Top 10 ΑΕΚ moments | Ένας πληγωμένος αετός...

Το πρωτάθλημα που μόλις έληξε, ήταν ίσως το πιο αδιάφορο της ιστορίας. Άφησε όμως πίσω του μία δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους φίλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ντάξει, δεν είναι Premier League, ούτε καν Jupiler League, είναι όμως αυτό με το οποίο μεγαλώσαμε όλες τις χειμωνιάτικες Κυριακές της ζωής μας. Και το πρωτάθλημα χωρίς την ΑΕΚ, δεν θα ‘ναι ίδιο. Ας δούμε 10 κιτρινόμαυρες στιγμές-facts, που καθιστούν την ΑΕΚ μία τεράστια απώλεια για την Superleague, αλλά και μία σπουδαία ομάδα στις συνειδήσεις όλων μας. Γιατί ήταν το δεύτερο χαστούκι για τους ΑΕΚτζίδες, μετά την Α2 στο μπάσκετ…

10. Οι αριθμοί

Με 98 πανελλήνιους τίτλους σε όλα τα αθλήματα, η ΑΕΚ είναι η τρίτη πιο διακεκριμένη ομάδα στην Ελλάδα! (από τη Βικιπαιδεία)

9. Ο κόσμος

Δεν μου αρέσει αυτή η παραφιλολογία με τα νούμερα, αλλά η ΑΕΚ είναι από τις 4 πιο λαοφιλείς ομάδες της Ελλάδας!

8. Οι ευρωπαϊκές πορείες

Από το 1968 που έγινε η πρώτη ομάδα που πέρασε στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών, μέχρι το 1976-77 που έφτασε στα ημιτελικά του UEFA, για να έρθουν δύο συμμετοχές στους 8 του Κυπελλούχων. Δεν τα λες και λίγα…

7. Ο κορμός της εθνικής του 2004

Όλοι ξέρετε τι θα πω. Δέλλας, Καψής, Κατσουράνης, Τσιάρτας, Ζαγοράκης, Νικολαΐδης και Λάκης. Πρέπει να πω κι άλλα;

6. Η τελευταία ομάδα που ανέτρεψε το 2-0 στο Μπερναμπέου

Η ΑΕΚ το 2002 – 2003, έκλεψε τις εντυπώσεις στο Champions League. Κατάφερε να βγάλει αήττητη τη φάση των ομίλων, χωρίς όμως να προκριθεί! Έξι ισοπαλίες, με όλη την Ελλάδα να μην μπορεί να πιστέψει τι χάνει ο… Λάκης! Θα θυμόμαστε για πάντα και το 3-3 με τους γκαλάκτικος στη Φιλαδέλφεια και το 2-2 στο Μπερναμπέου.

5. Η μπασκετική σφήνα στη δυναστεία του μπασκετικού Παναθηναϊκού

Το 1999 σηκώνει το Σαπόρτα, ενώ το 2000 και 2001 η ΑΕΚ πήρε το κύπελλο από τον Παναθηναϊκό. Για να φτάσουμε στο 2002, όπου έχουμε το θαύμα: “Τη σεζόν 2001-02 ο Ντράγκαν Σάκοτα αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ο κορμός των Ελλήνων παικτών παραμένει στην ομάδα η οποία ενισχύεται με τον Τζέι Αρ Χόλντεν. Η ΑΕΚ τερματίζει πρώτη στην κανονική περίοδο και αντιμετωπίζει στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται να προηγήται στη σειρά με 0-2 νίκες. Η ΑΕΚ σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του πρωταθλήματος και κατακτά μετά από 32 χρόνια το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες”.

4. Τριετία Μπάγιεβιτς

Την τριετία 1991-94 η ΑΕΚ κυριάρχησε στο ελληνικό πρωτάθλημα κατακτώντας τρία διαδοχικά πρωταθλήματα, κάτι που πέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτό όμως που έμεινε, ήταν η σπουδαία μπάλα που έπαιζε η ομάδα του Μπάγιεβιτς, κερδίζοντας το σεβασμό όλων των φιλάθλων.

