Simone de Beauvoir | Το δεύτερο Φύλο

23-11-thumb-large

Σαν σήμερα, πριν από 106 χρόνια ήρθε σε τούτον το μάταιο κόσμο, μία πραγματικά σπουδαία γυναίκα. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ, διάσημη φεμινίστρια, συγγραφέας και φιλόσοφος, σύζυγος του επίσης σπουδαίου, Jean Paul Sartre..

Η Simone de Beauvoir, γεννήθηκε το 1908 στη Γαλλία, και από το 1968, θεωρείται η μητέρα του φεμινισμού. Όταν δηλαδή έγραψε το Δεύτερο Φύλο.

«Δε γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι. Καμιά βιολογική, ψυχολογική ή οικονομική μοίρα δεν προσδιορίζει τη μορφή με την οποία η γυναίκα παρουσιάζεται στην κοινωνία. Είναι ο πολιτισμός στο σύνολό του που παράγει αυτό το πλάσμα, που είναι ανάμεσα στον αρσενικό και τον ευνούχο και που περιγράφεται σαν θηλυκό».

Ήταν οι λέξεις που έμεναν να αφήσουν τη Simone de Beauvoir στην ιστορία, και να αλλάξει, όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι άντρες έβλεπαν τις γυναίκες, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες έβλεπαν τον εαυτό τους.

Κανένας ρόλος, δεν είναι προκαθορισμένος. Δεν μπορεί ένα χρωμόσωμα, να επηρεάζει και σε πολλές χώρες (και εποχές)να προκαθορίζει, τη θέση ενός ατόμου στην κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν ρόλο συμπληρωματικό, αν όχι υποδεέστερο.

Αυτή η θεωρία, έρχεται σε σύγκρουση, ακόμη και με την πρώιμη φεμινίστρια Mary Wollstonecraft, που θεωρεί τους άντρες ως το ιδανικό στο οποίο θα έπρεπε να ανέλθουν οι γυναίκες. Η Μποβουάρ λέει πως αυτή η στάση έχει κρατήσει πίσω τις γυναίκες διατηρώντας την αντίληψη πως οι γυναίκες είναι η παρέκκλιση από το κανονικό, ότι είναι παρείσακτες που προσπαθούν να εξομοιωθούν με την “κανονικότητα”. Υποστηρίζει επίσης πως αν ο φεμινισμός θέλει να προχωρήσει, πρέπει να καταρρίψει την υπόθεση αυτή.

Το αν σήμερα, 45 χρόνια μετά, την κατέρριψε, την αφομοίωσε ή την προσπέρασε διακριτικά, οδηγούμενος σε κάτι άλλο, το αφήνω στην κρίση σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;