Συνέντευξη | Η Εύα Λουκάτου στο neolaia.gr!

Από τις πρώτες στιγμές της συζήτησης μαζί της, καταλαβαίνεις ότι αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το πάθος, ο «έρωτας» για την μουσική. Κι όταν ακούσεις τα τραγούδια της αυτή η αίσθηση ενισχύεται ακόμα περισσότερο μέσα από τις δυναμικές μελωδίες της, τον ώριμο στίχο και τη γεμάτη εκφραστικότητα ερμηνεία της που σε συνεπαίρνει.

Αφορμή αυτής της συνέντευξης με την ταλαντούχα τραγουδοποιό Εύα Λουκάτου υπήρξε η καινούρια της δισκογραφική δουλειά «Όνειρα σφραγίζω», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παρουσία». Eva Loukatou

1. «Όνειρα σφραγίζω – παύω να ελπίζω – τώρα όλα είναι παρόν….» Μίλησε μας Εύα, γι’ αυτό το «παρόν»… Το δικό σου παρόν …

Το παρόν είναι μόνο η καθαρή αλήθεια. Αυτό που ζήσαμε τελείωσε, αυτό που θα ζήσουμε δεν το ξέρουμε, αυτό που ζούμε είναι εδώ, το γνωρίζουμε, το καθορίζουμε και υπάρχει. Με τέτοιες σκέψεις έγραψα αυτό το τραγούδι και αποφάσισα να ονομάσω έτσι και την δεύτερη προσωπική δισκογραφική μου δουλειά. Άμεσο παρόν για μένα είναι η Κυριακή στις 21 Απριλίου που θα κάνω και την παρουσίαση αυτής της δουλειάς, στις 20:00 στο Polis Art Cafe και που φυσικά είστε όλοι καλεσμένοι μου!

2. Το αργεντίνικο τάνγκο πρωταγωνιστεί στις μελωδίες σου. Τι είναι αυτό που σε κέρδισε στο ρυθμό αυτό; Πώς ξεκίνησε αυτή η αγάπη;

Ξεκίνησε ένα χρόνο περίπου μετά το πρώτο μου ταξίδι στην Αργεντινή. Η πρώτη μου επαφή με την Αργεντινή δεν ήταν καθόλου καλή. Μόλις πήγα ήθελα αμέσως να φύγω. Ένιωθα έναν αδικαιολόγητο θυμό για όλα και μία εσωτερική ένταση και ταραχή. Αλλά κάπως έτσι δεν ξεκινούν οι μεγάλοι έρωτες; Η συνέχεια βέβαια ήταν εντελώς διαφορετική. Ερωτεύτηκα το πάθος των μουσικών εκεί, το πάθος του χορού του tango και όλο αυτό που μου δημιουργούσε μέσα μου, μου φαινόταν τόσο υπερβολικά οικείο που δεν έμενε παρά να το υιοθετήσω. Και έτσι κι έγινε! Έκτοτε όλα τα ακούω tango. Και ολοένα και περισσότερο εξελλίσσεται μέσα μου η ανάγκη να κάνω και τις δικές μου παρεμβάσεις πάνω σ’ αυτό. Θεωρώ πως αυτός ο ρυθμός κρύβει μέσα του ένα τόσο μεγάλο εύρος συναισθημάτων, που με το πέρασμά του δε μπορεί να αφήσει κανέναν ανεπηρρέαστο!

3. Στο προηγούμενο cd σου είδαμε να συμμετέχουν ερμηνευτικά αρκετοί καλλιτέχνες. Πώς αποφάσισες τώρα να ερμηνεύσεις η ίδια τα τραγούδια σου; Αν και ακούγοντας τη φωνή σου, η ερώτηση θα πρέπει να είναι … γιατί δεν το «τόλμησες» και στην πρώτη σου δουλειά;

Πάντα τραγουδούσα. Όχι βέβαια δημόσια! Με φόβιζε η σκηνή και η ιδέα του κόσμου να με παρακολουθεί. Ήθελα μόνο να γράφω. Όμως μετά την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, που είχα μεγάλη χαρά όταν την έβγαλα, ένιωθα πως δε μπορώ να αφουγκραστώ τις δονήσεις των τραγουδιών γιατί δεν είχα επαφή με τους αποδέκτες τους. Κι έτσι δειλά – δειλά, αποφάσισα να το τολμήσω. Τότε ήταν που ανακάλυψα μια καινούργια αγάπη και μια μοναδική εμπειρία. Ξέρεις, εγώ γενικά είμαι ένας πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος και ενθουσιάζομαι όταν αισθάνομαι το πόσο μεταμορφώνομαι εκεί πάνω. Σαν ξαφνικά να με κυριεύει η μουσική τόσο βαθειά που γίνομαι κάτι άλλο ή μάλλον, γίνομαι ο εαυτός μου! Έτσι λοιπόν το επόμενο βήμα δεν ήταν παρά μονάχα να ηχογραφήσω και τη φωνή μου σε μία δισκογραφική δουλειά.

