Σχέδιο Αθηνά - ΑΤΕΙΘ | Ανακοίνωση από το Εμπορίας και Διαφήμισης

image description

Έχει παρέλθει ενάμισης μήνας περίπου από τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Αθηνά και το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι εξακολουθεί να εμμένει άκριτα στην αρχική του θέση για κατάργηση του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης (Μάρκετινγκ)του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων, ίδιων τμημάτων στα ΤΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ το γνωστικό αντικείμενο του Μάρκετινγκ θα αποτελεί μόνο κατεύθυνση σε παλιά ή νεοϊδρυόμενα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, θα παραμείνει δε διδασκόμενο σε επίπεδο τμήματος μόνο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση των τμημάτων Μάρκετινγκ στα ΤΕΙ ουσιαστικά εξαφανίζειαπό το χάρτη της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης τη διδασκαλία του Μάρκετινγκ με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.Τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙΘεσσαλονίκης επισημαίνουν για μια ακόμη φορά και πριν από την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων τα ακόλουθα:

· Το Μάρκετινγκ αποτελεί διακριτό γνωστικό πεδίο και αναγνωρισμένη επιστήμη σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η Επιστημολογία. Ως εκ τούτου, διδάσκεται στα πανεπιστήμια και στα αντίστοιχα ΤΕΙ των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών. Στα περισσότερα δε πανεπιστήμια και τριτοβάθμια ιδρύματα γενικότερα υπάρχουν τμήματα Μάρκετινγκ ή παρέχονται βασικοί τίτλοι σπουδών στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Δυστυχώς το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ προβλέπει τη χορήγηση βασικού τίτλου σπουδών γενικά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στις συγκεκριμένες δε σπουδές το Μάρκετινγκ θα αποτελεί μόνο μια κατεύθυνση μαζί με άλλες. Είναι φανερή λοιπόν η υποβάθμιση του γνωστικού πεδίου του Μάρκετινγκ.

· Το Μάρκετινγκ είναι παράλληλα και μια τεχνογνωσία, η οποία είναι καταλυτική για την επιβίωση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Οι επιτυχημένες , σύγχρονες και ρηξικέλευθες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διαθέτουν τμήματα Μάρκετινγκ. Οι στρατηγικές των επιχειρήσεων αυτών και τα στρατηγικά τους σχέδια περιλαμβάνουν, στο μεγαλύτερο βαθμό, στρατηγικές και σχέδια μάρκετινγκ. Για να εφαρμοσθούν όμως τα παραπάνω σε μια επιχείρηση απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση των μελλοντικών στελεχών της. Το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με τα πολλά επιμέρους αντικείμενα που διδάσκει και με τον εφαρμοσμένο χαρακτήρα των σπουδών,επιτελεί άριστο εκπαιδευτικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση.

· Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τη μέγιστη συμβολή του Μάρκετινγκ στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Αυτό όμως καταδεικνύεται και από την κοινή λογική. Αφού το Μάρκετινγκ συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αποτελεί βασικότατο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη και των χωρών.

· Για να μπορούν τα μελλοντικά επιχειρησιακά στελέχη να εφαρμόζουν σωστά το Μάρκετινγκαπαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση, όπως σημειώθηκε προηγουμένως. Αυτή θα επιτυγχάνεται μόνο όταν παρέχεται σε επίπεδο τμήματος και όχι βέβαια στο πλαίσιο μιας κατεύθυνσης.

· Το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης (Μάρκετινγκ) του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποτελεί φυτώριο ανάπτυξης της επιστήμης και του επαγγέλματος του Μάρκετινγκ στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα. Είναι πρωτοπόρο στη διδασκαλία και ανάπτυξη του Μάρκετινγκ στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η ίδρυσή του προηγήθηκε κατά πολύ των αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και των κολλεγίων. Παρέχει υψηλού επιπέδου θεωρητική εκπαίδευση . Παράλληλα διαθέτει και έναν πρακτικό προσανατολισμό που το διαφοροποιεί από τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά. Συνάμα αναπτύσσει αξιοσημείωτη ερευνητική δραστηριότητα, με την εκπόνηση από τα μέλη του, επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή παρουσιάζονται σε συνέδρια. Η ελκυστικότητα του τμήματος είναι υψηλή από τους υποψήφιους φοιτητές.

· Η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη που συγκεντρώνει την πλειονότητα του επιχειρηματικού της ιστού έχουν άμεση ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη όμως θα προκύψει από δυναμικές και σύγχρονες επιχειρήσεις. Για να σταδιοδρομήσουν στην εσωτερική αγορά αλλά και στις ξένες αγορές χρειάζονται κατάλληλες στρατηγικές Μάρκετινγκ. Το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης μπορεί να συμβάλει καταλυτικά προς την κατεύθυνση αυτή μέσα από την εκπαίδευση των σωστών στελεχών.

· Τέλος, αν (λέμε αν.) υπάρχει πρόθεση να « χαρισθεί» η σύγχρονη ειδικότητα του Μάρκετινγκ στα κολλέγια, αυτό θα αποτελέσει επιστημονικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό ατόπημα από πλευράς πολιτείας.

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να επανεξετάσει την πρόθεσή του για κατάργηση της ειδικότητας του Μάρκετινγκ και του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και να το διατηρήσει ως τμήμα στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ με την ονομασία Τμήμα Μάρκετινγκ.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος

Θεόδωρος Καργίδης, Καθηγητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
20:15
-
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;