Σχέδιο Αθηνά | Έξαλλος αποχώρησε από το γραφείο του υπουργού ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας

ΤΕΙ Πάτρας | Εβδομάδα Καινοτομίας & ΕπιχειρηματικότηταςΣε έξαλλη κατάσταση αποχώρησε από το γραφείο του υπουργού παιδείας ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας καθηγητής Σωκράτης Καλκάνης. Ο λόγος για αυτή την διαφωνία ήταν κάποιες δηλώσεις Αιτωλο-Ακαρνάνων πολιτικών, σχετικά με την μεταφορά της έδρας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από την Πάτρα στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά.

Πιο συγκεκριμένα,  ο κ. Καπλάνης θα επιδώσει στον υπουργό παιδείας την ακολούθησε σκληρή γλώσσα-επιστολή:

κ. Υπουργέ
η έκπληξη των προχθεσινών δηλώσεων Αιτωλο-Ακαρνάνων πολιτικών, σχετικά με την μεταφορά της έδρας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από την Πάτρα στο Μεσολόγγι, μετετράπη σε έκρηξη αγανάκτησης.
Είναι αντιδεοντολογικό και συνιστά παράβαση κανόνων θεσμικής λειτουργίας, να υποκαθίσταται με τις δηλώσεις αυτές ο Υπουργός Παιδείας, ο σχεδιαστής του ΑΘΗΝΑ,  που έχει επιδείξει ρεαλισμό, αυτο-συγκράτηση, σεβασμό προς την άλλη προσέγγιση και προσήλωση στις ακαδημαϊκές αρχές και αξίες.
Η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή στα πλαίσια της ενίσχυσης της ευελιξίας Τμημάτων και Σχολών να σχεδιάζουν Προγράμματα Σπουδών και να απονέμουν τους αντίστοιχους Τίτλους δεν αφήνει καμιά αμφιβολία  για την σοβαρή πρόθεσή σας να υπάρξει ένας  σωστός εκπαιδευτικός σχεδιασμός. Μας βρήκε μάλιστα σύμφωνους καθώς μια τέτοια πρόταση σας είχαμε υποβάλλει και εμείς.
Ωστόσο, εάν οι δηλώσεις τρίτων περιέχουν έστω και ψήγματα αληθείας και δεν αποτελούν μέρος ενός κακοστημένου παιχνιδιού  εις βάρος του ΤΕΙ Πάτρας και εις βάρος σας, από κέντρα μακράν του Υπ. Παιδείας, ανατρέπουν τη σοβαρότητα του σχεδιασμού του ΑΘΗΝΑ. Θα βρεθούμε,δε, στη δυσάρεστη θέση να  επιβεβαιώσουμε ότι και το ΑΘΗΝΑ έπεσε θύμα των  μικροκομματικών συμφερόντων, της προσφιλούς τεχνικής προσέλκυσης ψηφοφόρων και της εκπλήρωσης υποσχέσεων σε παράγοντες και φορείς .
Το ΑΘΗΝΑ , κ. Υπουργέ, που φιλοδοξήσατε να σχεδιάσατε στη βάση διεθνώς κρατούντων ακαδημαϊκών και λειτουργικών αρχών και κριτηρίων φαίνεται ότι συνεχώς απομακρύνεται από τη βάση του ακαδημαϊκού και λειτουργικού εξορθολογισμού.
Το ΤΕΙ Πάτρας εδέχθη πλήγμα από το ΑΘΗΝΑ ,όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί μέχρι πρόσφατα. Για τούτο ζητήσαμε και αναμένομε λύσεις  εξορθολογισμού και όχι τον αφανισμό του με την κατάργηση και της έδρας του.  Επανειλημμένως, υποβάλλαμε σοβαρά θεμελιωμένες προτάσεις για τον ανασχεδιασμό των ΑΕΙ. Δεν υπήρξαμε μηδενιστές ή αρνητές.
Θα είναι το μόνο ΤΕΙ, από τα 5 αρχαιότερα της ιστορίας της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας, το οποίο οδηγείται στον αφανισμό.
Το ΤΕΙ της Πάτρας ως φορέας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχει ιστορία 38 ετών ως αυτοτελές Ίδρυμα και όχι ως Παράρτημα Ιδρύματος όπως ξεκίνησε το ΤΕΙ Μεσολογγίου .
