Τζεμίλ Τουράν | Εκεί ο Θεός κοιμόταν

O THEOS KOIMOTAN_1

Το νέο βιβλίο του Τζεμίλ Τουράν «Εκεί ο Θεός κοιμόταν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Novelbooks

Ο Τζεμίλ Τουράν, είναι ένας συγγραφέας που μπορεί και περιγράφει με γλώσσα γλαφυρή, απτή και άμεση, τις αληθινές μαρτυρίες των ηρώων του, καταγράφοντας ταλαιπωρίες, προδοσίες, διώξεις και αδικίες.

Στο νέο του βιβλίο «Εκεί ο Θεός κοιμόταν» η δράση μεταφέρεται στην Άπω Ανατολή, στην Κορέα. Αποκαλύπτει τα παιχνίδια της πολιτικής στην πλάτη των λαών, όταν η Τουρκία γίνεται αποδεκτή στο ΝΑΤΟ, με τον όρο να στείλει στρατεύματα στον πόλεμο της Κορέας.

Από το υπερήφανο Αραράτ και τους Κούρδους αγωνιστές του, ο Τζεμίλ Τουράν μας ταξιδεύει στην μακρινή Άπω Ανατολή, στα φαράγγια και στα δάση της Κορέας. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος «γιατί στον πόλεμο της Κορέας;». Κι όμως υπάρχουν κοινά σημεία…

Στις σελίδες των βιβλίων του μας έχει παρουσιάσει το πολύπαθο Κουρδιστάν, έναν τόπο πανέμορφο, γεμάτο πλούτο φυσικό, τον οποίο ερίζουν εδώ και αιώνες διάφοροι κατακτητές. Με διαμελισμένα τα εδάφη του σήμερα σε τέσσερις κατακτητές, δεν μπορεί να απολαύσει την ειρήνη και να αισθανθεί κάθε Κούρδος την πατρίδα του ελεύθερη και ανεξάρτητη, όπως δικαιούται.

Η Κορέα ήταν και παραμένει χωρισμένη στα δύο. Η Χερσόνησος της Κορέας, αποτέλεσε το μήλο της έριδας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και στον πόλεμο που είχε μόνο ηττημένους ακόμη δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης.

Ήρωας του βιβλίου είναι ο Ντιβανέ, ο οποίος λίγο προτού τελειώσει την στρατιωτική του θητεία, στέλνεται μαζί με πέντε χιλιάδες στρατιώτες από την Τουρκία στον πόλεμο της Κορέας. Το θεωρεί υποχρέωση προς την πατρίδα, αφού έτσι του το περιγράφει ο αξιωματικός και ο χότζας… Βλέπει για πρώτη φορά θάλασσα και θαυμάζει με παιδικό ενθουσιασμό την πολυχρωμία του λιμανιού. Το καράβι φαντάζει στα μάτια του τεράστιο, γεμάτο πρωτόγνωρα πράγματα. Ανακαλύπτει το ζεστό τρεχούμενο νερό, το ραδιόφωνο, το πιάνο… Όλα μοιάζουν θαυμαστά…

Μόνο που η πραγματικότητα στα δύσβατα βουνά της Κορέας, είναι εντελώς διαφορετική. Κάποια στιγμή, τραυματισμένος, αιχμαλωτίζεται και εκεί, συναντά τον Γκερμό, έναν Κούρδο που πολεμά με τους αντιπάλους, τους βορειοκορεάτες… Στις συνομιλίες τους αποκαλύπτονται πολλά και τίθεται το ερώτημα στον Ντιβανέ: «Με ποιους είσαι, για ποιους πολεμάς, τι θες εσύ Κούρδος στο πλευρό των Τούρκων;».

Και στην συνέχεια, τίθεται το ερώτημα σε όλους μας, γιατί δύο άνθρωποι από μία μακρινή και πονεμένη πατρίδα, να εμπλακούν σε ένα πόλεμο συμφερόντων σε ξένα μέρη… Και πώς βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα, ο ένας εναντίον του άλλου, αντί να συμπορεύονται σε άλλα μετερίζια, άλλες μάχες…

Γεωπολιτικά συμφέροντα, Μεγάλες Δυνάμεις που παίζουν σκάκι στις πλάτες των λαών, εκμετάλλευση των πολιτών με πλάνες ιδέες, το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι μία κραυγή κατά του πολέμου που σακατεύει ψυχές, ανθρώπινες ζωές και θυσιάζει στα μεγάλα συμφέροντα το χαμόγελο και την ελπίδα των απλών ανθρώπων…

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας:

«Όταν ο πόλεμος τελείωσε δεν υπήρχε νικητής, αλλά όμως ήταν πολλοί οι ηττημένοι. Η επιστροφή στην Τουρκία κουβαλούσε κυρίως πένθος και μαυρισμένες ζωές, τα όνειρα είχαν μείνει εκεί, στην Κορέα, στη «Δροσιά της Αυγής».

