Συνέντευξη | Η Smyrna στο neolaia.gr!

Smyrna_new1

«Smyrna” – μια ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αμιγώς γυναικεία. Ξεχωριστές ερμηνείες γεμάτες κέφι, ζεστασιά και φρεσκάδα από τις 5 νεαρές κοπέλες – μουσικούς που την αποτελούν: τη Μυρτώ Δράκου (βιολί, τραγούδι), την Αθηνά Λαμπίρη (κιθάρα, τραγούδι), τη Γεωργία Λώλη (κανονάκι , τραγούδι), την Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, τραγούδι) και τη Μικαέλα Τσούμπου (κλαρίνο, τραγούδι).

1. Αν δεν βλέπαμε στη αφίσα της παράστασής σας να κρατάτε παραδοσιακά όργανα, με τίποτα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι είστε μια ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής. Πώς 5 νέες κοπέλες αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτό είδος και τελικά μήπως όλοι εμείς έχουμε παραμείνει κολλημένοι σε «εικόνα» παλιότερων εποχών;

Το ότι ασχοληθήκαμε με αυτό το είδος μουσικής, με διαφορετικό τρόπο και έναυσμα η καθεμιά μας, έχει να κάνει καθαρά με την αγάπη μας για αυτό και με την αντίληψη που όλες μας έχουμε, ότι η παράδοσή μας, σε όλες τις μορφές της, όπως και στη μουσική, δεν είναι άλλο από παρακαταθήκη και κληρονομιά που ταιριάζει και προσαρμόζεται σε κάθε εποχή και ηλικία. Σαφώς το ότι πολλές φορές ταυτίζεται αυτό με μια άλλη «εικόνα – εμφάνιση» είναι κάτι που θεωρούμε όλες λάθος, καθώς η μουσική δεν είναι μόδα, οπότε δεν παύουμε να είμαστε 5 κορίτσια της ηλικίας μας και της εποχής μας που ασχολούμαστε με κάτι που αγαπάμε πολύ.

2. Τι σημαίνει για σας «παράδοση»;

Παράδοση είναι για μας η κληρονομιά μας, οι ρίζες μας, το παρελθόν μας, το οποίο προχωρά και εξελίσσεται μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης εποχής που ζούμε. Είναι η ταυτότητα του καθενός.

3. Οι κοπέλες μουσικοί στην ηλικία σας συνήθως είναι πιο κοντά σε pop και mainstream ακούσματα. Δεν σας φόβισε το γεγονός ότι η παραδοσιακή μουσική δυστυχώς δεν είναι και η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα;

Τα ακούσματα και η «μόδα» είναι κάτι που συνυπάρχει και σε μας, καθώς ζούμε όπως είπαμε κι εμείς την εποχή και την ηλικία μας, ωστόσο, δεν υπήρχε λόγος να φοβηθούμε κάτι που αγαπάμε πολύ, γιατί όπως μας απέδειξε και ο χρόνος ως τώρα, είναι κάτι που έχει αγαπηθεί πολύ κι από τον κόσμο και κυρίως από νέους ανθρώπους. Αυτό μας έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα, καθώς μας δείχνει ότι, παρόλο που δυστυχώς δεν προωθείται και δεν γνωστοποιείται τόσο πολύ αυτό το είδος μουσικής, ώστε να το γνωρίζει ο κόσμος, επειδή όλοι λίγο πολύ κουβαλάμε την καταγωγή μας και τις ρίζες μας, τελικά η παραδοσιακή μουσική υπάρχει μέσα μας και είναι πολύ αγαπητή σε όλους.

4. Ένα είδος μουσικής που ούτε διδάσκεται στα σχολεία ούτε προωθείται ιδιαιτέρως από τα μέσα. Έρχονται νέοι στις παραστάσεις σας και πώς αντιδρούν;

Σαφώς έρχονται και μάλιστα θα λέγαμε ότι αποτελούν πολλές φορές την πλειοψηφία του κοινού. Αυτό μας χαροποιεί πολύ και μας δίνει ενέργεια την ώρα της παράστασης καθώς , βλέποντας τους νέους ανθρώπους να σιγοτραγουδούν και να χορεύουν μαζί μας διασκεδάζουμε κι εμείς ακόμα περισσότερο με αυτό που κάνουμε.

