Neolaia Θέμα | Άμεση αναγκαιότητα ή ιδεοληπτική απαίτηση οι απολύσεις στο δημόσιο;

dimosio 2

Οι αντιτιθέμενες απόψεις για τις βουλές των δανειστών και την κυβερνητική εφαρμογή

Η τρόικα ζητά συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων στο δημόσιο, η κυβέρνηση κι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης, κατέθεσε σχέδιο απομάκρυνσης των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια πόσοι και πότε θα δουν την πόρτα της εξόδου, επικαλούμενος το Σύνταγμα και το σεβασμό στη νομική διαδικασία, ενώ επανήλθε με τροποποίηση του σχεδίου του για επιτάχυνση των διαδικασιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί συνολικά τις εμπνεύσεις και τους σχεδιασμούς εταίρων – δανειστών και κυβέρνησης, χρεώνοντάς την κακή πλευρά του δημοσίου στη δικομματική εναλλαγή στην εξουσία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στα χρόνια της μεταπολίτευσης και εμμένοντας στην ανάγκη αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα, αντί της δημιουργίας εξιλαστήριων θυμάτων σε πρόσωπα δημοσίων υπαλλήλων.

Πολιτικά στελέχη με διαφορετική πολιτική αφετηρία και ιδεολογικές αναφορές αναλύουν το δικό τους σκεπτικό για το ζήτημα:

K. ZachariadisΚώστας Ζαχαριάδης, Μέλος Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Όταν πονάει το μάτι μας πάμε στο γιατρό, δεν το βγάζουμε!

Έχουμε ένα δημόσιο στο μέγεθος του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ αλλά δυσκίνητο, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό και σε σημαντικό βαθμό διεφθαρμένο. Έτσι το έχτισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που για δεκαετίες χρησιμοποιούσαν το κράτος ως λάφυρο της εκλογικής τους νίκης με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δημόσιο όμως δεν είναι μόνο η ρεμούλα, η λοβιτούρα και οι κομματικοί εγκάθετοι. Δημόσιο είναι και οι απλοί πολίτες που εργάζονται σκληρά με αναπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ανταποδοτικότητα. Το δημόσιο πρέπει να πάψει να δυσφημείται και να συκοφαντείται από την πολιτική ηγεσία και επιβάλλεται να αναδιοργανωθεί με κανόνες αξιοκρατίας – διαφάνειας με στόχο να υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Έχουμε πολλά να διδαχτούμε από την λειτουργία αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η τρόικα βλέπει το δημόσιο σαν οικονομικό βάρος και στοχεύει στη συρρίκνωση του σε αφρικανικού επιπέδου μεγέθη και παροχή υπηρεσιών. Δεν θα περάσει!

Psiras (1)Θωμάς Ψύρρας, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Άλλο αποχωρήσεις κι άλλο απολύσεις…

Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με “αποχωρήσεις” υπαλλήλων, κι όχι με απολύσεις. Ο κ. Μανιτάκης σχεδίασε τη μείωση α) με βάση τη μείωση των προσλήψεων β) τον υπολογισμό των συνταξιοδοτήσεων και γ) την αναγκαστική απομάκρυνση “επίορκων” υπαλλήλων, διαδικασία που πρέπει να στηριχθεί στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Ορισμένοι ζητούν εδώ και τώρα απολύσεις “επίορκων”, ξεχνώντας ο κ. Μανιτάκης είναι Υπουργός δημοκρατικής κυβέρνησης κι όχι ο μάνατζερ επιχείρησης. Μπορεί να περιγράψει διαδικασίες και χρονοδιάγραμμα ελέγχου αυτών των ομάδων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όχι να προδικάσει το αποτέλεσμα δίνοντας αυθαίρετα αριθμό δημοσίων υπαλλήλων για αναγκαστική έξοδο. Η επιμονή της τρόικας (και κάποιων εγχωρίων τιμητών) δεν έχει σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αλλά μάλλον με διάθεση απαξίωσης της ΔΗΜ.ΑΡ. και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα αποδεχθεί την απαξίωση ιδεών, ρόλου και συμβολής της. Σαφές είναι ότι τέτοιες εμπλοκές μόνο κακό κάνουν στο πρόγραμμα προσαρμογής και σταθεροποίησης.

D. KonstantopoulosΔημήτρης Κωνσταντόπουλος, Μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

Ανάγκη ένα καλύτερο δημόσιο σε πρόσωπα και λειτουργία

Είναι γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο μαστίζεται από προβλήματα και παθογένειες στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί οι αναγκαίες απαντήσεις, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε κακές πρακτικές. Μερίδιο ευθύνης έχουν και ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που με κακές συμπεριφορές εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους ευσυνείδητους συναδέλφους τους, πράγμα που πρέπει να σταματήσει πάραυτα. Οι επίορκοι πρέπει να απαλλάξουν από την παρουσία τους το δημόσιο, αλλά πρέπει να ληφθεί και η απαραίτητη μέριμνα «να μην καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά», να μην υπάρξει η οποιαδήποτε αδικία για εξευμενισμό των δανειστών.

Το μείζον, πάντως, παραμένει να επιλυθούν χωρίς χρονοτριβές τα ζητήματα γραφειοκρατίας, αδιαφάνειας και διαφθοράς, αφενός με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και αφετέρου με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και με τη θέση των λειτουργιών του δημοσίου και των στελεχών του σε διαδικασίες δημόσιου ελέγχου. Το ζητούμενο είναι μια διαφορετική παραγωγική ρύθμιση για την εξυπηρέτηση πολιτών και αγοράς και την ανάπτυξη της χώρας.

KaripoglouΑντύπας Καρίπογλου, Πρόεδρος Δράσης

Οι μη παραγωγικοί δημόσιοι υπάλληλοι και φορείς να εκλείψουν

Τη στιγμή που σχεδόν 1.500.000 άνθρωποι έχουν χάσει στον ιδιωτικό τομέα τη δουλειά τους ή δεν βρίσκουν δουλειά, στήνεται ένας πόλεμος χαρακωμάτων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για τις απολύσεις στο υπερτροφικό ελληνικό δημόσιο. Η κυβέρνηση μάλιστα κατέστησε το αυτονόητο (απόλυση επίορκων υπαλλήλων) αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, πλήττοντας τόσο την αξιοπιστία της χώρας έναντι των πιστωτών της, όσο και τη δική της αξιοπιστία έναντι ολόκληρης της κοινωνίας.

Η οικονομία στραγγαλίζεται με την υπερφορολόγηση, προκειμένου να παραμείνουν σε μη βιώσιμα ύψη οι δημόσιες δαπάνες. Ταυτόχρονα, η πραγματικότητα είναι ότι για κάθε μη παραγωγικό ή διεφθαρμένο δημόσιο υπάλληλο, 4 άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα μένουν χωρίς δουλειά. Για τη ΔΡΑΣΗ το ζήτημα είναι απλό.

Οι μη παραγωγικοί και επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι διορίστηκαν με αδιαφανή κριτήρια θα έπρεπε ήδη να έχουν απολυθεί, οι δε στρατιές αποδεδειγμένα άχρηστων δημόσιων φορέων και οργανισμών θα έπρεπε να έχουν εκλείψει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;