Σπουδές στην Κύπρο! Όλες οι πληροφορίες!

panepistimio kyproy

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό, ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους Ελλαδίτες φοιτητές και φοιτήτριες ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτηση εισδοχής μαζί με το βαθμό πρόσβασης τους με συστημένο ταχυδρομείο από την 1η Ιουλίου 2014 μέχρι τις 18 Ιουλίου 2014 (με σφραγίδα ταχυδρομείου μέχρι και 18 Ιουλίου 2014) στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, 1678, Τ.Θ. 20537 Λευκωσία, Κύπρος, αναγράφοντας στο φάκελο την ένδειξη «Αίτηση Ελλαδιτών Υποψηφίων για εισδοχή 2014».

Οι υποψήφιοι πρέπει να επισυνάψουν μαζί με την αίτησή τους τα εξής επικυρωμένα αντίγραφα:

1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

2. Αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Βεβαίωση επιτυχίας σε ειδικό μάθημα, βάσει κατάστασης επιτυχόντων από το Λύκειο αποφοίτησης ή/και δίπλωμα Αγγλικών, όπου αυτό απαιτείται.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν την αίτηση εισδοχής καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση, τη σίτιση και τις παρεχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία υποτροφίες και επιδόματα, από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου www.ucy.ac.cy/fmweb ή από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου www.cut.ac.cy/studies.

Μπορούν επίσης να τις εξασφαλίσουν από το Σπίτι της Κύπρου, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, ΤΚ 105 57 Σύνταγμα, τηλ. 210 373 4934210 373 4934/914/913) και από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφ. Νίκης 37, ΤΚ 54013, τηλ. 231 026 0611231 026 0611/0697).

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων γύρω στις αρχές Αυγούστου 2014 και θα κοινοποιηθούν επίσης, τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Σημ.: Σημειώστε ότι πέραν της αίτησης εισδοχής που είναι κοινή για τα δύο Πανεπιστήμια, θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστές αιτήσεις για στέγαση στις φοιτητικές εστίες, σίτιση, υποτροφίες και άλλα επιδόματα.

Στέγαση

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πανεπιστημιούπολη. Σαράντα (40) συνολικά δωμάτια κατανέμονται σε Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είκοσι δύο (22) από αυτά κατανέμονται σε Πρωτοετείς Προπτυχιακούς Ελλαδίτες και Έλληνες της Διασποράς (20 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Α’ κατανομής και 2 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Β’ κατανομής). Η κατανομή γίνεται με βάση καθορισμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδεικτικά, το ενοίκιο για δωμάτιο της Φοιτητικής Εστίας κυμαίνεται μεταξύ €102-136 μηνιαίως. Λόγω του περιορισμένου αριθμού δωματίων, το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου ετοιμάζει παράλληλα κατάλογο με ανακοινώσεις για ιδιωτικά διαμερίσματα /οικίες προς ενοικίαση.

Όσοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί πρωτοετείς φοιτητές ενδιαφέρονται για διαμονή στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2014/15, μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Γραφείο Στέγασης του Πανεπιστημίου, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας εισδοχής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Σημειώνεται ότι για διαμονή στη Φ.Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους Ελλαδίτες προπτυχιακούς πρωτοετείς φοιτητές της B’ κατανομής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Γραφείο Στέγασης εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισδοχής όλων των κατανομών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έντυπα αιτήσεων μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ucy.ac.cy/fmweb/el/announcements

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενοικιάζει αριθμό διαμερισμάτων/ δωματίων τα οποία διαθέτει, με επιδοτημένο ενοίκιο που καλύπτει γύρω στο 50% του κόστους, σε φοιτητές με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδεικτικά το ενοίκιο ανέρχεται σε €130-€220 το μήνα. Αριθμός διαμερισμάτων/δωματίων διατίθεται ειδικά σε πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές από Ελλάδα.