Ο Ντιβανέ δεν θα γινόταν ποτέ βοσκός ούτε γεωργός, ούτε ακόμα και οδηγός ενός μεγάλου λεωφορείου, όπως γλυκο-ονειρευόταν μέσα στη μαυρίλα των μαχών. Ένας τυφλός ραψωδός-ζητιάνος, με το σαν ολόγιομο φεγγάρι μπεντρίρ του, θα περιπλανιόταν και θα μαρτυρούσε τα όσα έζησε, πιόνι αυτός στην πολιτικο-στρατιωτική σκακιέρα. Κυνηγημένος για τα μοιρολόγια του από την πατρίδα που υπηρέτησε.

Κι όταν καμιά φορά άκουγε στο ραδιόφωνο τη φωνή του φίλου του Γκερμό, που ερχόταν από την άλλη πλευρά του Αραράτ, από την Αρμενία, τότε φώναζε μ’ όλη του τη δύναμη: Δίκιο είχες φίλε μου, δίκιο είχες.»

Ως επίλογο θα ήθελα να σημειώσω τις φράσεις του βιβλίου που με συγκίνησαν ιδιαίτερα και συνοδεύουν τον τίτλο…

«…Εκείνες τις χρονιές ο θεός κοιμόταν στην Κορέα, όπως κατά καιρούς όλο και πιο συχνά κοιμάται σε διάφορα σημεία της Γης κι αφήνει κάτω από τα κλειστά του μάτια να χάνονται ζωές, να συντρίβονται όνειρα και να χορεύει ο θάνατος…»

Ο Τζεμίλ Τουράν μας συστήνεται στην ιστοσελίδα του…

Η δεκαετία του ‘50 δεν φορούσε τα καλά της για να με υποδεχθεί. Και γιατί να κάνει εξαίρεση σε μένα; Ένα ακόμη παιδί γεννιόταν στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, σ’ έναν τόπο υποδουλωμένο που τον ρήμαζαν οι κατακτητές. Πάντως το σίγουρο είναι ότι το πρώτο μου κλάμα δεν είχε να κάνει με την απαράδεκτη συμπεριφορά της δεκαετίας, αλλά με τον πόνο της πρώτης ανάσας, απλά…

Είχα όμως και την τύχη με το μέρος μου, γιατί γεννήθηκα από αυτούς τους γονείς σε αυτή την οικογένεια, κι από μικρός έμαθα για πανανθρώπινες αξίες όπως η ελευθερία, τα δικαιώματα των ανθρώπων και των λαών. Με αυτό το θησαυρό στις αποσκευές μου πήγα για ανώτατες σπουδές στην Άγκυρα και μετά στην Κωνσταντινούπολη.

Και δεν εντάχθηκα μόνο στο πανεπιστήμιο αλλά και στο Κουρδικό Κίνημα. Οι δυο χούντες της Τουρκίας, το 1971 και το 1980, προσπάθησαν να με τσακίσουν, να με εξοντώσουν. Κυνηγήθηκα, φυλακίστηκα και γνώρισα κάθε διαστροφή των βασανιστών-φυλάκων. Το 1984 δραπέτευσα. Ήρθα εδώ, στην Ελλάδα, και ζήτησα πολιτικό άσυλο.

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Συνεργάτης-ανταποκριτής εντύπων: Özğürlük Yolu 1975, Roja Welat, Azadi, Denge Azadi, Denge Komkar 1984, Deng, Ronahi 1996. Διάφορα άρθρα και συνεντεύξεις στον ελληνικό Τύπο. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Κοινωνική συνδικαλιστική δραστηριότητα

Μέλος Ένωσης Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ) και του Συνδικάτου Δημοσιογράφων του Κουρδιστάν (KJS). Εκπρόσωπος Σοσιαλιστικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡSK) 1984-1996. Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Διεθνούς Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Κουρδιστάν.

Τα βιβλία του

«Το ματωμένο χιονολούλουδο» (Εκδόσεις Καστανιώτη – 2001)

«Τα μάτια του λύκου» (Εκδόσεις Καστανιώτη – 2003)

« Η νύχτα που έβλεπε τη μέρα» (Eκδόσεις Καστανιώτη – 2006)

«Τα παιδιά του Αραράτ» (εκδόσεις Καστανιώτη- 2008)

« Εκεί ο Θεός κοιμόταν » από τις εκδόσεις NOVELBOOKS από 7 Οκτωβρίου 2013 στα βιβλιοπωλεία,

Επιμέλειες που έχει κάνει

Κεμάλ Μπουρκάϊ «Οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν» (Εκδόσεις Παπαζήση -1999)

Λίλιαν Σίμου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;