3. Κύπελλο Κυπελλούχων ανδρών το 1968 στο Μπάσκετ

Ενώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν τι είναι το μπάσκετ, η ΑΕΚ κατακτούσε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της. Με ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως οι Γιώργος Αμερικάνος, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Αίας Λαρεντζάκης, Στέλιος Βασιλειάδης, Αντώνης Χρηστέας κα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας και μπροστά σε 80.000 θεατές επικράτησε με σκορ 89-82 της τσεχοσλοβακικής Σλάβια Πράγας.

2. Η ομάδα του… Σοάρες

Για άλλη μία φορά η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Τη σεζόν 2004-2005, με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος, η ΑΕΚ φτιάχνει μία πειραματική ομάδα που πολύ έτρεξαν να προεξοφλήσουν πως “δεν πάει πουθενά”. Κι όμως. Με τη στήριξη του κόσμου της και με παίκτες κλειδιά, όπως οι Άλβες, Ασουνσάο, Κατσουράνης, Λυμπερόπουλος, αλλά και με παιδιά που έδιναν πάντα το 200% του “είναι” τους, όπως οι Σοάρες, Σωτήρης Κωνσταντινίδης, Ίβιτς και Μώρας, η ΑΕΚ έφτασε ένα βήμα πριν το θαύμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Η πίεση και η διαιτησία την λύγισαν όμως, χάνοντας 0-1 από τον Ιωνικό και φέρνοντας 0-0 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, η ΑΕΚ βγήκε τρίτη, χάνοντας όχι μόνο το πρωτάθλημα, αλλά και την έξοδο στο Champions League…

1. Το πρωτάθλημα του Ριβάλντο.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Το 2008, η ΑΕΚ κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα. Μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και στα ίσια. Η έφεση όμως του Ολυμπιακού, για την αντικανονική συμμετοχή του Βάλνερ της Καλαμαριάς, του έδωσε τους τρεις χαμένους βαθμούς που ζητούσε και παρότι η ΑΕΚ ήταν όντως ανώτερη εκείνη τη χρονιά (θυμίζουμε το εμφατικό 4-0 του ΟΑΚΑ), βγήκε δεύτερη και έχασε εκτός από έναν τίτλο και τα σίγουρα χρήματα του Champions League.

Eπίλογος

Η ποδοσφαιρική ιστορία δεν γράφεται με αν. Γράφεται όμως στο μυαλό των οπαδών, με ένα τεράστιο “γιατί;”. Τα παιχνίδια με τη ΑΕΚ, ανεξάρτητα με την κατάστασή της, ήταν πάντα ντέρμπυ για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ντέρμπυ που άξιζε να δεις στο γήπεδο και να περιμένεις από τη Δευτέρα.

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ, ήταν λάθος όλων. Της πολιτείας που άφηνε τον Ψωμιάδη να ρημάξει τα ταμεία της, των οπαδών της που αντέδρασαν έτσι όπως αντέδρασαν στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, της διοίκησης που άφησε την ομάδα απροστάτευτη από την πρώτη ως την τελευταία αγωνιστική, με αποτέλεσμα οι διαιτητές να ασελγούν πάνω της όλη τη χρονιά και φυσικά της απληστίας των δύο για πρωταθλήματα και εξόδους στο Champions League.

Όπως όμως συνέβη με άλλες ιστορικές ομάδες, βλέπε Γιουβέντους, έτσι και για την ΑΕΚ, η Β’ Εθνική θα είναι ένα πέρασμα. Και όταν ανέβει ξανά, είμαι σίγουρος πως θα είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Καλή επιστροφή Ένωση.

ΥΓ: Ας με συγχωρέσουν οι φίλοι της ΑΕΚ, αν ξέχασα κάτι. Φίλος του Παναθηναϊκού είμαι εξάλλου.

ΥΓ2: Η σειρά είναι τυχαία και κυρίως αναφέρομαι σε προσωπικές αναμνήσεις, που κάνουν την ΑΕΚ, αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού αυτής της χώρας. Γιατί η ΑΕΚ, ήταν, είναι και θα είναι, πάντα ΑΕΚ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;