5. Υπάρχει ένα τεράστιο υλικό … Ποια είναι τα κριτήρια όταν επιλέγετε τα κομμάτια που θα παίξετε, φτιάχνοντας το πρόγραμμα των παραστάσεών σας;

Η επιλογή των τραγουδιών μας είναι κάτι στο οποίο έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα εξαρχής. Όντως είναι πάρα πολύ το υλικό που έχουμε στα χέρια μας, ειδικά έχοντας επιλέξει να λέμε τραγούδια από όλη την Ελλάδα και τη Μ. Ασία. Όσο μπορούμε, φροντίζουμε τα τραγούδια του προγράμματός μας να είναι και γνωστά στον κόσμο ώστε να συμμετέχει μαζί μας. Την ίδια στιγμή επιλέγουμε και κομμάτια που θεωρούμε ότι είναι πολύ όμορφα και ιδιαίτερα, και μέσα από δικές μας «διασκευές» και «πειράγματα», τα παρουσιάζουμε στον κόσμο μέσα από ένα δικό μας μουσικό πρίσμα, γνωστοποιώντας έτσι κι άλλα πολλά τραγούδια που σιγά σιγά γίνονται αγαπητά.

6. Οι περισσότερες από εσάς έχετε φοιτήσει σε μουσικά σχολεία. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύς λόγος για την απαξίωση τους από το Υπουργείο Παιδείας, που αναμφίβολα θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους. Τι θα σήμαινε αυτό για την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας, με βάση την εμπειρία σας και όλων αυτών που αποκομίσατε από τη φοίτησή σας στα εξειδικευμένα αυτά σχολεία;

Αυτό είναι κάτι που μας θλίβει πολύ, καθώς το έργο των μουσικών σχολείων είναι σπουδαίο. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μουσική σε όλες τις εκφάνσεις της, να δραστηριοποιηθούν ενεργά με αυτή, και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο. Επειδή διδάσκονται και άλλες τέχνες στα μουσικά σχολεία, όπως θέατρο, εικαστικά και ιστορία της τέχνης, θεωρούμε ότι οι μαθητές τους διαμορφώνουν μια πιο εμπεριστατωμένη καλλιτεχνική υπόσταση και είναι πολύ κρίμα αυτό να εκλείψει.

Και μιας και ασχολούμαστε με την παράδοση, ένα από τα πολύ σημαντικά έργα των μουσικών σχολείων είναι και η διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής και σε επίπεδο θεωρητικό (βυζαντινή μουσική) και σε επίπεδο εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων. Κάτι που δυστυχώς δεν είναι καθιερωμένο στην πλειοψηφία των ωδείων και των άλλων μουσικών σχολών και για αυτό γενικότερα σαν είδος «υστερεί» γνωστοποίησης στο ευρύ κοινό.

7. Διανύετε ήδη τον τρίτο χρόνο ως Smyrna. Από την αρχική της σύσταση μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει αλλαγές στα μέλη της. Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί μία μπάντα που αποτελείται από 5 γυναίκες, και να παραμείνει το καλό κλίμα που δείχνετε ότι υπάρχει μεταξύ σας στις παραστάσεις …

Οι αλλαγές ως τώρα έχουν γίνει για καθαρά πρακτικούς λόγους, με την έννοια ότι η καθεμιά μας δεν παύει να ασχολείται και με άλλα πράγματα, είτε μουσικά είτε όχι και πολλές φορές οι υποχρεώσεις μας δε μπορούν να συνδυαστούν εύκολα. Παρόλο που είμαστε πέντε κοπέλες και ενδεχομένως να υπάρχει λίγο η προκατάληψη του τσακωμού και της ασυνεννοησίας, εμείς έχουμε καταφέρει να είμαστε ένα όμορφο παρεάκι, που περνάμε καλά και στη σκηνή και στις πρόβες και στις βόλτες μας. Και αυτό είναι κάτι που έχει γίνει με όλες τις κοπέλες που έχουν φύγει και έχουν έρθει στο σχήμα στη διάρκεια των τριών χρόνων.

8. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Πώς θα θέλατε να δείτε την Smyrna σε 5 χρόνια από σήμερα;

Στόχος μας είναι πάντα η όμορφη μουσική, η όσο το δυνατόν καλύτερη εξέλιξή μας, και σαν μουσικοί και σαν παρέα και σαν παρουσίαση και αυτό που ονειρευόμαστε μέρα με τη μέρα είναι να μας αγαπάει και να μας ακολουθεί όλο και περισσότερος κόσμος, και ειδικά νέοι άνθρωποι, να μπορούμε να διασκεδάζουμε παρέα και να ομορφαίνουμε με τη μουσική μας τις δύσκολες στιγμές που όλοι περνάμε λόγω των δεδομένων συνθηκών στις μέρες μας.

Η ορχήστρα «Smyrna” θα εμφανιστεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Nueva Trova.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;