Παράλληλα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον Ιούνιο του 2012 έχει υλοποιήσει μια νέα πολιτική στέγασης το «Δίκτυο Συνεργαζομένων Υποστατικών με το ΤΕΠΑΚ», πολιτική με την οποία το Πανεπιστήμιο δύναται με τη συνεργασία ιδιωτών να εξασφαλίζει την ενοικίαση υποστατικών τους σε φοιτητές. Στο «Δίκτυο» έχουν ενταχθεί πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα διαμερίσματα τα οποία έχουν αξιολογηθεί από το Πανεπιστήμιο και πληρούν συγκεκριμένεςπροϋποθέσεις, διασφαλίζοντας για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ ποιότητα στη διαμονή και καθορισμένο ύψος ενοικίου. Ενδεικτικά, το ανώτατο ύψος ενοικίου στο «Δίκτυο» έχει καθοριστεί για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στα €420 το μήνα, στα €530 για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στα €630 το μήνα.

Επιπρόσθετα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο προσφέρει βοήθεια και καθοδήγηση σε όλους τους φοιτητές που χρειάζονται στέγαση μέσω ενός καταλόγου ενοικιαζόμενων κατοικιών/ διαμερισμάτων/ δωματίων που διαθέτει την περίοδο των εγγραφών (αρχές Ιουλίου) και ο οποίος ανανεώνεται διαρκώς.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη στέγαση παρατίθενται στην ιστοσελίδα http://www.cut.ac.cy/studies/accommodation.

Οι αιτήσεις διαμονής στη Φοιτητική Εστία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από πρωτοετείς ελλαδίτες φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 22 Αυγούστου 2014. Αίτηση παρατίθεται στο σύνδεσμο http://www.cut.ac.cy/studies/accommodation/applications/ και μπορείτε να την αποστείλετε συμπληρωμένη μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (Γραφείο Στέγασης), Γωνία Αθηνών και Νικολάου Ξιούτα, 3040, Λεμεσός, Κύπρος ή ηλεκτρονικά στο housing@cut.ac.cy ή με τηλεομοιότυπο στο 0035725002684.
Υποτροφίες

Κάθε χρόνο, η Kυπριακή Kυβέρνηση παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές, επτά υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πέντε υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €3.670 περίπου η κάθε μία, με βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Eξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόμενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθμικού Μέσου Όρου τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).

Σίτιση Φοιτητών

Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει κουπόνια σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι Ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται δωρεάν σίτιση για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους.

Τα ημερήσια κουπόνια σίτισης, αξίας €7.00 το ένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δωρεάν διατροφή στα εστιατόρια των Πανεπιστημίων κατά τις εργάσιμες μέρες. Τα κουπόνια παραδίδονται στους δικαιούχους φοιτητές στην αρχή κάθε εξαμήνου από το Γραφείο Φοιτητικής Ζωής (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης & Ευημερίας (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) ανάλογα. ΚΕ/ΙΠ/ΜΧ – 4 – 28.02.2014
Επιδόματα Κρατικού Φοιτητικού Πακέτου (ΚΦΠ)

Τα επιδόματα του ΚΦΠ παραχωρούνται τα τελευταία χρόνια από την Κυπριακή Κυβέρνηση, υπό μορφή επιδομάτων προς οικονομική ενίσχυση όλων των προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι προέρχονται από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα τα ετήσια επιδόματα που παραχωρήθηκαν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Επιδότηση Στέγασης, μέχρι και €150 μηνιαίως
2. Επίδοτηση Σίτισης, αξίας €1.092 ετησίως
3. Επιδότηση Αγοράς Πανεπιστημιακών Βιβλίων μέχρι €300
4. Επιδότηση Αγοράς Ηλεκτρονικού Υπολογιστή μέχρι €500

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

• Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, Λευκωσία, τηλέφωνο: 00357 22 89 402100357 22 89 4021, φαξ: 00 357 22 89 5377 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο fm@ucy.ac.cy

• Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Σαριπόλου 16, 3036 Λεμεσός, τηλέφωνο: 00357 25 00271000357 25 002710/11, 00357 25 00221300357 25 002213, φαξ. 00 357 25 002681 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο studies@cut.ac.cy

Πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών των δύο Πανεπιστημίων μπορούν να ανεβρεθούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.ucy.ac.cy (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και www.cut.ac.cy (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου το 2014, καθώς και οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου μέχρι και δύο (2) προγενέστερων ετών από το έτος που υποβάλλουν την αίτηση (Δηλαδή 2012 και 2013).

