Το «Αθηνά» με τα μάτια του Θανάση Παπακωνσταντίνου

thanasis papakwnstantinoy

Για όσους από εμάς έχουμε περάσει από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και γνωρίζουμε εκ των έσω τις πλείστες παθογένειες και ανεπάρκειές τους, αντιληφτήκαμε μετά την δημοσιοποίηση του «Σχεδίου Αθηνά» – η ονοματοδότηση του νομοσχεδίου με επίκληση της συγκεκριμένης θεάς, σε σχέση με αυτά που το νομοσχέδιο περιλαμβάνει είναι , το παραδέχομαι, εξόχως ευφάνταστη(!) – ότι πρόκειται για τη λύδια λίθο, που θα καταστήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια ημιλειτουργικά στην ανυπαρξία τους.

Διαβάζοντας για το θέμα διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε μια επιστολή του Θανάση Παπακωνσταντίνου – τον οποίο θεωρώ από τους πιο έντιμους μουσικούς της γενιάς του – στην οποία , με αφορμή το κλείσιμο του τμήματος Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Άρτας, περιγράφει με τον πιο εμφατικό και ειλικρινή τρόπο αυτό που επιχειρείται στην ελληνική εκπαίδευση λόγω –και με αφορμή- την κρίση. Αν και συναισθηματικά φορτισμένο αποτελεί εξαιρετικό πολιτικό κείμενο, το οποίο μας θυμίζει σε λίγες γραμμές το λησμονημένο: Ποιοι είμαστε και πού πάμε.

Για όσους δεν είχαν την τύχη σερφάροντας στο διαδίκτυο να «αλιεύσουν» το κείμενο του Θ. Παπακωνσταντίνου, μπορούν να το διαβάσουν παρακάτω, όπως είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της AthensVoice:

«Ένα πολιτικό κείμενο με την καθαρότητα της ματιάς του «Βραχνού Προφήτη».

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ

Οι περισσότεροι πολιτικοί που έχουν περάσει από τη χώρα μας-και την έχουν καταστρέψει- είναι, σε μεγάλο βαθμό, απολίτιστοι. Αποξηραμένοι τεχνοκράτες, κομπιναδόροι και ψεύτες. Επειδή η παιδεία και ο πολιτισμός δουλεύουν βαθειά και μακροπρόθεσμα, ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητες αυτών που μας κυβερνούν. Θέλουν να δείχνουν άμεσα ότι παράγουν έργο, μπας και ξεγελάσουν τους ιθαγενείς για να τους ξαναψηφίσουν. Και επίσης, δεν τους συμφέρει να επενδύσουν σ΄αυτούς τους δύο πυλώνες της κοινωνικής ζωής γιατί ένα λαό με παιδεία και ακμαίο πολιτισμό, πολύ πιo δύσκολα μπορούν να τον καθυποτάξουν. Είναι λοιπόν προφανές αυτό που γίνεται σήμερα. Η συμμαχία διεφθαρμένων πολιτικών και αδηφάγου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην προσπάθειά της να επιβιώσει, τα πρώτα που εγκαταλείπει είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. Το τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής των ΤΕΙ Άρτας καλύπτει και τις δύο σπουδαίες ανθρώπινες κατακτήσεις. Εκπαιδεύει στον πολιτισμό. Και δεν είναι λόγια του αέρα αυτά που λέω. Το λέω με βεβαιότητα γιατί γνωρίζω εξαιρετικούς μουσικούς, που είναι καθηγητές της σχολής-με μερικούς από αυτούς είμαι χρόνια συνεργάτης-αλλά και αποφοιτήσαντες που είναι άξιοι συνεχιστές της μουσικής μας παράδοσης.

Αυτή η παράδοση είναι από τα λίγα πράγματα που με κάνουν να νοιώθω τυχερός που ζω σ’ αυτό τον τόπο. Και αισιόδοξο, ότι στο τέλος η τέχνη θα κερδίσει. Ένα κλαρίνο που φέρνει δάκρυα στα μάτια, μπορεί να κάνει σκόνη όλα τα σούργελα της βουλής. Και να οδηγήσει την οργή που νοιώθουμε, όχι στη φασιστική σχιζοφρένεια αλλά στο στοχασμό και στην αλληλεγγύη. Αγαπητοί καθηγητές και σπουδαστές, ακόμα κι αν κάνουν το ατόπημα και κλείσουν το τμήμα, οδηγώντας κάποιους από σας ως και στην απόγνωση, χρησιμοποιήστε την αρχέγονη φλόγα της μουσικής κι ανάψτε μια φωτιά στη μέση, να ‘ρθουν να ζεστάνουν τα χέρια τους οι παγωμένοι.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Μεταξοχώρι 7-3-2013»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;