Μύθος, λατρεία, ταυτότητες: Παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Παπαχριστοφόρου

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν το βιβλίο Μύθος, λατρεία, ταυτότητες: στο νησί της Καλυψώς, της Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαριλένας Παπαχριστοφόρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Το βιβλίο της Μαριλένας Παπαχριστοφόρου πραγματεύεται τη βαθιά σχέση μεταξύ προφορικών αφηγήσεων και λατρείας μέσα από τη θεωρητική οπτική της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Αποτελεί προϊόν μακρόχρονης επιτόπιας έρευνας στους Λειψούς – «στο νησί της Καλυψώς», όπως αντιλαμβάνονται τον τόπο τους οι ίδιοι οι κάτοικοί του μέσα από τις προφορικές τους αφηγήσεις -και είναι η πρώτη εκτεταμένη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται για το νησί.

Η εθνογραφική αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από επτά κεφάλαια που ακολουθούν τη νοητήκατασκευή ενός τοπικού χρόνου, όπως αυτός ξεδιπλώνεται αποσπασματικά μέσα από ένα πλήθος αφηγήσεων: ξεκινά από τη μυθική Καλυψώ, για να συνεχίσει με τους κατοπινούς κατοίκους του νησιού, ασκητές και πειρατές, έως την οριστική εγκατάσταση των προγόνων του σημερινού πληθυσμού κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα επιστημονικό κείμενο που μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα από το ευρύ κοινό, καθώς η συγγραφέας αφήνει πολύ χώρο στον προφορικό λόγο των συνομιλητών της: οι επιστημονικές διαπιστώσεις διατυπώνονται εύληπτα χωρίς να υπεραπλουστεύονται και ενώ πλαισιώνουν τον λαϊκό λόγο χωρίς να τον βαραίνουν. Το βιβλίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις Palgrave-Macmillan.

Η Μαριλένα Παπαχριστοφόρου διδάσκει από το 2009 λαογραφία και λαϊκή λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τη θέση της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Κατά το διάστημα 1977-2009 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρον Ερεύνης της

Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Διδασκαλείο Νηπιαγωγών) και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και εγκυκλοπαίδειες.

Ομιλητές

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Ρωξάνη Καυταντζόγλου (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών), Άννα Λυδάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας) και Δημήτρης Πλάντζος (Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Συντονίζει η Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;