Αλμπέρτος Μπουρλάς |  Ο Διευθυντής της Vodafone Καρτοκινητής απαντά στο neolaia.gr

Albertos Bourlas

Με μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη ανοίγουμε τη βδομάδα στο neolaia.gr. Ο διευθυντής της Vodafone καρτοκινητής, Αλμπέρτος Μπουρλάς μιλά για τους νέους, τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης Generation Z, τη σχέση της με το βιβλίο, το RESTART UP και φυσικά ρωτάει την κοινωνία, “Απευθύνεσαι στη νεολαία;”

1. Τι ακριβώς είναι το R __U __TALKING __TO __YOUTH;

Είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας όπως αυτές έχουν προκύψει από την σχέση μας με την ψηφιακή γενιά του σήμερα. Νέα παιδιά always connected, με βίβλο τους το «περιεχόμενο» και έναν καταιγιστικό ρυθμό ζωής με ταχύτατες εξελίξεις και αλλαγές. Generation Ζ, οι digital natives. Έμπειροι “από κούνια”, εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, απαιτητικοί από τα brands. Για μας το μήνυμα είναι: Μίλα στη γλώσσα τους. Συνδέσου μαζί τους. Νιώσε. Πρόσφερε το «next best thing»… τώρα! Νέα touch points, νέες εφαρμογές, νέα μέσα τα οποία τι σημαίνουν; Πιο φιλική, πιο αληθινή, πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση. Όπως το κάνουν οι νέοι, το κάνουμε κι εμείς. Διότι μιλάμε για νέες εμπειρίες αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για νέους οι οποίοι όσο μικροί κι είναι πιστέψτε με… είναι έμπειροι.

2. Ποια χαρακτηριστικά αποδίδετε στη Generation Ζ;

Μιλάμε για μια γενιά η οποία δεν γνώρισε ποτέ τον κόσμο χωρίς internet και κινητά τηλέφωνα. Όλα τα ευρήματα τα οποία ερμηνεύουν την καθημερινότητά τους αποδεικνύουν ότι είναι ψηφιακά προσανατολισμένη σε μεγάλο βαθμό περισσότερο φυσικά από τις προηγούμενες. Είναι δραστήριοι στα social networks, έχουν υψηλό βαθμό αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία και η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει κινητό αν όχι smartphone. Διαθέτοντας πρόσβαση σε όλα αυτά τα τεχνολογικά καλούδια δεν αποτελεί έκπληξη το πόσο τους αρέσει να επικοινωνούν μέσω Facebook, twitter, viber, mail, skype, instant messenger, κ.ά. Βεβαίως ο αγαπημένος τρόπος παραμένει το τετ α τετ κι αλίμονο αν ήταν διαφορετικά αλλά είναι αδύνατον να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς κινητό τηλέφωνο διότι δεν γνωρίζουν πως είναι αυτός ο τρόπος ζωής που αφορά προηγούμενες γενιές.

Μέσα σε όλα αυτά έχω την βεβαιότητα ότι έχουν αναπτύξει ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ωριμότητας. Προφανώς σε αυτό έχει επηρεάσει το μεγάλωμά τους σε μια εποχή -η οποία με αφετηρία και ορόσημο την «9/11»- μιας από τις πιο σοβαρές οικονομικές υφέσεις στην ιστορία. Νομίζω ότι έχουν αναπτύξει και ευαισθησίες πολύ πιο πέρα από την ηλικία τους. Το διαπίστωσα προσωπικά σε κάθε μία από τις δράσεις του CU οι οποίες έχουν ένα χαρακτήρα αμοιβαιότητας και αλληλοστήριξης. Το θετικό είναι μέσα σε όλα αυτά να δουν τον εαυτό τους ως τη λύση επιλέγοντας σταδιοδρομίες που θα βοηθήσουν την κοινωνία να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

3. Έχει όμως τα μέσα υποστήριξης για να γίνει μία γενιά που θα μετατρέψει όλα της τα προσόντα σε καινοτομία και επιχειρηματική ανάπτυξη;

