Southbank | Το skate απειλείται από την εμπορευματοποίηση

The Southbank's Skatepark To Be Replaced By Retail Units

Είναι περίεργο που έπεσα τυχαία πάνω σε αυτήν την είδηση. Λίγες μέρες πριν, είχα μία συζήτηση με την αδερφή μου για το πόσο λατρεύω εκείνη την πλευρά του Λονδίνου, πίσω από το London Eye, όπου απλώνεται ένας μεγάλος χώρος με πολύ graffiti και ακανόνιστα εμπόδια που θυμίζουν πίστα του skate. Εκεί δίπλα στους πάγκους με τα μεταχειρισμένα βιβλία, όπου μπορείς να βρεις αριστουργήματα του Shakespeare σε τιμή που νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά και σου κάνουν πλάκα, είναι πολύ πιθανό να βρεθείς ανάσκελα από μία διερχόμενη σανίδα του skate που παρέκκλινε από την πορεία της.

Η ευρύτερη περιοχή στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση, φιλοξενεί τρία βασικά κτήρια που συνθέτουν το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης, το Southbank Centre. Η πραγματική όμως artistic πλευρά της είναι σίγουρα ο χώρος αυτός που για χρόνια τώρα καλεί τους επίδοξους αλλά και επαγγελματίες skaters να ξοδέψουν ατελείωτες ώρες «ρολάροντας» πάνω στα τειχάκια και τα σκαλιά του. Οι τσιμεντένιες αυτές «πλαγιές» που υπερκαλύπτονται από graffiti δεν αποτελούν, ωστόσο, ένα επίσημο skate πάρκο. Όπως εύστοχα δηλώνουν οι skaters, «κάποιοι θέλουν να το λένε skate πάρκο, δεν είναι όμως. Ο σκοπός του skateboarding, άλλωστε, είναι να χρησιμοποιούμε χώρους και εμπόδια που δεν είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για εμάς. Το να προσαρμοζόμαστε σε αυτά είναι και η μεγαλύτερη ικανοποίησή μας».

Σήμερα λοιπόν, οι υπεύθυνοι του Southbank Centre προτείνουν καθοριστικές αλλαγές και στην ουσία κατεδάφιση αυτής της αυτοσχέδιας πίστας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές πολιτιστικό συγκρότημα που θα ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα, με τη βοήθεια, ωστόσο, και των skaters στον σχεδιασμό. Η σκέψη αυτή βέβαια, όπως ήταν λογικό, βρίσκει αντίθετους όλους εκείνους που πιστεύουν ότι μία τέτοια κίνηση θα καταστρέψει την αυθεντικότητα του χώρου μετατρέποντάς τον σε άλλο ένα θύμα της εμπορευματοποίησης. Δημιουργήθηκε έτσι η εκστρατεία “Save Our Southbank” με στόχο να σωθεί εκείνη η λίγο πιο underground και αλώβητη ακόμη από τον τουριστικό κατακλυσμό πλευρά της όχθης του Τάμεση. 20.000

άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει το αίτημα, ανάμεσά τους και μη skaters που απλώς δε θέλουν να δουν το δικό τους Southbank να δίνει τη θέση του σε κάποιο εμπορικό κέντρο.

Δεν ξέρω πως θα ήταν το νέο αυτό εγχείρημα, η γλυκιά όμως νοσταλγία που συνοδεύει αυτό το μέρος, συνδέοντας παλιό με νέο Λονδίνο, δε θα ήθελα να χαθεί. Οι σημειώσεις του προηγούμενου κατόχου πάνω στις κάπως φθαρμένες σελίδες του “Romeo and Juliet” και ο ήχος του skateboard την ώρα που αναρωτιέσαι «πώς γίνεται να κάνει τόσο;», απλά ανεκτίμητα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;