– Οι υποψήφιοι για να έχουν δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα Τμήματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, απαιτείται να έχουν ελάχιστο βαθμό πρόσβασης τη βάση (10/20).

– Ο/Η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώσει μέχρι και 10 Προγράμματα Σπουδών που περιλαμβάνονται σε ΕΝΑ (1) ή και ΔΥΟ (2) Επιστημονικά Πεδία.

– Ο/Η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώσει τα Προγράμματα Σπουδών με όποια σειρά επιθυμεί, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο αυτά περιλαμβάνονται.

– Ο/Η υποψήφιος/α πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ώστε η αρίθμηση των προτιμήσεων να είναι συνεχόμενη, ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.

– Προγράμματα Σπουδών που περιλαμβάνονται και στα δύο επιστημονικά πεδία δηλώνονται ΜΟΝΟ μια φορά.

– Ο/Η υποψήφιος/α της Θεωρητικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει το 1ο Επιστημονικό Πεδίο και αν επιθυμεί και το 5ο Επιστημονικό Πεδίο αφού όμως εξεταστεί και στο μάθημα γενικής παιδείας ΄ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ΄(εξεταζόμενο σε εθνικό επίπεδο) εξασφαλίζοντας βάση (≥10/20). Το μάθημα αυτό δεν είναι απαραίτητο για τα Τμήματα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου (54) και Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών (55 και 56).

– Ο/Η υποψήφιος/α της Θετικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει μέχρι και 2 από τα ακόλουθα Επιστημονικά Πεδία: 2ο, 3ο, 4ο και 5ο.

– Ο/Η υποψήφιος/α της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει μέχρι και 2 από τα ακόλουθα Επιστημονικά Πεδία: 2ο, 4ο και 5ο .

– Ο/Η υποψήφιος/α της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης για να μπορεί να δηλώσει τα Προγράμματα Χημείας στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να εξεταστεί και στο μάθημα κατεύθυνσης της ΄ΧΗΜΕΙΑΣ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ΄ (εξεταζόμενο σε εθνικό επίπεδο).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) Για τα Τμήματα αυτά απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα ‘ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ’. Για τα προγράμματα Αγγλικών Σπουδών (5), Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης (46) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (47) απαιτείται εξασφάλιση βάσης (≥10/20) στο ειδικό μάθημα. Στην περίπτωση όπου υποψήφιοι δεν παρακάθισαν στο ειδικό μάθημα αλλά κατέχουν δίπλωμα Αγγλικών από αναγνωρισμένο φορέα, μπορούν να το επισυνάψουν στην αίτησή τους και αυτό θα εξεταστεί αναλόγως από τα Τμήματα.

(2) Για το Τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα ‘ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ’ εξασφαλίζοντας βάση (≥10/20).

(3) Για το Τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα ‘ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ’ και ‘ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ’.

(4) Για το Τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση σε δύο από τα ακόλουθα τρία ειδικά μαθήματα ‘ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ‘, ‘ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ‘, ’ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ’ εξασφαλίζοντας βάση (≥10/20).

Οι αιτήσεις μπορεί να υποβάλλονται από την 1η Ιουλίου 2014 μέχρι τις 18 Ιουλίου 2014 (με σφραγίδα ταχυδρομείου μέχρι και 18 Ιουλίου 2014) στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, Τ.Θ. 20537 1678, Λευκωσία, Κύπρος, αναγράφοντας στο φάκελο την ένδειξη «Αίτηση Ελλαδιτών Υποψηφίων για εισδοχή 2014».

