Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Σωτηρίου» | Όχι στο συντριπτικό πλήγμα των δημόσιων ΑΕΙ

swtorioy

Ανακοίνωση καταγγελίας της επίθεσης που δέχεται το δημόσιου πανεπιστήμιο εξέδωσε ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Αν, Αττικής «Κ. Σωτηρίου», την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του κ. Τουλγαρίδης. Ακόμα, ο σύλλογος εκπαιδευτικών συμμετέχει και συναυλία υποστήριξης των διοικητικών υπαλλήλων που τους ζητείται να βγουν σε διαθεσιμότητα, το Σάββατο στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται σήμερα ένα συντριπτικό χτύπημα, καθώς η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τυφλά τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρήκε την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά τη δραστική μείωση των τακτικών προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων κατά 60% και την κλοπή των αποθεματικών που συγκέντρωναν επί δεκαετίες, την απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80, την επί σειρά ετών καθυστέρηση του διορισμού εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, τη συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, τη μισθολογική εξαθλίωση του διδακτικού και του υποστηρικτικού προσωπικού, τη συγχώνευση/κατάργηση Σχολών και Τμημάτων μέσω της εφαρμογής ενός ανεκδιήγητου σχεδίου «εξορθολογισμού» του χάρτη των ΑΕΙ (βλ. ΑΘΗΝΑ), η Κυβέρνηση αποφάσισε να χτυπήσει την «καρδιά» των ελληνικών ΑΕΙ – το έμψυχο δυναμικό τους – αποδεκατίζοντας το υποστηρικτικό προσωπικό μέσω του μέτρου της «διαθεσιμότητας».

Περίπου 1350 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 900 σχεδόν από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, καταδικάζονται σε ανασφάλεια και απόγνωση αφού πάνω από τους μισούς θα απολυθούν. Μαζί με αυτούς καταδικάζονται σε παρακμή οκτώ κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας. Δεν πρόκειται για «άστοχη ενέργεια» αλλά για συνειδητή επιλογή. Σήμερα, ξεδιπλώνεται ολόκληρο το σχέδιο. Οι δήθεν «μεταρρυθμίσεις» του παρελθόντος δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επιμέρους κινήσεις πριν την οριστική διάλυση των Δημοσίων ΑΕΙ. Η οικονομική ασφυξία και το λειτουργικό αδιέξοδο λόγω των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων προσωπικού, στο οποίο οδηγούνται τα ήδη υποστελεχωμένα Ιδρύματα, έχουν ως απώτερο στόχο την «αυτοχρηματοδότηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή την εισαγωγή διδάκτρων στις πλάτες της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικογένειας. Τα Ιδρύματα και το έμψυχο δυναμικό τους δεν αποτελούν «παράπλευρες απώλειες» ενός «τυφλού» χτυπήματος, αλλά στοχευμένα θύματα μιας καλοσχεδιασμένης ενέδρας, η οποία αποσκοπεί, επίσης, στην εξάλειψη κάθε πιθανότητας παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας με ίδιες δυνάμεις.

Τα Πανεπιστήμια που πλήττονται περισσότερο βρίσκονται ήδη στην 6η εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και διδασκόντων, με την έμπρακτη συμπαράσταση των φοιτητών. Το πρωτόγνωρο, ως προς τη μαζικότητα και διάρκειά του, κίνημα εξαναγκάζει την Κυβέρνηση σε κινήσεις πανικού. Προκειμένου να καταστείλει το συλλογικό αγώνα, καθώς απέτυχε να δημιουργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, επιστρατεύει κάθε είδους μεθοδεύσεις: εξαπολύει τιμωρητικές απειλές κατά εργαζομένων και Πανεπιστημίων, προβαίνει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, συντρίβει κεκτημένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για να εξατομικεύσει την αντιπαράθεση με κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, «πλανάται πλάνην οικτρά». Οι αυταρχικές και απαράδεκτες ενέργειες θα φέρουν ένα και μόνο αποτέλεσμα: τη συνέχιση του αγώνα που δίνει σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα και την ενίσχυσή του από ολόκληρη την κοινωνία μέχρι την απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας, μέχρι την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στο σύνολό της!

* Στεκόμαστε δίπλα στα αγωνιζόμενα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

* Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα τους. Δεν είναι αγώνας συντεχνιακός, είναι αγώνας χρέους για την προάσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου προς όφελος της κοινωνίας.

* Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας – απόλυσης.

* Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την ανατροπή της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;