Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την ηλίαση!

iliasi

Ποιος κουβαλάει ομπρέλα μαζί του; Θα σου πω εγώ. Αυτοί που ξέρουν. Ποιος φοράει καπέλο στην παραλία; Πάλι εγώ θα σου πω. Αυτοί που ξέρουν. Γιατί; Γιατί η ηλίαση καραδοκεί!

Τι είναι η ηλίαση;

Η ηλίαση συμβαίνει, όταν το άτομο αφήνει το κεφάλι του ή τμήμα του λαιμού του εκτεθειμένο στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση με τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, η ηλίαση είναι το προϊόν της θερμικής ακτινοβολίας από τα κύματα του ήλιου στην εκτεθειμένη περιοχή. Στην ηλίαση, ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμότητα του σώματος και αυτό τις περισσότερες φορές οδηγεί σε υψηλή θερμοκρασία σώματος και πυρετό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τέσσερις είναι οι βασικές ομάδες υψηλού κινδύνου στην περίπτωση της ηλίασης:

• τα παιδιά κάτω των δύο ετών

• τα υπέργηρα άτομα

• τα άτομα με προβλήματα νεφρού, καρδιάς ή κυκλοφορίας του αίματος

• και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και χρησιμοποιούν ινσουλίνη.

Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τις πιο πάνω κατηγορίες, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικιωμένοι, οι ασκούμενοι και οι πάσχοντες από ορισμένα ιατρικά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, εγκεφαλικά νοσήματα).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ηλίαση εκδηλώνεται με ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο, εγκεφαλική δυσλειτουργία ή διαταραχές ούρων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο. Επίσης, πιείτε πολύ κρύο νερό, για να μπορέσετε να βοηθήσετε το σώμα σας να ενυδατωθεί προκειμένου να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του.

Προσοχή! Μην πίνεται υγρά εάν έχετε κάνει εμετό ή εάν έχετε ναυτία, υπνηλία, μειωμένη εγρήγορση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Αβλέμονας Κυθήρων

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;