Αφιέρωμα | 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα όνειρα!

hypnos

Χθες είδα ένα πάρα πάρα πάρα πολύ περίεργο όνειρο. Δεν θέλω να το περιγράψω, καθώς μιλάμε για υπερπαραγωγή επιπέδου Hollywood με στοιχεία κορεατικού σπλάτερ και γαλλικού ερωτισμού.

Και δεν κοιμόμουν καν σε κάποιου είδους κρεβάτι σαν αυτά που πρότεινε ο κάπο.

Πάμε να δούμε 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ύπνο, μπας και καταλάβω τίποτα από αυτά που είδα χθες:

10) Οι τυφλοί βλέπουν όνειρα;

Οι άνθρωποι που έχασαν την όρασή τους αφότου γεννήθηκαν, βλέπουν κανονικότατα όνειρα. Οι εκ γεννητής τυφλοί, μπορεί να μην βλέπουν σχήματα, αλλά με όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, έχουν αντίστοιχα ερεθίσματα και μάλιστα περισσότερο έντονα!

9) Ξεχνάμε το 90% των ονείρων μας!

Μέσα στα πρώτα 5 λεπτά από τη στιγμή που ξυπνάς, ξεχνάς το μισό όνειρο που είδες! Μέσα στα πρώτα 10 ξεχνάς 90%! Αν θες να το μοιραστείς με τους γύρω σου, χαρτί και στυλό στο κομοδίνο, μόλις ξυπνάς γράφεις και βλέπουμε…

8 ) Όλοι ονειρεύονται, αλλά διαφορετικά…

Μην ξανακούσω εκφράσεις τύπου «Μπαα, εγώ δεν βλέπω όνειρα..». Όλοι βλέπουμε όνειρα στον ύπνο μας, αλλά γυναίκες και άντρες έχουμε διαφορετικού τύπου όνειρα. Οι άντρες τείνουν να έχουν όνειρα, στα οποία συμμετέχουν περισσότερο άντρες (ασχολίαστο), ενώ οι πρωταγωνιστές στα γυναικεία όνειρα, είναι εξίσου άντρες και γυναίκες. Επίσης, τα δύο φύλλα αντιδρούν εξίσου έντονα σε πιο ερωτικού περιεχομένου όνειρα. Οι άντρες έχουν μία «ελαφρά» (;) στύση, ενώ οι γυναίκες έχουν μία πιο αυξημένη κολπική ροή αίματος…

7) Τα όνειρα αποτρέπουν τη ψύχωση!

Σε μία πρόσφατη μελέτη (πείραμα όπως αποδείχθηκε) για τον ύπνο, οι φοιτητές οι οποίοι ξυπνούσαν στην αρχή του ονείρου, αλλά τους επιτρεπόταν να συνεχίσουν τον ύπνο τους για 8 ώρες, εμφάνισαν δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, ψευδαισθήσεις και συμπτώματα ψύχωσης, μόλις 3 μέρες μετά την έναρξη της συμμετοχής στην έρευνα!

Όταν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στην κανονική (χρονικά) REM τους (ταχεία κίνηση των ματιών, ο REM ύπνος είναι μια φυσιολογική φάση του ύπνου που χαρακτηρίζεται από την ταχεία κίνηση των ματιών και κατά τη διάρκεια της οποίας βλέπουμε τα όνειρα), εμφανίστηκε μία τάση «αναπλήρωσης» του χρόνου REM. Λαϊκά και άμεσα, θα το έλεγα πως είδαν όνειρα και για τις μέρες που δεν τους άφησαν!

6) Ονειρευόμαστε μόνο ότι έχουμε δει!

Ποτέ (!) δεν ονειρευόμαστε πρόσωπα που δεν έχουμε δει! Μπορεί να σας φαίνεται τρελό, αλλά είναι αλήθεια. Απλώς συγκρατούμε στην καθημερινότητά μας, ελάχιστα πρόσωπα σε σχέση με αυτά που έχουμε δει! Επομένως ο σήριαλ κίλερ του χθεσινού ύπνου μου, παίζει να ήταν ο τύπος που καθόταν 2 θέσεις πιο μπροστά στο Ε22 προχθές… Τώρα που το λες και το παρατηρώ…..

5) Έγχρωμη TV , ασπρόμαυρα… όνειρα;

Μισό λεπτό, σκέφτομαι ακόμα το 6.

Τώρα είμαι εντάξει. Στο 5 μαθαίνουμε ότι το 12% της «οθόνης» των ονείρων μας, είναι ασπρόμαυρο! Μάλιστα λέει, κάποιες (πολύ σπάνιες) φορές, μπορεί να είναι και ολόκληρο ασπρόμαυρο, ενώ μερικές φορές, μπορεί να υπάρχει ένα γενικευμένο χρώμα, που το υποσυνείδητο έχει χαράξει ανάλογα με το ποιόν του ονείρου!

4) Τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει!

Σύμφωνα με την έρευνα, σε ένα όνειρο ποτέ ότι εμφανίζεται, δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλει να πει το όνειρο (υποσυνείδητο). Αν δηλαδή βλέπεις ότι δέκα τραπεζίτες σε κυνηγάνε να σε σκοτώσουν, δεν σημαίνει ότι φοβάσαι αυτό ακριβώς, αλλά έχεις ένα άγχος για τη κάρτα που λήγει σε τρεις μέρες… Αλληγορία…

3) Αυτοί που κόβουν το κάπνισμα έχουν πιο έντονα όνειρα!

Οι άνθρωποι που κάπνιζαν για μεγάλο διάστημα και έκοψαν το κάπνισμα, έρευνες έδειξαν πως έχουν πιο ζωντανά όνειρα! Μάλιστα άλλη έρευνα έδειξε, πως σε διάστημα μίας έως τεσσάρων εβδομάδων, θα έχουν πολύ ζωντανό όνειρο ότι καπνίζουν και θα νιώσουν ενοχή και πολύ δυσάρεστα συναισθήματα γενικότερα… Άντε μετά από αυτό να μην ανάψεις τσιγάρο μόλις ξυπνήσεις!

2) Εξωτερικά ερεθίσματα επηρεάζουν τα όνειρά μας!

Ο επιστημονικός όρος είναι Dream Incorporation. Ας πούμε. Εκεί που κοιμάσαι και βλέπεις το όνειρό σου, ξαφνικά έρχεται ένας εξωγήινος. Ενώ τα λέτε, χτυπάει ο συναγερμός του UFO, επειδή πέρασε με φόρα ένας ντελιβεράς από δίπλα. Σε κοιτάει ο εξωγήινος, τον κοιτάς, προσπαθεί να το κλείσει αλλά τίποτα. Ξαφνικά ο θόρυβος σου ακούγεται οικείος, ξυπνάς και συνειδητοποιείς πως απλά χτυπάει ο συναγερμός από το αμάξι του γείτονα… Χάλια..

1) Στον ύπνο σου, είσαι παράλυτος…

Και πάμε τώρα στο πιο τρομερό. Όταν κοιμάσαι το σώμα σου είναι σχεδόν παράλυτο! Σύμφωνα με τη Wikipedia σχετικά με τα όνειρα, «αδένες αρχίζουν να εκκρίνουν μια ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε και οι νευρώνες στέλνουν σήματα στον νωτιαίο μυελό που αναγκάζουν το σώμα να χαλαρώσει και να γίνει αργότερα ουσιαστικά παράλυτο!».

Αυτά λοιπόν.

Καλούς ύπνους!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;