Ευρωπαϊκή καμπάνια κατά της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο

no hate speech movement

Ν. Χρυσόγελος να αντιδράσουμε δημιουργικά και δημοκρατικά στο ρατσισμό και τις νεοναζιστικές αντιλήψεις

Πρωτοβουλία για διεξαγωγή καμπάνιας κατά της ρητορικής του μίσους έχει αναλάβει το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ενέργειας «Οι Νέοι Καταπολεμούν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο». Η καμπάνια, για την οποία περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της http://www.nohatespeechmovement.org/, έχει σχεδιαστεί για την περίοδο 2012 – 2014 και έχει ως στόχο την προώθηση της ισότητας, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας. Πρόκειται για μία προσπάθεια καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά την έκφραση και διάδοσή τους στο διαδίκτυο μέσω της καλλιέργειας των κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων σε νέους ανθρώπους και εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας, ώστε να αναγνωρίζουν και να ενεργούν κατά αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συμμετοχή στην καμπάνια μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Ήδη οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη πολυάριθμες δράσεις και εκδηλώσεις διαδικτυακά ή σε γειτονιές και σε χώρους σπουδών ή εργασίας.

Η ρητορική μίσους, όπως ορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνίσταται σε όλες της μορφές έκφρασης που διαδίδουν, προτρέπουν, προωθούν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, τη ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών. Η καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους δεν αποσκοπεί στην επιβολή λογοκρισίας και τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο. Μέσα από την εκπαίδευση των νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενεργό συμμετοχή τους, επιδιώκει να περιορίσει τη ρητορική μίσους σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνο-εκφοβισμού.

Μέσα από τη συνεχή ενημέρωση αναφορικά με τις επιπτώσεις της ρητορικής μίσους στη δημοκρατία και τα άτομα, τη στήριξη των νέων που εναντιώνονται στα κηρύγματα μίσους αλλά των ατόμων που είναι αποδέκτες αυτών, την κινητοποίηση, εκπαίδευση και δικτύωση ακτιβιστών και οργανώσεων νεολαίας, την παρακολούθηση των κηρυγμάτων μίσους και την ανάπτυξη εργαλείων για συντονισμένη αντίδραση, αλλά και τη συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πολιτικών για καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, επιχειρείται η ενίσχυση του αγώνα κατά της βίας και των διακρίσεων που βασίζονται στην προκατάληψη και το μίσος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απεύθυνε πρόσκληση σε φορείς και πολίτες, ιδιαίτερα νέους, να συμμετάσχουν με κάθε διαθέσιμη δυνατότητα το διάστημα 14-20 Οκτωβρίου στην ευρωπαϊκή εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας και στην καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους. Ο κ. Χρυσόγελος δήλωσε επιπρόσθετα για το θέμα: «Η ρητορική μίσους δεν είναι καινούριο ζήτημα που τίθεται για πρώτη φορά, ωστόσο οι διαστάσεις που αποκτά, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στη χώρα μας και συνολικά στην Ευρώπη, αποτελεί έναν ακόμα λόγο να δράσουμε, να αντιδράσουμε δημιουργικά και δημοκρατικά για να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό και τις νεοναζιστικές αντιλήψεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;