potential) να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στο περιβάλλον το startups;

Αδιαμφισβήτητα! Ξέρεις, το γεγονός πως η Ελλάδα βρέθηκε στον πάτο του πηγαδιού, είναι μια ευκαιρία, καθώς πλέον μπορεί να κινηθεί μόνο ανοδικά! Το μόνο που χρειάζεται είναι να εκμεταλλευτεί την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησαν στο συγκεκριμένο χώρο! Της δίνεται δηλαδή η ευκαιρία, όχι μόνο να μπει στο παιχνίδι, αλλά να μπει και σοφή! .

DSC_1486

(χωρίς να του πω τίποτα, μου δικαιολογήθηκε πως δεν το είπε επικριτικά το “στον πάτο του πηγαδιού”. Εγώ γέλασα, συμφώνησα πως έτσι είναι και συμπλήρωσα πως μάλιστα: ) : Ίσως για την Ελλάδα, η καινοτομία και οι νέες επιχειρήσεις να είναι αναγκαστική λύση!

Ακριβώς. Σκέψου αντίστοιχο παράδειγμα το case study με το mobile technology στην Αφρική. Οι πανάκριβες ADSL γραμμές, οδήγησαν σε μία ανάπτυξη της οικονομίας που σχετίζεται με το mobile internet. Παρέκαμψαν ένα ολόκληρο στάδιο εξέλιξης και μπήκαν δυνατά στο πιο σύγχρονο!

Προς ποια κατεύθυνση πιστεύετε πως πρέπει να κινηθεί η ΕΕ για τις SME’s; (Small and medium enterprises)

Χμ, κοίτα. Θεωρώ πως το θέμα είναι τεράστιο. Θα προσπαθήσω επιγραμματικά να σου εξηγήσω τι πιστεύω. Θεωρώ πως το crowdfunding είναι λίγο hype. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ανάγκη από προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων από μεγάλους ιδιώτες και επιχειρήσεις. Γενικά πρέπει να απαλλαχτούμε λίγο από τη λογική του να σκεφτόμαστε σαν εργαζόμενοι, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σαν επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε πηγές χρηματοδότησης και ξεκλείδωμα της πρόσβασής μας σε αυτές! Οι χρηματοδοτήσεις δεν πρέπει να έχουν τη λογική της δωρεάς. Πρέπει να έχουν τη λογική της επένδυσης. Σου δίνω αυτά τα χρήματα για να φέρουν κάτι πίσω. Ένα προϊόν που θα βοηθήσει την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Μπορεί να φέρει και αποτυχία. Η αποτυχία δεν είναι κακό πράγμα, αυτό που φέρνει πίσω είναι εμπειρία.

DSC_1495

Αυτό συμβαίνει και τη Δανία; Νόμιζα πως γίνεται μόνο στην Ελλάδα!

Φυσικά. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η αποτυχία στιγματίζεται, σε αντίθεση με την Αμερική. Η οποία φυσικά, είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς, αλλά και αυτή κάνει δικά της λάθη. Πρέπει να δούμε σαν Ευρώπη πως μπορούμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστική, μαθαίνοντας και από τις αποτυχίες μας και δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στο μέλλον μας και στα “προϊόντα” που μπορούμε να φτιάξουμε και στους κλάδους που μπορούμε να καινοτομήσουμε!

Το σημαντικότερο λάθος που κάνουν οι νέοι που ασχολούνται με τις startups στη δημιουργία business plan;

Χμ. Νομίζω πως είναι η απουσία διαχειριστή των οικονομικών. Πολλές φορές πιστεύουν πως δεν χρειάζεται ή πως όλοι μπορούν να το κάνουν, χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται της σημασία του να έχεις ένα πλήρες πλάνο, για τους στόχους, τις προβλέψεις, τα πραγματικά έξοδα, τα πραγματικά έσοδα και τη διαχείρισή τους. Υποτιμούν το ρόλο αυτής της θέσης, ενώ στην πραγματικότητα απαιτεί έναν άνθρωπο να δουλεύει μόνο πάνω σε αυτό και συνέχεια! Είναι ίσως η πιο σημαντική θέση/ρόλος στην εταιρία και μόνο έτσι θα μπορέσουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από προβλέψεις!

DSC_1476

Για το τέλος. Τι θεωρείς ως “ανταμοιβή” σου από τη συμμετοχή σου ως Managing Director, στο Social Impact Award;

Κοίτα. Η Αποστολή του SIA είναι να διαδώσει την κοινωνική επιχειρηματικότητα στους φοιτητές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός πως σήμερα, μίλησα με 40 νέους από την Ελλάδα, που παλεύουν για τα όνειρά τους και για ένα καλύτερο αύριο, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Αν καταφέρνω να τους βοηθάω, να τους δίνω όραμα και κίνητρο, δεν θέλω κάτι άλλο. Να μαθαίνουν από τις εμπειρίες που τους περιγράφω και αν καταφέρουν να δημιουργήσουν και καλές ιδέες ακόμα καλύτερα! Το σημαντικό όμως είναι αυτό. Πως μπαίνουν από πολύ νέοι, σε μία λογική που έλειπε από την Ευρώπη για πολλά χρόνια και εγώ συμβάλω σε όλο αυτό. Αυτό από μόνο του είναι η επιβράβευσή μου!

DSC_1485

Τα workshops συνεχίζονται σήμερα με:

28.03 17:00-20:00 Workshop 5 – Sales – Προωθώντας την επιχειρηματική σου ιδέα

01.04 18:00-21:00 Workshop 6 – Marketing & PR – Διαδίδοντας και δικτυώνοντας την επιχειρηματική σου πρωτοβουλία

08.04 18:00-21:00 Workshop 7 – Meet the jury – Παρουσιάζοντας και τεστάροντας το project σου

Περισσότερα στο socialimpactaward.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;