Neolaia Θέμα | Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή τελευταίας μοιρασιάς;

samaras_venizelos

Ο πάλαι ποτέ δικομματισμός που επιθυμεί να εξευρωπαΐσει τη χώρα και η κοινωνική δυσπιστία για τα φθαρμένα υλικά του

Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την αλήστου μνήμης, πλέον, κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας με αριστερές «πινελιές», μετά τη σύγκρουση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ξανάδωσε τη σκυτάλη σε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αναγκάζονται να προχωρήσουν αντάμα στο εξής, μετατρέποντας το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της ΝΔ, με τον δεύτερο να επανακτά σημαντική κυβερνητική εξουσία, θυσιάζοντας ίσως και τις τελευταίες δυνατότητες ανάκαμψης του κόμματός του.

Πρόκειται για κυβέρνηση ΠΟΥ αλήθεια μπορεί να εξαντλήσει το υπόλοιπο της τετραετίας παράγοντας σημαντικό έργο σε τούτη την κρισιμότατη συγκυρία ή για τον επιθανάτιο ρόγχο του μεταπολιτευτικού πολιτικού ενός ύστατου διαμοιρασμού εξουσίας και αβέβαιη επόμενη μέρα; Ακολουθούν απαντήσεις από διαφορετική σκοπιά στο ερώτημα.


TsikastΘόδωρος Τσίκας, Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, Μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

Αξιοποίηση της εμπειρίας κυβερνήσεων συνεργασίας

Οι κρίσιμες συνθήκες επιβάλλουν πρωτόγνωρες λύσεις. Επιλογές που θεωρούνταν αδιανόητες, σήμερα μπορεί να είναι αναπόφευκτες. Σημασία έχει να αντιληφθούμε τα νέα κριτήρια και να ανταποκρινόμαστε στις σύνθετες ανάγκες.

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ανάγκης οφείλει να αξιοποιήσει τις αλλαγές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Γ.Παπανδρέου, ευρύτερης στήριξης-Λ.Παπαδήμου και τρικομματικής σύνθεσης-Α.Σαμαρά. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης, μέσω μεταρρυθμίσεων που θα σταθεροποιήσουν την οικονομία και θα ισχυροποιήσουν τη θέση μας στην ζώνη του ευρώ. Με τη σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομίας, να οδηγήσει σε ανακατανομή φορολογικών και οικονομικών βαρών, υπέρ των αδυνάμων.

Στην προγραμματική συμφωνία πρέπει να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις. Μονομερείς ενέργειες, όπως η διακοπή σήματος της ΕΡΤ, είναι ανεπίτρεπτες. Λογικές μοιρασιάς “λαφύρων” είναι παρωχημένες. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να ματαιώσει τις πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Η κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακυρώσει την πολιτική, προγραμματική και οργανωτική αυτονομία των κομμάτων που συμμετέχουν.

Flessa (3)Μαριλένα Φλέσσα Διεθνολόγος – Νομικός Περιβάλλοντος

Οσμή δεκαετίας ’90

Το φιάσκο της ΕΡΤ οδήγησε τον Α. Σαμαρά εσπευσμένα σε ανασχηματισμό. Τα ονόματα των υπουργοποιήσεων, όταν δεν παραπέμπουν σε κυβερνήσεις της δεκαετίας ’90 (Βαρβιτσιώτης, Αβραμόπουλος, Μητσοτάκης), προκαλούν αποστροφή – με επιτομή εκείνα

του «άλλο-χουντικός-άλλο-νεοναζί»-Αδωνη Γεωργιάδη, στη θέση του Υπουργού Υγείας και Χαράλαμπου Αθανασιάδη -πολέμιου του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου- στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όσοι εναπομείναντες αφελείς απέβλεπαν στη ΔΗΜΑΡ ένα τελευταίο αριστερίζων ανάχωμα στη μνημονιακή κυβέρνηση, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Με αποχωρήσαντα τον απογοητευμένο Κουβέλη, οι δυο εκπρόσωποι του επάρατου δικομματισμού φαίνονται πιο αποφασισμένοι κι ενωμένοι από ποτέ στο να προχωρήσουν σε σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα, με την αρωγή του νέου σκληροπυρηνικού κυβερνητικού σχήματος. Όταν μετά τις εξελίξεις και τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα της ΕΡΤ αποφασίζεται σύσταση νέας κυβέρνησης με αυτά τα πρόσωπα, το πιο πιθανό είναι ότι πέραν της εξυπηρέτησης πρόσκαιρων συμβιβασμών, επιχειρείται και μια τελευταία «μοιρασιά» προνομίων στα πλαίσια του «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται».


Tsirwnis (5)Κωνσταντίνος Τσιρώνης, Δικηγόρος – Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου

Καινούρια σελίδα για θεσμικές αλλαγές

Η παρούσα κυβέρνηση, κυβέρνηση ωριμότητας, διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας για να βρει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και την έξοδο από την κρίση. Οι πολιτικοί που την απαρτίζουν απέδειξαν ότι μπορούν να κινηθούν ενωτικά και να συσπειρώσουν τον λαό χαράσσοντας μια κοινή πολιτική πορεία με σαφή πολιτικό προσανατολισμό.

Οι τομές που αδιαμφισβήτητα πρέπει να γίνουν μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Αυτό άλλωστε ήταν και το σαφές μήνυμα που εξήχθη από τις προηγούμενες εκλογές που απαξίωσε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Το βέβαιο είναι ότι ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην Ελληνική πολιτική πραγματικότητα που πρέπει να επιχειρήσει θεσμικές αλλαγές προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος «ημετέρων».

Το ερώτημα είναι αν οι ίδιοι οι πολιτικοί, οι οποίοι κυβέρνησαν και παλιότερα με όρους δεκαετίας 80 θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν άμεσα στα νέα δεδομένα, στα θέλω και στις επιταγές που θέτει η παρούσα πολιτική κατάσταση σήμερα. Και δεν υπάρχει άπλετος πολιτικός χρόνος…

AvlwnitouΕλένη Αυλωνίτου, Δημοτική Σύμβουλος Γαλατσίου – Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ

Μονομάχοι που τρεκλίζουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Πρόκειται σαφώς για κυβέρνηση τελευταίας μοιρασιάς λαφύρων. Η οικονομία πάει κατά διαόλου με τις ευλογίες της τρόϊκας και οι κληρονόμοι του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού κάνουν το μόνο πράγμα που έμαθαν σε όλη τη πολιτική τους καρριέρα, μοιράζουν καρέκλες και ρουσφέτια.

Ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει τη στιγμιαία αναζωογόνηση του ρουσφετοδοτικού ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας μάταια στη σωτηρία. Ο ισχυρότερος κ. Σαμαράς επιδιώκει αντίθετα να προσεταιριστεί τους τελευταίους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να το τελειώσει, αλλά όπως πάντα αποδεικνύεται ανεπαρκής διαπραγματευτής, αφού έδωσε στον κ. Βενιζέλο πολύ περισότερα από ότι ήταν ανάγκη, δυσαρεστώντας το κόμμα του.

Οι δύο μονομάχοι τρεκλίζουν σφιχταγγαλιασμένοι πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου που βουλιάζει, με μοναδική έννοια το ποιός θα ρίξει τον άλλο στη θάλασσα πρώτος. Θα ήταν το θρίλλερ της χρονιάς, αν δεν το πλήρωνε τόσο ακριβά ο Ελληνικός λαός. Πολύ σύντομα αυτή η φάρσα θα τελειώσει με εκλογές, που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια και αναζωογόνηση της χώρας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;