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων γύρω στις αρχές Αυγούστου 2014 και θα κοινοποιηθούν επίσης τόσο στο Σπίτι της Κύπρου όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Οι υποψήφιοι πρέπει να επισυνάψουν μαζί με την αίτησή τους τα εξής επικυρωμένα αντίγραφα:

1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
2. Αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Βεβαίωση επιτυχίας σε ειδικό μάθημα, βάσει κατάστασης επιτυχόντων από το Λύκειο αποφοίτησης ή/και δίπλωμα Αγγλικών, όπου αυτό απαιτείται.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

• Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Κύπρου, Πανεπιστημιούπολη, Λευκωσία, τηλέφωνο: 00357 22 89 402100357 22 89 4021, φαξ:00 357 22 89 5377 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο fm@ucy.ac.cy

• Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αθηνών και Ν. Ξιούτα γωνία, τηλέφωνο:00357 25 00 271000357 25 00 2710/11, 00357 25 00221300357 25 002213, φαξ. 00 357 25 002681 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο studies@cut.ac.cy

Σύστημα Σπουδών

Tα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Kύπρου βασίζονται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων ECTS. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η συμπλήρωση 240 τουλάχιστον ECTS, ανάλογα με το τι ορίζεται στο σχετικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του κάθε Τμήματος. Στα 240 ECTS περιλαμβάνονται τρία ή περισσότερα μαθήματα ελεύθερης επιλογής, εκτός της κύριας ειδικότητας, τα οποία οι φοιτητές πρέπει να επιλέξουν από ή τρεις τουλάχιστον διαφορετικές σχολές του Πανεπιστημίου, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε Τμήματος.

Επίσης, ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο έως τρία μαθήματα για την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας. H επίδοση των φοιτητών στα μαθήματα της ξένης γλώσσας συνυπολογίζεται στο γενικό βαθμό. Κάθε ακαδημαϊκό έτος αποτελείται από δύο εξάμηνα και ο αναμενόμενος χρόνος συμπλήρωσης του κύκλου σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα. Η διάρκεια των σπουδών μπορεί να παραταθεί μέχρι τα δώδεκα εξάμηνα.

Συμπληρωματικά μαθήματα προσφέρονται και κατά τη διάρκεια του θερινού εξαμήνου. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική και συνεχής. Oι επίσημες γλώσσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου είναι η Eλληνική και η Tουρκική (οι επίσημες γλώσσες του Συντάγματος της Kυπριακής Δημοκρατίας). Στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, το Τμήμα Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών και το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών η διδασκαλία γίνεται στην Αγγλική, Γαλλική και Τουρκική γλώσσα αντίστοιχα.
Kάθε χρόνο εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Kύπρου 1.500 περίπου προπτυχιακοί φοιτητές. Σήμερα φοιτούν γύρω στους 5.300 προπτυχιακούς φοιτητές.

Δίδακτρα

Tα δίδακτρα για κάθε Κύπριο φοιτητή ή φοιτητή που προέρχεται από κράτος-μέλος της ΕΕ ανέρχονται σε €1.709 ανά εξάμηνο και καταβάλλονται από την Kυπριακή Δημοκρατία. Tα δίδακτρα για φοιτητές που δεν είναι πολίτες της Δημοκρατίας ή κράτους-μέλους της ΕΕ ανέρχονται στα €3.417 ανά εξάμηνο.

Εγγραφές/Αλλαγές σε Μαθήματα

• Εγγραφές: Οι εγγραφές στα μαθήματα διεξάγονται την εβδομάδα πριν από την έναρξη μαθημάτων κάθε εξαμήνου.

• Πρόσθεση/Αφαίρεση μαθήματος: O φοιτητής έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ή να αφαιρέσει μαθήματα την δεύτερη εβδομάδα του εξαμήνου. Κατά την τρίτη εβδομάδα, μπορεί μόνο να αφαιρέσει μαθήματα συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο, που υποβάλλεται στα γραφεία της Υ.Σ.Φ.Μ.

• Αποχώρηση από μάθημα: Από την τέταρτη μέχρι και την έβδομη εβδομάδα του εξαμήνου, είναι δυνατή μόνο η αποχώρηση από μάθημα, η οποία όμως καταγράφεται στο δελτίο αναλυτικής βαθμολογίας του φοιτητή. Αποχώρηση από μάθημα γίνεται με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου, που υποβάλλεται στα γραφεία της Υ.Σ.Φ.Μ. Mετά την όγδοη εβδομάδα, φοιτητής που δεν έχει αποχωρήσει από μάθημα ή δε συμμετέχει σε μάθημα ή δε λαμβάνει μέρος στις εξετάσεις μαθήματος βαθμολογείται με μηδέν.