4. Συνθέτεις ένα κομμάτι, γράφεις τους στίχους … κι όλα αυτά κάτω από μια συγκεκριμένη συναισθηματική φόρτιση… Πώς αποφασίζεις μετά αν, και το κυριότερο, σε ποιον τραγουδιστή θα το εμπιστευτείς; Τι είναι αυτό που θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο;

Το βασικότερο όλων για μένα, είναι ο τραγουδιστής ή η τραγουδίστρια που θα ερμηνεύσει κάποιο τραγούδι που έχω γράψει, αρχικά να το καταλάβει. Στη συνέχεια να το σεβαστεί και να γίνει η φωνή το τραγούδι, όχι το τραγούδι η φωνή. Κάθε τραγούδι είναι ένας ρόλος, ένα σενάριο. Κάθε τραγούδι θέλει κάτι να μας πει κι αυτός που θα μας το πει, θα πρέπει να μας πείσει.

Loukatou photo net5. Είχες πει παλιότερα ότι προσπαθείς να κρατάς το κομμάτι σου που αφορά στη μουσική “φυλαγμένο και οχυρωμένο και να το τρέφεις μόνο με πίστη και αφοσίωση”.

Πώς το καταφέρνεις αυτό σ’ αυτή την περίοδο κρίσης και με δεδομένο ότι οι καλλιτέχνες σήμερα αναγκάζονται να μπουν ενεργά στη διαδικασία παραγωγής, αντιμετωπίζοντας οι ίδιοι τα όποια προβλήματα που προκύπτουν και όχι η δισκογραφική τους εταιρία …

Δεν ξέρω αν αυτό που η σημερινή εποχή αναγκάζει τους καλλιτέχνες να κάνουν είναι απαραίτητα αρνητικό. Κουραστικό ίσως αλλά όχι αρνητικό. Η διαδικασία της παραγωγής είναι μια ευχάριστη διαδικασία για μένα, ειδικά όταν βλέπω ότι το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι τόσο κοντά με τη στιγμή της σύλληψής του. Και σε καμμία περίπτωση δεν αισθάνομαι ανοχύρωτη μπροστά σ’ αυτό. Ανοχύρωτη αισθάνομαι μόνο μπροστά σε ένα σύστημα που επιμένει και λειτουργεί με τον αποδεδειγμένα λάθος τρόπο. Υπάρχει η έκφραση πως όταν κολλάει το μυαλό δύσκολα ξεκολλάει. Για τα ελληνικά δεδομένα όμως, θεωρώ πως θα παραμείνει κολλημένο, βλέποντας μόνο τις πεπατημένες και χωρίς καμμία διάθεση για εξέλιξη και αλλαγή. Γιατί κάθε αλλαγή είναι εξέλιξη.

6. Νιώθεις να σε έχουν “προδώσει” συνάδελφοί σου καλλιτέχνες και γενικότερα συνεργάτες σου;

Σκληρή λέξη η προδοσία! Παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως όποιος την πράττει, προδίδει βασικά τον εαυτό του. Κάθε μας πράξη είναι γνήσιο προϊόν του τι είμαστε στ’ αλήθεια. Όχι, δε νοιώθω προδομένη! Δε θέλω να νοιώθω προδομένη! Γελάω πια με τέτοιες πράξεις και γράφω τραγούδια όπως “Τα ανθρωπάκια”.

7. Ξεκινήσαμε με το “παρόν”, ας τελειώσουμε με το “μέλλον”. Τι να περιμένουμε από την Εύα;

Τραγούδια, πολλά τραγούδια! Βραδιές, ντυμένες με έντονα χρώματα και μυρωδιές! Θέλω να βάλω και το δικό μου λίθο ώστε να χτιστεί ένα καινούργιο μουσικό στερέωμα, που θα είναι ικανό να παίξει το ρόλο που πραγματικά πρέπει να έχει. Να ελαφραίνει τα βάρη στις ψυχές, να διαλύει τη μιζέρια και να δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;