Neolaia Θέμα | Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο «φρενάρισμα» του φασισμού

xrysh aygh kosmos

Αιρετοί διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων και γεωγραφικών περιοχών καταθέτουν με παρρησία τις απόψεις τους

Οι εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής διαδέχονται η μία την άλλη με κινηματογραφική ταχύτητα. Με αφορμή τη δολοφονία του αριστερού νέου Παύλου Φύσσα σε γειτονιά του Πειραιά, το «Ν» ξεκίνησε να συλλέγει κείμενα και απόψεις από αυτοδιοικητικούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου επιρροής του νεοφασισμού και νεοναζισμού σε γειτονιές της ευρύτερης περιφέρειας της πρωτεύουσας και διάφορες περιοχές της χώρας. Στο μεταξύ, προέκυψαν οι ραγδαίες εξελίξεις συλλήψεων των ηγετικών στελεχών του ακροδεξιού κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κόμματος, του γενικού γραμματέα του, Ν. Μιχαλολιάκου.

Η υπόθεση αντιμετώπισης της ακραίας και μισαλλόδοξης ΧΑ στη διαδρομή μετατράπηκε σε ζήτημα αντιμετώπισης της επιρροής μιας εγκληματικής οργάνωσης, όπως κι επισήμως πλέον ονομάστηκε από τις κρατικές, κι ειδικότερα τις εισαγγελικές αρχές. Διακεκριμένα αιετά τοπικά και περιφερειακά στελέχη από την Αττική και όλη την Ελλάδα σχολίασαν, σε διαφορετικό χρόνο ο καθένας, τους τρόπους με τους οποίους η αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει στην απομάκρυνση τμημάτων των τοπικών κοινωνιών από την ανατριχιαστική σαγήνη του φασιστικού και ναζιστικού λόγου των σύγχρονων «μαύρων» ηγητόρων και ρητόρων εκφραστών του.

filipoy Πέτρος Φιλίππου*

Αυτοδιοικητικοί και πολίτες να αγωνιστούμε ενάντια στον φασισμό και την εξαθλίωση

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται εγγύτερα από κάθε άλλη πολιτική και θεσμική αρχή στον πολίτη και στη νέα γενιά. Από αυτή την άποψη, σε επίπεδο Δήμου και σε συνεργασία και με κάθε άλλη αρμόδια αρχή και φορέα, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ισχυρού αναχώματος στην επικίνδυνα αυξημένη δυναμική της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Το πρόβλημα άνθησης του φασιστικού-ναζισιστικού μορφώματος της ΧΑ έχει κάνει την εμφάνισή του και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Με κέντρο τα γραφεία της οργάνωσης που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος στην Ανάβυσσο οπαδοί της προκάλεσαν προβλήματα στη ζωή της τοπικής μας κοινωνίας με στρατιωτικού τύπου επιδείξεις, αλλά και με αναφερόμενη εμπλοκή μελών της σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα σε περιστατικά παροχής υπηρεσιών “προστασίας” σε καταστηματάρχες και άλλα μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια. Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή έχουμε από την πρώτη στιγμή επιδείξει πολιτική βούληση καταστολής του απαράδεκτου και ντροπιαστικού φαινομένου.

Μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης της σταδιακής αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνης αύξησης της επιρροής φασιστικών και νεοναζιστικών αντιλήψεων στις τοπικές κοινωνίες είναι η οργανωμένη και συμπαγής απάντηση αυτοδιοικητικών αρχών, τοπικών φορέων και πολιτών, με κοινό στόχο την παραμονή και επένδυση της ελληνικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται σε κάθε τόπο, στη δημοκρατική λειτουργία. Μοναδικής μας λύση, δηλαδή, αποτελεί η ακατάπαυστη προσπάθειά μας για παραμονή σε δημοκρατικούς δρόμους, με εμπιστοσύνη για το μέλλον και, οπωσδήποτε, μακριά από τις ασκούμενες κεντρικές πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Ο φασισμός, εκτός άλλων αιτιών, είναι και συνέπεια της μακροχρόνιας και εξοντωτικής ύφεσης που βιώνει η χώρα στο σύνολό της. Αυτοδιοίκηση και πολίτες πρέπει να αντιταχθούμε άμεσα και με όλες μας τις δυνάμεις, ταυτόχρονα και με ένταση, στον φασισμό και στην εξαθλίωση».