Σύστημα Βαθμολογίας/Δελτία Αναλυτικής Βαθμολογίας

Tο σύστημα βαθμολογίας των μαθημάτων είναι αριθμητικό, από 0 μέχρι 10, ανά 1/2 της μονάδας. Kατώτατο όριο επιτυχίας είναι ο βαθμός 5. O τελικός βαθμός, ο οποίος είναι ο Σταθμικός Mέσος Όρος (Σ.M.O.) της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων, αναγράφεται στο πτυχίο και συνοδεύεται με το χαρακτηρισμό «Άριστα με Διάκριση» (9,5 – 10), «Άριστα» (8,5 – 9,49), «Λίαν Kαλώς» (6,5-8,49) ,«Kαλώς» (5,5-6,49) και Ικανοποιητικά (5 – 5,49). Σταθμικός Mέσος Όρος είναι ο μέσος όρος που λαμβάνει υπόψη τις πιστωτικές μονάδες (π.μ.), δηλ. ο βαθμός κάθε μαθήματος πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των π.μ. του μαθήματος και το άθροισμα των γινομένων διαιρείται με το συνολικό αριθμό των π.μ. Για τον υπολογισμό του τελικού Σ.Μ.Ο., λαμβάνονται υπόψη μόνο τα μαθήματα που βαθμολογήθηκαν με βαθμό 5 και άνω. H απονομή βαθμολογίας είναι αποκλειστικό δικαίωμα του διδάσκοντος. Aλλαγή βαθμού από το διδάσκοντα είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο με γραπτή έγκριση του Προέδρου του Tμήματος και του Kοσμήτορα.

Βελτίωση Βαθμού

Βελτίωση βαθμού σε μάθημα το οποίο έχει επιτύχει ο φοιτητής (δηλ. βαθμολογία άνω του 5.0) μπορεί να γίνει μόνο επαναλαμβάνοντας το ίδιο μάθημα. Η βαθμολογία, η οποία θα υπολογίζεται στο Σταθμικό Μέσο Όρο, είναι αυτή που θα εξασφαλίσει τη δεύτερη φορά, ανεξάρτητα αν είναι χαμηλότερη από την πρώτη βαθμολογία. Στην περίπτωση που είχε επιτύχει την πρώτη φορά, ενώ τη δεύτερη απέτυχε, θα υπολογίζεται η βαθμολογία 5.0.

Ανολοκλήρωτος/Ασυμπλήρωτος Bαθμός

Aνολοκλήρωτος βαθμός δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. τεκμηριωμένοι ιατρικοί ή προσωπικοί λόγοι). H διαδικασία βαθμολόγησης ανολοκλήρωτου μαθήματος είναι: Συμπληρώνεται έντυπο από το διδάσκοντα και το διδασκόμενο, το οποίο κατατίθεται στο Συμβούλιο του τμήματος και στην Yπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Mέριμνας με την έγκριση του προέδρου του τμήματος.

Προβλέπεται ημερομηνία ολοκλήρωσης των απαιτήσεων του μαθήματος, η οποία δεν μπορεί να είναι μετά το τέλος του επόμενου εξαμήνου. Aν δεν κατατεθεί βαθμός μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία, τότε ο βαθμός μετατρέπεται αυτόματα σε μηδέν. Σε περίπτωση που θα αντιμετωπίσεις τέτοιο πρόβλημα, μη διστάσεις να το συζητήσεις με το διδάσκοντα του μαθήματος. Οι τελικές βαθμολογίες κάθε εξαμήνου αποστέλλονται ταχυδρομικώς στον κάθε φοιτητή. Η αναλυτική βαθμολογία όλων των μαθημάτων, καθώς και τυχόν αποτυχίες, αποχωρήσεις ή απαλλαγές από μάθημα, αναγράφονται στο τελικό δελτίο αναλυτικής βαθμολογίας. Μπορείς να ζητήσεις το δελτίο αναλυτικής βαθμολογίας σου από το Γραφείο Εξυπηρέτησης της ΥΣΦΜ ή από την ιστοσελίδα της ΥΣΦΜ, με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου/αίτησης και την κατάθεσή του στο Γραφείο Εξυπηρέτησης/Πληροφοριών.

