Φονικός ιός του αναπνευστικού | Φόβοι για πανδημία

cov

Φόβοι για εξάπλωση του φονικού ιού του αναπνευστικού, που έχει εμφανιστεί στη Σαουδική Αραβία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 34 άτομα, εκφράζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας.

Ο λόγος είναι  το ετήσιο προσκύνημα (Hajj) στην Μέκκα τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία.

Πέρυσι, σχεδόν 6 εκατομμύρια πιστοί από 160 χώρες του κόσμου ταξίδεψαν στην Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα στην ιερότερη πόλη τους.

Ο νέος ιός ανήκει στους κοροναϊούς (CoV) – μία οικογένεια στην οποία ανήκουν οι ιοί του απλού κρυολογήματος αλλά και ο SARS, ο οποίος το 2003 μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κόστισε τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Αν και ο νέος ιός επίσης προσβάλλει το αναπνευστικό, προκαλώντας παρόμοια συμπτώματα με αυτά του SARS (ουσιαστικά προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια), έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ο SARS κόστισε τελικά τη ζωή στο 8% των ανθρώπων που μόλυνε, ενώ έως στιγμής το ποσοστό θνησιμότητας του νέου ιού που ονομάσθηκε MERS CoV (από τα αρχικά των λέξεων Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) πλησιάζει το 52%.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ο ιός έχει ικανότητα να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων, καθώς ορισμένα από τα κρούσματα καταγράφηκαν μεταξύ συγγενών και άλλα σε εργαζόμενους Υγεία που φρόντιζαν ασθενείς.

Ο ΠΟΥ έχει προγραμματίσει συνάντηση στο Κάιρο τον Ιούλιο, για να συζητηθεί το όλο θέμα και να αξιολογηθεί η απειλή που θέτει εν όψει του προσκυνήματος.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;