Θεωρώ -όσο κι αν φαντάζει υπέρμετρα αισιόδοξο- ότι θα τα καταφέρει σε κάθε περίπτωση χωρίς να παραγνωρίζω τις αντιξοότητες της εποχής μας. Η δική μας ευθύνη και υποχρέωση είναι να συμπορευτούμε και να συμμαχήσουμε μαζί τους με έναν απλό τρόπο. Ανοίγοντας δρόμους που θα διευκολύνουν και θα επιτρέψουν το επερχόμενο creative-business-tech booming. Το λέω έχοντας την πεποίθηση ότι βιώνουμε την μεταβατική περίοδο ενός restart σε όλα τα επίπεδα άρα περιμένω πολλά από αυτή τη γενιά. Άλλωστε η σκοτεινότερη ώρα είναι πριν την αυγή και νομίζω ότι σιγά σιγά αχνοφαίνεται φως. Βεβαίως η προαναφερθείσα στήριξη από την πλευρά των προηγούμενων γενιών και των εκπροσώπων τους καλό και αποδοτικότερο είναι να γίνεται με πράξεις και έργα.

Για παράδειγμα να αναφέρω ένα πετυχημένο πρόσφατο εγχείρημα από την πλευρά ενός οργανισμού με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, το CU RESTART UP. Ένα project το οποίο με την ολοκλήρωσή του θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τονώσει με αισιοδοξία αλλά κυρίως χειροπιαστά μεγάλη μερίδα των νέων σήμερα. Δωρεάν επαγγελματική στέγη για νέους και τις ιδέες τους στο ιστορικό κτίριο του Ρομάντσο την πιο σημαντική καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα στην Αθήνα αυτή τη στιγμή. Το μήνυμα είναι εκεί που άλλοι βλέπουν τέλος, η Ζ ας δουν μια νέα αρχή.

4. Πιστεύετε ότι η Generation Ζ είναι μία γενιά που θα στραφεί περισσότερο στα βιβλία; Είναι μία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση η συνεργασία σας με το Future Library;

Η συνεργασία μας με το Future Library είναι αποτέλεσμα δυναμικής και δημιουργικής συζήτησης σε μια περίοδο όπου ο ρόλος των βιβλιοθηκών αλλάζει, διευρύνεται, εξελίσσεται. Εμάς αυτό το όραμα μας «ψήνει» όπως θα έλεγε κι ένας εκπρόσωπος της γενιάς Ζ. Και γι΄ αυτό το λόγο ως μια εταιρεία άκρως τεχνολογική στηρίζουμε αυτή την περίοδο τα Media Labs στα πρώτα τους βήματα. Προσφέρουμε ένα από τα βασικότερα εργαλεία τους. Ασύρματο δίκτυο ώστε το κοινό τους να διευκολύνεται στη χρήση οποιουδήποτε μέσου θέλουν να χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία (υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο).

Τα Media Labs θα αναδειχθούν σε ένα σημαντικό πυρήνα δράσης και δημιουργίας για κάθε τοπική κοινωνία. Θα είναι ένα σημείο ανοιχτής επικοινωνίας δίνοντας νέα διάσταση στο χαρακτήρα των βιβλιοθηκών. Θα αποτελέσουν όχι απλά έναν χώρο έκφρασης αλλά μια ευκαιρία συνάντησης των νέων με στόχο μια έκρηξη δημιουργικότητας. Ιδέες, έμπνευση, ορμή αλλά κι εργαλεία όπως η τεχνολογία θα συνθέσουν ένα εκπληκτικό mix με σπουδαία αποτελέσματα. Αλλά το σημαντικότερο αφορά τα ίδια τα παιδιά. Θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωρίσουν, να εμβαθύνουν σε όσα τους αφορούν. Είναι ένα φιλόδοξο Restart και γι΄ αυτό το στηρίζουμε με μεγάλο ενθουσιασμό.

5. Τέλος, έχετε σπουδάσει, αλλά και εργαστεί στο εξωτερικό. Τι συμβουλεύετε τους νέους: Να μείνουν στην Ελλάδα ή να φύγουν στο εξωτερικό;

Είχα την ευκαιρία να βρεθώ στην Αμερική στο ΜΙΤ και επέλεξα ν ακολουθήσω ένα μοναδικό πρόγραμμα MBA με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες & την επιχειρηματικότητα. Δούλεψα στο εξωτερικό σε διαφορετικές χώρες και αγορές και παρόλο που είχα καλές ευκαιρίες για εργασία εκεί, επέλεξα να γυρίσω στην Ελλάδα γιατί έχουμε μια πανέμορφη χώρα και πολύ υψηλή ποιότητα ζωής. Η κρίση γεννά ευκαιρίες για όσους τις κυνηγούν με υπομονή και επιμονή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1