Αντικατάσταση Μαθήματος

Ο φοιτητής μπορεί να αντικαταστήσει ένα επιλεγόμενο μάθημα με κάποιο άλλο, μόνο όταν έχει αποτύχει στο μάθημα αυτό (δηλ. η βαθμολογία του να είναι κάτω από 5.0). Η βαθμολογία του φοιτητή θα υπολογίζεται στο Σταθμικό Μέσο Όρο (ΣΜΟ) μέχρι να εξασφαλίσει βαθμολογία στο δεύτερο και να αντικατασταθεί το μάθημα. Για να καταχωρηθεί η αντικατάσταση στην κατάσταση αναλυτικής βαθμολογίας του φοιτητή, ο φοιτητής θα πρέπει να ενημερώσει το τμήμα του και, στη συνέχεια, το τμήμα με επιστολή να ενημερώσει την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, για να καταχωρήσει την αντικατάσταση.

Απαλλαγή από Ξένη Γλώσσα

Ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο ή τρία επίπεδα για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Φοιτητές που έχουν επιτύχει σε οποιεσδήποτε από τις εξετάσεις ξένης γλώσσας που αναφέρονται στον πιο κάτω κατάλογο, μπορούν να πάρουν απαλλαγή από ένα μέχρι και τρία επίπεδα μόνο μιας γλώσσας που θα επιλέξουν *, προσκομίζοντας τα διπλώματα που κατέχουν στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας. Απαλλαγή γλώσσας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής. Η απαλλαγή γλώσσας καταγράφεται στο τελικό δελτίο αναλυτικής βαθμολογίας και ο φοιτητής απαλλάσσεται από την παρακολούθηση του μαθήματος.

Πολιτική Παραχώρησης Απαλλαγών απο Ξένη Γλώσσα – Κέντρο Γλωσσών

*Εξαιρούνται τα Τμήματα στα οποία απαιτείται και δεύτερη υποχρεωτική ξένη γλώσσα.

Αναστολή – Διακοπή Φοίτησης

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Οποιοσδήποτε φοιτητής δύναται να υποβάλει αίτηση για αναστολή της φοίτησής του, για ένα ή δύο εξάμηνο φοίτησης. Η συνολική χρονική περίοδος αναστολής φοίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο εξάμηνα φοίτησης. Αίτηση για αναστολή φοίτησης, τεκμηριωμένη και συνοδευόμενη από όλα τα δικαιολογητικά, υποβάλλεται στο Συμβούλιο του Τμήματος, πριν την έναρξη της αιτούμενης περιόδου. Το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει την αίτηση και αποφασίζει με απλή πλειοψηφία, κατά πόσον θα την εγκρίνει η όχι. Ο Πρόεδρος του Τμήματος ενημερώνει γραπτώς το φοιτητή για την απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος.

Η απόφαση κοινοποιείται στον Προϊστάμενο της ΥΣΦΜ. Η διαδικασία παραχώρησης αναστολής φοίτησης θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας των μαθημάτων, ώστε οι φοιτητές να μη δεσμεύουν θέσεις στα μαθήματα και η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας να ενημερώνεται έγκαιρα για να αφαιρούνται τα μαθήματα από τους φοιτητές πριν από την εβδομάδα των προσθέσεων/αφαιρέσεων μαθημάτων.

Εξάμηνο κατά το οποίο ο φοιτητής έχει αναστείλει τις σπουδές του δεν συνυπολογίζεται ως χρόνος φοίτησης του φοιτητή.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Προσωρινή Διακοπή Φοίτησης μπορεί να αιτηθεί φοιτητής κατά τη διάρκεια του εξαμήνου όταν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι. Ο φοιτητής καταθέτει αίτηση στο Τμήμα με κοινοποίηση στην ΥΣΦΜ, η οποία την προωθεί στο Ιατροσυμβούλιο του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος εξουσιοδοτεί τριμελή επιτροπή με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας για εξέταση των αιτημάτων. Η διακοπή φοίτησης μπορεί να γίνει μέχρι 2 εξάμηνα και μετά επανεξετάζεται. Εξάμηνο κατά το οποίο ο φοιτητής έχει διακόψει τις σπουδές του δεν συνυπολογίζεται ως χρόνος φοίτησης του φοιτητή.

ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ – ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ

Άδεια μητρότητας ή πατρότητας, μπορεί να αιτηθεί φοιτητής μέχρι ένα χρόνο για μητέρες και ένα εξάμηνο για πατέρες, και δε θα προσμετρείται στα έξι χρόνια προπτυχιακής φοίτησης. Η αίτηση γίνεται απευθείας στο Τμήμα, το οποίο αποστέλλει στην ΥΣΦΜ (περίπου στον έκτο μήνα εγκυμοσύνης) την αίτηση του φοιτητή/φοιτήτριας μαζί με το ιατρικό πιστοποιητικό που να δηλώνει την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Διαγραφή Φοιτητών

Σύμφωνα με τους Κανόνες Φοίτησης, οι φοιτητές διαγράφονται από το Μητρώο Φοιτητών για τους εξής λόγους:

• Φοιτητής διαγράφεται από το Μητρώο Φοιτητών, όταν δεν δύναται να ολοκληρώσει τις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών του στο μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειαστεί να υπερβεί το μέγιστο επιτρεπτό διδακτικό φόρτο (42 πμ) ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου, για ένα ή και περισσότερα από τα εναπομείναντα για αυτόν εξάμηνα.

Αυτοδίκαιος Τερματισμός

• Η φοίτηση προπτυχιακού φοιτητή τερματίζεται αυτοδικαίως:

◦ μόλις ο φοιτητής συμπληρώσει συνολικά δώδεκα εξάμηνα φοίτησης (εξαιρουμένων των εξαμήνων αναστολής) και δεν έχει ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών το οποίο παρακολουθεί
◦ εάν ο φοιτητής δεν έχει παρουσιαστεί στο Πανεπιστήμιο για ένα εξάμηνο,
◦ εάν ο πρωτοετής φοιτητής πάρει βαθμολογία μηδέν (0) σε όλα του τα μαθήματα
◦ εάν ο φοιτητής (δεύτερο εξάμηνο και μετά) πάρει βαθμολογία μηδέν (0) σε όλα του τα μαθήματα σε δυο συνεχόμενα εξάμηνα
◦ ο φοιτητής έχει αποχωρήσει από όλα τα μαθήματα.

Πιστοποιητικά Σπουδών (Βεβαίωση Φοίτησης)

Mετά τη λήξη της τρίτης εβδομάδας από την έναρξη του κάθε εξαμήνου, η YΣΦM αποστέλλει ταχυδρομικώς σε κάθε φοιτητή ένα πιστοποιητικό εγγραφής στο Πανεπιστήμιο για το συγκεκριμένο εξάμηνο. To πιστοποιητικό εγγραφής που αποστέλλεται το Eαρινό Eξάμηνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η «βεβαίωση φοίτησης», που ζητά το υπουργείο Oικονομικών για την παραχώρηση της κρατικής χορηγίας.

Δευτερεύον Πρόγραμμα Σπουδών

Oι φοιτητές έχουν την ευχέρεια, παράλληλα με το κύριο πρόγραμμα σπουδών τους, να παρακολουθήσουν δευτερεύον πρόγραμμα (minor) της επιλογής τους. Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα δευτερεύοντα προγράμματα καθορίζονται από τα οικεία τμήματα και καλύπτουν τουλάχιστον 60 πιστωτικές μονάδες. Η εγγραφή σε δευτερεύον πρόγραμμα προϋποθέτει εισαγωγή και εγγραφή του φοιτητή σε ένα Τμήμα για απόκτηση πτυχίου και υποχρέωσή του να συμπληρώσει όλες τις απαιτήσεις του πρωτεύοντος προγράμματος. Ο φοιτητής που επιλέγει δευτερεύον πρόγραμμα υποχρεούται να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου δευτερεύοντος προγράμματος.

