Noteblog #29 | Τι είδαμε στις Φοιτητικές Εκλογές 2013

Φοιτητικές Εκλογές 2012 | Οι αφίσες των φοιτητικών παρατάξεων

Πάει λοιπόν και αυτό. Οι φοιτητικές εκλογές 2013 έλαβαν τέλος και χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση αποτελεσμάτων με πλήρη απορρόφηση όλων των τμημάτων, έχουμε το αντιπροσωπευτικό δείγμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξηγήσουμε το τί είδαμε.

Συμμετοχή

Η συμμετοχή για μία ακόμα φορά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα. Το 50% δεν είναι καθόλου, μα καθόλου άσχημο για τη διαδικασία, αν σκεφτείτε ότι και στις βουλευτικές (δεν μιλάω καν για ευρωεκλογές) η συμμετοχή δεν ήταν και… sold out!

ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

Συνεχίζει ακάθεκτη την επέλαση της, κάτι αρκετά λογικό. Αφενός διότι σκεφτείτε ότι κατείχε τα πρωτεία στη προ Παπαμιμίκου εποχή, πόσο μάλλον τώρα που δημιούργησε και ένα πολιτικό πλαίσιο, με προτάσεις και ιδέες για την εξέλιξη των πανεπιστήμιων. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κανείς μαζί τους, είναι τουλάχιστον προτάσεις. Αφετέρου, η ΔΑΠ συνεχίζει να παίζει μόνη της, την δεξιά – φιλελεύθερη εκπροσώπηση στα πανεπιστήμια. Ίσως ο χάρτης να ήταν πολύ διαφορετικός, αν υπήρχε διάσπαση σε λαϊκή δεξιά και νεοφιλελεύθερους (που είναι αρκετά δημοφιλείς στους κόλπους των πανεπιστημίων).

ΠΑΣΠ

Η ΠΑΣΠ, ήταν προφανές ότι θα έχανε δύναμη. Το ερωτηματικό ήταν, αν η αποδυνάμωσή της, θα έφτανε τα όρια της διάλυσης. Το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με κάτι τέτοιο. Παραδοσιακά (πλέον) προπύργια όπως η ΑΣΟΕΕ, έμειναν αυτοδύναμα, ενώ ικανοποιημένη μπορεί να παραμένει και από το γεγονός ότι οι απώλειές της δεν οδηγήθηκαν στην ΑΡ.ΕΝ., αλλά (επί το πλείστον) σε πρώην σχήματα ΠΑΣΠ που αποσπάστηκαν από την κεντρική ηγεσία, αλλά και προς τα Ε.Α.Α.Κ.!

ΠΚΣ – ΜΑΣ

Τι και αν το ΚΚΕ βλέπει τη δύναμή του να μειώνεται καθημερινά; Η Π.Κ.Σ. και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, δεν καταλαβαίνουν από αυτά και διατήρησαν το ποσοστό τους, ενώ κατά περιπτώσεις το αύξησαν κιόλας!

ΑΡ.ΕΝ.

Η ΑΡ.ΕΝ. ήταν ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό, καθώς η παραδοσιακή σύνδεσή της με τη νεολαία ΣΥΝ, θα μας έδινε μια εικόνα για τη μεταβολή της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, στα ελληνικά πανεπιστήμια.  Φυσικά όσοι έχουμε μία πλήρη εικόνα από τις σχολές, γνωρίζαμε πως αυτά δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη και μόνο η καθημερινή παρουσία των μελών της παράταξης ενδοσχολικά θα έφερνε αύξηση ποσοστών. Η ΑΡ.ΕΝ. λοιπόν, όχι μόνο δεν αύξησε τα ποσοστά της, αλλά τα μείωσε κιόλας, μία κίνηση που γεννά ερωτηματικά, για τους λόγους που προκάλεσαν μία μεγάλη μετακίνηση προς τα Ε.Α.Α.Κ. Ίσως να πληρώνει και την ασταθή πολιτική του Τσίπρα, που φλερτάρει με την ΕΕ, ίσως οι κοινωνικές μεταβολές να οδήγησαν τους ψηφοφόρους σε κάτι λιγότερο ρεφορμιστικό και περισσότερο μάχιμο. Ποιος ξέρει…

ΕΑΑΚ

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών κατά την προσωπική μου άποψη. Τα ΕΑΑΚ, αύξησαν τα ποσοστά τους, τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ, αποδεικνύοντας πως παραμένουν η (εξω-ΚΚΕ) μοναδική πράξη (και όχι φωνή) αντίστασης σε αυτά που θεωρεί ένα μεγάλο ποσοστό αριστερών φοιτητών, παράγωγα της πολιτικής των μνημονίων και της ευρωπαϊκής ένωσης. Εκμεταλλεύτηκαν ότι δεν χρειάζεται να απολογούνται για τις πολιτικές οποιουδήποτε κόμματος και σε συνδυασμό με τη συνεχή παρουσία τους στους δρόμους και τις γενικές συνελεύσεις πήραν από 20 έως και 40 τοις εκατό πάνω!

Επίλογος

Κερδισμένες παρατάξεις η ΔΑΠ, η ΠΚΣ και τα ΕΑΑΚ.

Απώλειες, αλλά όχι κατακρημνισμός για την ΠΑΣΠ.

Ήττα για την ΑΡ.ΕΝ.

Κερδισμένη και η διαδικασία από τη συμμετοχή.

Αυτά λοιπόν, σε μία εκλογική διαδικασία, όπου έλειψαν τα παρατράγουδα, οι ακρότητες και οι χυδαιότητες (τουλάχιστον στον μέγιστο βαθμό) των άλλων ετών.

Δεν ξέρω αν οι φοιτητικές εκλογές μπορούν να αλλάξουν κάτι (είμαι σχεδόν σίγουρος πως όχι), ξέρω όμως πως αποτελούν έναν πολύ καλό καθρέφτη απεικόνισης της φοιτητικής τάσης.

Αυτά προς το παρόν και επι τη ευκαιρία να σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια και την προτίμηση που μας δείξατε για την ενημέρωσή σας, καθώς η επισκεψιμότητά μας έσπασε για άλλη μία φορά τα κοντέρ. Σας ευχαριστούμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;