Το ΤΕΙ της Πάτρας είναι το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που ενσωμάτωσε την Ευρωπαϊκή συνιστώσα, της Αναγνώρισης και Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων στην εκπαιδευτική του λειτουργία. Με βάση αυτή την Ευρωπαϊκή πρακτική και προοπτική ανέπτυξε διεθνείς συνεργασίες και ανέλαβε πρωτοβουλίες, αντάξιες μεγάλων Ακαδημαϊκών κέντρων, και δράσεις διεθνούς βεληνεκούς εδώ και δυο δεκαετίες, κερδίζοντας τη διεθνή εκτίμηση.
Το ΤΕΙ της Πάτρας προσηλωμένο στο όραμα Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης έχει αναπτύξει ένα περιβάλλον ακαδημαϊκών αξιών που προσελκύει  αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές  από την Ελλάδα και το εξωτερικό ακολουθώντας παράλληλα μια ζηλευτή εξωστρεφή πολιτική.
Το όραμα αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί  σε μια κωμόπολη περιορισμένων δυνατοτήτων και προοπτικών τόσο λόγω θέσεως, όσο και λόγω αποστάσεως από το κέντρο της Περιφέρειας. Ένα τέτοιας εκτάσεως ΤΕΙ όπως αυτό της Δυτικής Ελλάδος  με τμήματα σε Αμαλιάδα, Πύργο Αίγιο, Πάτρα δεν μπορεί να διοικείται από το Μεσολόγγι το οποίο ευρίσκεται στο άκρον.
Ο ανασχεδιασμός και ο εξορθολογισμός της εκπαίδευσης  δεν επιτυγχάνεται με μετακινούμενο Ακαδημαϊκό και Διοικητικό ανθρώπινο δυναμικό που θα παραμένει στο ΤΕΙ μόνο τον ελάχιστο προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο αφήνοντας κατά μέρος την έρευνα και  την καθημερινή προσφορά που απαιτείται για την επιτυχία του θεσμού. Αυτή η προσέγγιση δεν καλλιεργεί την έννοια του Ακαδημαϊκού campus.
Το ΤΕΙ της Πάτρας και η κοινότητά του  δεν  είναι δυνατό να παραμείνουν απαθείς στις δηλώσεις για την μεταφορά της έδρας στο Μεσολόγγι και στις παρεμβάσεις τρίτων. Έχει ήδη την εμπειρία όταν εν μια νυκτί το Τμήμα Πληροφορικής που θα λειτουργούσε στην Πάτρα, την Μητρόπολη της Πληροφορικής, χάθηκε, όπως χάθηκαν τόσα άλλα Τμήματα .Το ΤΕΙ Πάτρας που αριθμούσε 17 Τμήματα, από τα οποία  11 στην Πάτρα,  θα μείνει μόνο με 6  Τμήματα να λειτουργούν στην Πάτρα.
Γιατί τέτοιο μένος  ;
Η κοινότητά μας δεν θα επιτρέψει τον πλήρη αφανισμό που σχεδιάζουν ή απεργάζονται κέντρα συμφερόντων με την μεταφορά και της έδρας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος στο Μεσολόγγι. Είναι αν μη τι άλλο παράλογο να υπαχθεί το μείζον στο έλασσον.  Είναι, ακόμα παράλογο να μετακινείται ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, που στελεχώνουν τις υπηρεσίες της έδρας ενός ΤΕΙ, σε μια άλλη πόλη μέσω της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου με μια τεράστια  οικονομική αιμορραγία και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς.
Με απλά λόγια το ΤΕΙ Πάτρας έχει έδρα. Δεν ζητήσαμε άλλο τι πέραν από ορθολογική σκέψη και ίση αντιμετώπιση .
Το ΤΕΙ της Πάτρας κ. Υπουργέ ήταν και θα είναι μαζί σας στον αγώνα για τον ανασχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη βάση της σωστής συνεργασίας και επικοινωνίας που χαρακτηρίζονται από αρχές και ακαδημαϊκές αξίες. Θα είναι όμως απέναντι σε κάθε ενέργεια  που καταρρακώνει και διαγράφει με μονοκονδυλιά την Ιστορία του και τη Θεσμική του υπόσταση η οποία γίνεται σεβαστή από τις αρχές  τόσων Ευρωπαϊκών και λοιπών κρατών, αλλά όχι της χώρας που το θεσμοθέτησε.
Δεν είμαστε εμείς που βάζουμε βόμβα στα θεμέλια του ΑΘΗΝΑ , κ. Υπουργέ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;