Τα Τμήματα που προσφέρουν δευτερεύοντα προγράμματα σπουδών ανακοινώνουν τον αριθμό των κενών θέσεων στις αρχές Σεπτεμβρίου, δέχονται αιτήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και αποφασίζουν για τους εισακτέους φοιτητές μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Φοιτητής μπορεί να εγγραφεί σε δευτερεύον πρόγραμμα σπουδών από το τρίτο εξάμηνο μέχρι και το πέμπτο εξάμηνο των σπουδών του. Η εγγραφή γίνεται με κατάθεση ειδικού εντύπου στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας. Η κατάθεση γίνεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του δευτερεύοντος προγράμματος. (Στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας μπορούν να εγγραφούν φοιτητές ανεξάρτητα από το εξάμηνο σπουδών που διανύουν).
Φοιτητής δεν μπορεί να εγγραφεί σε περισσότερα από ένα δευτερεύοντα προγράμματα.

Εάν οι απαιτήσεις του δευτερεύοντος προγράμματος σπουδών δεν ικανοποιηθούν μέσα στο μέγιστο χρονικό πλαίσιο, τα μαθήματα του δευτερεύοντος προγράμματος καταγράφονται στο αναλυτικό δελτίο βαθμολογίας του φοιτητή και λαμβάνονται υπόψη στον τελικό σταθμικό μέσο όρο. Το σχετικό πτυχίο εκδίδεται από το Τμήμα/Σχολή που προσφέρει το πρωτεύον πρόγραμμα. Η παρακολούθηση του δευτερεύοντος προγράμματος καταγράφεται, τόσο στο δελτίο αναλυτικής βαθμολογίας, όσο και στο πτυχίο. Στον υπολογισμό του τελικού βαθμού λαμβάνονται υπόψη όλα τα μαθήματα.
Η απονομή του τίτλου για το δευτερεύον πτυχίο γίνεται ταυτόχρονα με την απονομή του τίτλου για το πρωτεύον. Στο ίδιο έντυπο αναγράφονται το πρωτεύον και το δευτερεύον.

Παραχώρηση Αναστολής απο Στρατιωτική Άσκηση λόγω Εξετάσεων

• Ενδιάμεσες Εξετάσεις : Στην περίπτωση που συμπίπτει ενδιάμεση εξέταση με παρουσίαση φοιτητή στην Εθνική Φρουρά, ο φοιτητής οφείλει να απευθυνθεί έγκαιρα στον διδάσκοντα ακαδημαϊκό, για να του εκδώσει υπογεγραμμένη από τον ίδιο βεβαίωση ότι, τη συγκεκριμένη ημερομηνία, έχει εξέταση. Ο φοιτητής θα πρέπει να παραδώσει ο ίδιος έγκαιρα την πιο πάνω βεβαίωση στη
Μονάδα του, για να του παραχωρηθεί απαλλαγή ή αναστολή.

• Τελικές Εξετάσεις: Πριν από τις τελικές εξετάσεις κάθε εξαμήνου, η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ενημερώνει γραπτώς το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ για την εξεταστική περίοδο του Πανεπιστήμιου, και ζητά όπως δοθεί σε όλους τους φοιτητές απαλλαγή. Όσοι φοιτητές καλούνται να παρουσιαστούν στην Εθνική Φρουρά κατα την εξεταστική περίοδο, οφείλουν να παραλάβουν σχετική βεβαίωση από την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, παρουσιάζοντας αντίγραφο του ΦΑΠ, τουλάχιστον δέκα (10) μέρες πριν από την παρουσίασή τους στην Εθνική Φρουρά. Ο φοιτητής θα πρέπει να παραδώσει ο ίδιος έγκαιρα την πιο πάνω βεβαίωση στη Μονάδα του, για να του παραχωρηθεί απαλλαγή ή αναστολή.

Σημ: Όσοι δεν εξασφαλίσουν έγκαιρα την βεβαίωσή τους, θα είναι υπόλογοι των συνεπειών, όπως αυτές καθορίζονται από το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;