Neolaia Θέμα | Γιατί έχει «κολλήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Neolaia Θέμα | Γιατί έχει «κολλήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜΤι χρειάζεται για να πάρει «κεφάλι» από τη ΝΔ και να καταστεί κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό

Οι αδύναμοι χειρισμοί της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην υπόθεση διαχείρισης της κρίσης επίτευξης συμφωνίας Κύπρου και Ε.Ε.-ΔΝΤ ήρθαν σαν «κερασάκι στην τούρτα» της γενικότερης αδυναμίας της Κουμουνδούρου να αναπτύξει δυναμική που από καταγγελτική αξιωματική αντιπολίτευση θα την καταστήσει κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.  Είναι φανερό, πια, ότι τα θέματα στρατηγικής παραμένουν άλυτα, το στελεχιακό δυναμικό μπερδεμένο και ο σχηματισμός συντεταγμένου κόμματος καθυστερεί επικίνδυνα, υποβιβάζοντας το προφίλ κυβερνησιμότητας της προσπάθειας Τσίπρα.

Νέοι άνθρωποι και πολιτικά στελέχη που κινούνται από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο καταθέτουν τις απόψεις τους για το τι είναι αναγκαίο, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεκδικήσει ρεαλιστικά τη μετατροπή του σε κυβερνητική δύναμη για τον τόπο.

 

Ελένη Αυλωνίτου, Δημοτική Σύμβουλος Γαλατσίου

AvlwnitouΛίγοι μήνες ακόμα…

Με την πολιτική που ακολουθεί η τρικομματική κυβέρνηση, 2 – 3 μήνες ακόμα το πολύ χρειάζονται μέχρι να συνειδητοποιήσει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική οδηγεί τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Στις τελευταίες εκλογές του η ΝΔ προσπάθησε να τρομοκρατήσει τον λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός Ευρώ, εκφοβίζοντας ορισμένους και παίρνοντας την  πρωτιά.

Αντί, όμως, για επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Σαμαράς δέχτηκε να υπογράψει οτιδήποτε ζήτησαν οι τροϊκανοί. Η τρικομματική κυβέρνηση θέλει σωτηρία του ευρώ πάση θυσία, επιλέγοντας τη θυσία της χώρα με τους όρους της κας Μέρκελ. Ζώντας τις συνέπειες, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει αναπτυξιακή διέξοδο. Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε τη σωτηρία της Ελλάδας εντός Ευρώ και όχι σωτηρία του Ευρώ από την Ελλάδα!

Δημοσκοπικά ο κόσμος στρέφεται πιά κατά του ευρώ, ταυτίζοντάς το με την πολιτική Σαμαρά. Οπότε, πέφτει στην επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί χωρίς φοβίες μία αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, πριν καταρρεύσει εντελώς το κοινό νόμισμα.

 

Μαριλένα Φλέσσα, Διεθνολόγος 

Το φρούτο δεν θα πέσει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κουνήσει το δέντροFlessa-Mar1-200x140

Δημοσκοπικά και κοινωνικά προκύπτει εύλογα το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου του πλέον κυρίαρχου ρόλου του στο πολιτικό σκηνικό, πού «το χάνει»; Καλούμενος – σε διάστημα λίγο μηνών – να διαχειριστεί ζητήματα «υψηλής πολιτικής» κυβερνητικών κομμάτων ευρείας κοινωνικής βάσης, πέρασε από διάφορα στάδια: Αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ ριζοσπαστισμού και κεντροαριστερής   μετριοπάθειας,  προέβη σε «εσωτερική ανακαίνιση» για σχετική ομογενοποίηση των συνιστωσών του, έκανε ανοίγματα σε καραμανλικούς, και – προσφάτως – ανήγγειλε κοινές τοποθετήσεις με τους ΑΝΕΛ…

Η ιστορική συγκυρία, όμως, δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες. Οι παραδοσιακές τακτικές συμμαχιών και διευρύνσεων  μικρή σημασία, πια, έχουν. Η κρίση άμβλυνε τις ταξικές διαφορές εντείνοντας τις ακραίες ανισότητες, με αποτέλεσμα να μη συγκινεί πλέον το θέσφατο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και το δίλλημα ευρώ-δραχμή να μην υφίσταται.

Η πρόκληση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει συνεπής σε υπεύθυνες ρηξικέλευθες προτάσεις, αλλιώς θα συρρικνωθεί ως διάττων πολιτικός αστέρας.

Κατερίνα Μαμώλη, Ψυχολόγος – Πολιτική Επιστήμονας

Kat-MamwliΠλατφόρμα «μίνιμουμ» θέσεων

Παρά την εκλογική «εκτόξευση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν κατορθώνει ως αξιωματική αντιπολίτευση, πλέον, να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική του. Η Ιστορία είναι απρόβλεπτη, αλλά «αναμονές» και υψηλές προσδοκίες που διαψεύδονται, δεν ωφελούν. Τα πολιτικά δρώντα υποκείμενα πρέπει να αναλύουν σωστά την πραγματικότητα, προκειμένου να χαράξουν μια νικηφόρα πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χρειάζεται εναλλακτική στρατηγική για τη δημιουργία ενός προοδευτικού συσχετισμού δυνάμεων στη Νότια Ευρώπη που θα οδηγήσει σε ήττα τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική λιτότητας και ανεργίας, καθώς η κρίση είναι ευρωπαϊκή – αφορά στη σύγκρουση Πολιτικής – αγορών – και ευρωπαϊκή είναι η λύση της. Επίσης, οφείλει να μετατρέψει την «πολυγλωσσία» του που οδηγεί τους πολίτες σε συντηρητική αναδίπλωση, σε πολυσυλλεκτικότητα. Απαιτείται πολιτική πλατφόρμα ως ευρύτερο πρόγραμμα «μίνιμουμ» θέσεων που θα ενοποιούν τα εσωκομματικά ρεύματα και θα εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Βιώσιμη ευρωπαϊκή έξοδος από την κρίση δεν υπάρχει χωρίς ευρεία ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική συμμαχία, με ξεκάθαρη για τους πολίτες στρατηγική και τακτική.

 

Πάνος Τσέλλος, Φοιτητής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑπό την καταγγελία στη δημιουργία

Είναι παράδοξο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, εν μέσω επώδυνων κυβερνητικών αποφάσεων, δεν δύναται να άρει τις υπαρκτές ακόμα επιφυλάξεις της κοινωνίας για το πρόγραμμα διακυβέρνησης που προτείνει. Χρειάζεται να πείσει πως οι προτάσεις του είναι αποτελεσματικές και ρεαλιστικές. Πως το σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση είναι πραγματοποιήσιμο υπό τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, χωρίς την είσοδο της χώρας σε περιπέτειες, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τόλμη.

Ακόμα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλουν να τηρούν κατά το δυνατόν ενιαία γραμμή, ώστε αφενός να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στο κόμμα και αφετέρου να αποφύγουν να δίνουν λαβές για αρνητικά σχόλια από τα ΜΜΕ. Συγχρόνως, πρέπει να αποβληθούν τα χαρακτηριστικά της παλαιολιθικής άποψης που θέλει την  αντιπολίτευση ως δύναμη μόνιμης άρνησης και άκριτης παρακώλυσης του κυβερνητικού έργου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετατραπεί από δύναμη καταγγελίας σε δύναμη δημιουργίας. Μόνο τότε θα έχει καταφέρει να κυριαρχήσει ιδεολογικά έναντι του φιλελευθερισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;