* Δήμαρχος Σαρωνικού

 

Στο πλευρό του πολίτη για να απομακρυνθεί το δηλητήριο του φασισμούΞένος Μανιατογιάννης*

Στο πλευρό του πολίτη για να απομακρυνθεί το δηλητήριο του φασισμού

Το αποτρόπαιο συμβάν της δολοφονίας του Π. Φύσσα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων έθεσε πιο ξεκάθαρα από ποτέ όλους μας μπροστά στις ευθύνες μας. Η δημοκρατία μας έχει πολλά προβλήματα. Η λύση δεν είναι να την αποσαθρώσουμε εντελώς. Μοναδική διέξοδος για την κοινωνία και τη χώρα μας: να επαναπροσδιορίσουμε το περιεχόμενό της και να την ανυψώσουμε εκεί που της αξίζει.

Την ώρα που οι αρχές, έστω και καθυστερημένα, παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, πρέπει και σε τοπικό επίπεδο να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά να μείνει μακριά από την όποια γοητεία ασκεί ο φασισμός και ακόμα χειρότερα ο νεοναζισμός σε μια σπαρασσόμενη από μακροχρόνια οικονομική ύφεση και κοινωνική κρίση κοινωνία και χώρα. Όσα κόμματα, ντυμένα με τον κοινοβουλευτικό μανδύα, αμφισβητούν – λόγω και έργω – τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατική λειτουργία του τόπου, μετατρεπόμενα μάλιστα σε εγκληματικές οργανώσεις, δεν μπορούν να αξιώνουν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή του τόπου, κι αυτό είναι κάτι που έχουμε χρέος ως λειτουργοί να το αναδείξουμε και σε κάθε τοπική κοινωνία από την οποία έχουμε εκλεγεί.

Ως μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, του κατ’ εξοχήν κυττάρου της δημοκρατίας, οφείλουμε να στηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας, παραμένοντας πάντα στο πλευρό του πολίτη για κάθε τι που τον απασχολεί και είναι στο χέρι μας να τον συνδράμουμε, ώστε να απομακρυνθεί από τις τοπικές μας κοινωνίες το δηλητήριο του φασισμού.

* Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Βριλησσίων

lotsaris_mpafith_maxairidhsΔημήτρης Λοτσάρης*

«Ναυάγιο» της πολιτικής ζωής η υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Το 1983 βυθίστηκε στα ανοιχτά της Άνδρου ένα πλοίο που ονομαζόταν «Χρυσή Αυγή». Η τροπή που έχει πάρει το φαινόμενο του κόμματος Χρυσή Αυγή μπορεί να παραλληλιστεί, όχι τόσο με «ναυάγιο» της ίδιας της οργάνωσης, όσο με «ναυάγιο» του πολιτικού συστήματος συνολικά, καθώς κανείς δεν εξασφαλίζει ότι οι συλλήψεις των μελών της ηγεσίας της θα μειώσει σημαντικά τη δυναμική της. Η γενεσιουργός αιτία που οδηγεί στην άνθηση του φασισμού και γενικότερα αντιδραστικών αντιλήψεων στην ελληνική κοινωνία και στις τάξεις της ελληνικής νεολαίας είναι η συνεχής φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, χωρίς φυσικά να είναι η μόνη. Σε συνθήκες μακροχρόνιας ύφεσης φανερώνεται και το τρομερό έλλειμμα παιδείας των μεταπολιτευτικών, παρά την επαφή περισσότερων μελών της κοινωνίας από ποτέ με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ιδίως την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο μέρος  του προβλήματος εδράζεται στο ευφυολόγημα «ΝΑΖΙ κανείς ή ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΙ», κι όσο δεν αλλάζει αυτό, ακόμα κι αν δοθεί μια αναγκαία πρόσκαιρη κατασταλτική απάντηση, η οποία πρέπει φυσικά να δοθεί και μάλιστα με παραδειγματικό τρόπο, τότε το φαινόμενο, το πιθανότερο είναι ότι, γρήγορα θα επανέλθει και μάλλον με ακόμα πιο ακραία και βίαια έκφραση, ταλαιπωρώντας τη χώρα και τις τοπικές μας κοινωνίες για καιρό. Αν επίσης δεν δοθεί εξίσου άμεση και αυστηρή παραδειγματική απάντηση και σε αρκετούς εκ των καθωσπρέπει διεφθαρμένων πολιτικών, οικονομικών και άλλων ισχυρών παραγόντων που μας έφτασαν ως εδώ, όπως και στη βία που προέρχεται από κάθε πλευρά είτε δηλώνεται ως «αντιεξουσιαστική» είτε με όποιο άλλο όνομα εμφνίζεται, η αναγκαία μηδενική ανοχή στους εκφραστές του φασισμού και του νεοναζισμού ούτε θα πείσει , αλλά κι ούτε θα αρκέσει για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο φαινόμενο και συνολικά τα προβλήματα της χώρας στη ρίζα τους.

