Το ιστορικό, η δομή και οι μανίες της ΧΑ σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα

xrysh aygh

Σε “καταπέλτη” για την ηγεσία της ΧΑ εξελίχθηκε το πόρισμά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτης.

Μερικές από τις αναφορές του πορίσματος που φέρνουν ενώπιον των δικαστικών αρχών τον Ν. Μιχαλολιάκο και άλλα στελέχη της οργάνωσης είναι οι εξής:

«Η Χρυσή Αυγή πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετιάς του 1980-90 με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμής ομάδας. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό. Από το χρόνο αυτό διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό και το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείου δράση, δηλαδή τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση θεωρούσε εχθρούς. Σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης, στο οποίο ρητά ορίζεται ο διαχωρισμός αυτός, η ηγετική ομάδα και των δύο τμημάτων ήταν η ίδια με την εξουσία, όμως, του αρχηγού να είναι απόλυτη, κατα το χιτλερικό δόγμα Φίρερ Πρίντσιπ, η προσταγή του οποίου (του αρχηγού) ακόμα και σε ήσσονος σημασίας δράσεις ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη.

-«Κατά τη χρυσή αυγή όσοι δεν ανήκουν στη “λαϊκή κοινότητα” της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, Ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσο επίτευξης των επιδιώξεών τους».

-«Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οργάνωσης είναι η στρατιωτική δομή και ιεραρχία, η παραβίαση της οποίας μπορεί να επιφέρει σκληρές έως απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνέπειες»

-«Στις προτεραιότητες της οργάνωσης είναι η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση των μελών της η οποία λαμβάνει χώρα σε Μαλακάσα, Μάνδρα και Σαλαμίνα. Για τις ανάγκες της οργάνωσης χρησιμοποιούνται διάφορα όπλα τα οποία πιθανότατα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους σε άγνωστες τοποθεσίες»

-«Η στελέχωση των αποκαλούμενων “ταγμάτων εφόδων” γίνεται από άτομα που έχουν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και η εκπαίδευσή τους προσιδιάζει με αυτή των ενόπλων δυνάμεων»

-«Οι εντολές διαβιβάζονται από τον αρχηγό και στη συνέχεια στον κατώτερο στην ιεραρχία μέχρι και την τελική υλοποίησή τους»

-«Το μένος κατά των μεταναστών δεν είναι το ίδιο αδιάκριτο έναντι αυτής της κατηγορίας των προσώπων αφού σε πολλές περιπτώσεις αναθέτουν την πώληση στους τελευταίους διαφόρων ειδών και λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των κερδών εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς την ασφάλεια που έχουν ανάγκη».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρίες που περιέχονται στη δικογραφία, με βάση ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος και πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί γενικότερα από τον ελληνικό Τύπο, προστατευόμενοι μάρτυρες λένε για το σκηνικό με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι όταν είτε πλησίασαν είτε προσεγγίστηκαν από στελέχη της ΧΑ:

Μας έλεγαν ότι «κόμματα-βουλευτές και λοιπές εξουσίες του κράτους ήταν προδότες, αλήτες και αδελφές» – «Κάθε φορά που γινόταν έφοδος της αστυνομίας, η οργάνωση είχε έγκαιρη ειδοποίηση του Τμήματος Νίκαιας» – Διαβάστε αναλυτικά τις μαρτυρίες για τη δράση της ΧΑ

«Κατάλαβα ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό κόμμα, αλλά για μια οργάνωση που στόχευε στη βία και όχι στην απλή βία. Όλοι αυτοί ήταν αποφασισμένοι ακόμη και να αφαιρέσουν και ζωές αν θεωρούσαν ότι το θύμα ήταν και αντίπαλός τους». Αυτό αναφέρει στη συγκλονιστική κατάθεση που έδωσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο ένας εκ των δύο πρώην μελών της Χρυσής Αυγής που τελούν υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.

«Στις συγκεντρώσεις κάθε Τρίτη και Παρασκευή γινόταν πλύση εγκεφάλου. Μας έλεγαν ότι η Χρυσή Αυγή ήταν η μόνη υγιής ενώ όλοι οι άλλοι, κόμματα-βουλευτές και λοιπές εξουσίες του κράτους ήταν προδότες, αλήτες και αδελφές» αναφέρει επίσης στην κατάθεσή του στον κύριο Βουρλιώτη ο εν λόγω μάρτυρας.

Εξίσου συγκλονιστική είναι και η κατάθεση του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για γυναίκα, επίσης πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, που έχει καταθέσει στον κ. Βουρλιώτη ότι «κάθε φορά που γινόταν έφοδος της αστυνομίας, η οργάνωση είχε έγκαιρη ειδοποίηση του Τμήματος Νίκαιας».

Η ίδια μάρτυρας υποστηρίζει στην κατάθεσή της πως η Χρυσή Αυγή είχε τις πλάτες της αστυνομίας.

Ακόμη, στην κατάθεση γίνεται λόγος για έναν Τάσο που στρατολογούσε παιδιά ηλικίας 14 έως 17 ετών στη Χρυσή Αυγή, στους Κενταύρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;