Σχέδιο Αθηνά | Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

panepistimio iwanninwn

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
(Συνεδρία αριθμ. 993/2/11-3-2013)

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συζήτησε διεξοδικά κατά τη συνεδρία 993/2/11-3-2013 την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη συγκρότηση Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και εκφράζει την πλήρη διαφωνία της για τη μη ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής.

Μετά την υποβολή των αιτημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τη διεξοδική συζήτηση με το Υπουργείο, στην Πολυτεχνική Σχολή θα εντάσσονταν το ιδρυθέν Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (από το 2009), το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών καθώς και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση της Συγκλήτου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήδη από το έτος 1998 είχε συμβάλει καθοριστικά και είχε διαθέσει πόρους και χρόνο για την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο, τα οποία λειτουργούσαν μέχρι το 2009 πλήρως ενταγμένα στο ίδρυμα με γνωστικά αντικείμενα συμπληρωματικά προς τα άλλα Τμήματα και τις Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, η λειτουργία και η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στηρίχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με προσωπικό και άλλα μέσα και η οργάνωσή του έγινε με συμπληρωματικό τρόπο ως προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ό,τι δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τόσο στη Κοζάνη όσο και στο Αγρίνιο μεταφέρονται χωρίς προγραμματισμό και χωρίς κριτήρια στα ήδη υπερτροφικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και Πατρών με αλληλοεπικαλύψεις αντικειμένων, υποθηκεύοντας το μέλλον Τμημάτων με αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Οι υποσχέσεις και προσδοκίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και της κοινωνίας της Ηπείρου, διαψεύδονται με τη νέα τροποποιημένη πρόταση του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ (έγγραφο Υπουργείου αρ. πρωτ. 3997/1-3-2013).
Ειδικότερα, η πρόταση ένταξης του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών, ενός Τμήματος με πέντε (5) έτη σπουδών και πλήρως διαφοροποιημένη φυσιογνωμία από υπάρχοντα Τμήματα Επιστήμης Υλικών (και όχι Μηχανικών) τετραετούς φοίτησης άλλων Ιδρυμάτων, υποβιβάζει το πρόγραμμα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων Μηχανικών Υλικών και διαλύει ό,τι με κόπο και σημαντικούς οικονομικούς πόρους πετύχαμε κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ουσιαστικά, απαξιώνεται το σύνολο του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος, από το οποίο προσωπικό τα περισσότερα μέλη είναι Μηχανικοί.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητά να αποφευχθεί η διάλυση ενός Τμήματος που έτυχε θετικότατης εξωτερικής αξιολόγησης. Παράλληλα καλεί το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει άμεσα την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής με ταυτόχρονη ένταξη σε αυτήν του εν λόγω Τμήματος, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Ταυτόχρονα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κρίνει ότι το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών με βάση το πρόγραμμα σπουδών του και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του πρέπει να παραμείνει ενταγμένο στη Σχολή Τεχνολογιών και Επιστημών.

Θεωρούμε ότι το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» πρέπει να βάλει μία τάξη στα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να εξορθολογήσει τη λειτουργία Τμημάτων, Σχολών και ΑΕΙ και όχι να καταστρέψει ό,τι λειτουργεί άψογα και διακρίνεται από αριστεία και καθολική αναγνώριση.

Ιωάννινα, 11 Μαρτίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;