Το παράδειγμα της διαφάνειας και δημοκρατικότητας σε επίπεδο τοπικής λειτουργίας και της ασφυκτικής πίεσης προς την κεντρική εξουσία για να δοθεί αναπτυξιακή ανάσα στη χώρα, με την αντίστοιχη πίεση που πρέπει κατ’ επέκταση να δεχτούν οι ευρωπαίοι και άλλοι εταίροι – δανειστές, είναι στην παρούσα φάση το απόλυτο καθήκον των αυτοδιοικητικών σε όλη την επικράτεια. Η διπλή μάχη κατά της φτωχοποίησης και των ακραίων φασιστικών και κάθε λογής άλλων αντιλήψεων πρέπει να τεθεί ως μέγιστη προτεραιότητα για κάθε αιρετό της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης της χώρας, για να κρατηθούν ζωντανές οι τοπικές κοινωνίες και να φτάσει το μήνυμα ανατροπής του σημερινού αποτρόπαιου κοινωνικού σκηνικού εκεί που πρέπει, ώστε να δούμε το συντομότερο δυνατό σημάδια, όχι επίπλαστης, αλλά αληθινής ανάκαμψης.

*Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Tsirwnis (5)Κώστας Τσιρώνης*

Η Δικαιοσύνη και η σημασία της στο κράτος δικαίου.

Η Ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σαστισμένη να λαμβάνουν χώρα εμπρός της πρωτόγνωρα γεγονότα, ιδίως δε η νεολαία και η γενιά των σαραντάρηδων, οι οποίοι δεν είχαν βιώσει ποτέ τόσο έντονες πολιτικές καταστάσεις. Η Δικαιοσύνη πήρε, πλέον, το λόγο, δείχνοντας πως κινείται στη λογική ότι η τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος από οποιονδήποτε, όσο ψηλά και εάν βρίσκεται, δεν θα την εμποδίσει να κάνει το καθήκον της, δηλαδή αυτό που υποχρεούται Συνταγματικά να πράττει.

Τούτο όμως αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα προς όλους, πολίτες και πολιτικούς στους οποίους πρώτους επισημαίνει την ύπαρξή και τη δύναμή της ενώ στους δεύτερους προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει πλέον το «ακαταδίωκτο» και ότι άδικες πράξεις που τυχόν τελούνται από πολιτικούς στο εφεξής θα διώκονται εξίσου με τις πράξεις των απλών πολιτών. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στις αξίες εκ μέρους των πολιτών είναι αυτό που δυστυχώς λείπει τα τελευταία χρόνια και το κύρος και η σιγουριά στους θεσμούς είναι αυτό που πρέπει να ανακτηθεί τάχιστα, προκειμένου η Ελληνική κοινωνία να μην αμφιταλαντεύεται στο μέλλον, να φιλτράρει και να μην επιλέγει και προωθεί στο μέλλον σχήματα που λειτουργούν εκτός των κανόνων του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

Αυτό, φυσικά, αφορά και τις τοπικές κοινωνίες και τους αιρετούς. Αποτελεί στοίχημα να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων έστω και τώρα, ενεργώντας με περίσκεψη,  ψυχραιμία, σύνεση και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της  για να μη βιώσει η δημοκρατία μας παρόμοιες καταστάσεις.

*Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου – Δικηγόρος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;