Neolaia Θέμα | Υπάρχει προοπτική δημιουργίας συνεκτικού κεντροαριστερού πόλου;

kedroaristera

Οι αντιδράσεις «παιχτών» του χώρου στην πρόταση Βενιζέλου

Τα αποτελέσματα των τελευταίων διπλών εθνικών εκλογών άνοιξαν de facto τη δημόσια συζήτηση για την ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα. Χρειάστηκαν μερικοί μήνες ώστε αυτό να εκφραστεί στο πιο υψηλό επίπεδο από την πλευρά του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ. Αυτό πραγματοποιήθηκε προσυνεδριακά και στη συνέχεια από το βήμα του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ από τον Ευ. Βενιζέλο, με κύριο αποδέκτη της ανοιχτής πρόσκλησής του τη ΔΗΜΑΡ – που προς το παρόν επισήμως αρνείται ευγενικά, αλλά και κάθε άλλη πολιτική οντότητα που μπορεί να συμβάλλει στο ενδεχόμενο εγχείρημα, όπως οι δυνάμεις της οικολογίας. Σημαίνοντα πολιτικά στελέχη από συλλογικότητες της ευρύτερης κεντροαριστεράς εκφράζουν τις απόψεις του για την πρόταση:

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣΒασίλης Οικονόμου*

Καθείς εφ’ ω ετάχθη Η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές

Η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για κοινή εκλογική κάθοδο με τη Δημοκρατική Αριστερά είναι κενού περιεχομένου. Η Δημοκρατική Αριστερά θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές με τους συμμάχους της και τα πρόσωπα τα οποία πιστεύουν στο πολιτικό της σχέδιο και όραμα. Η κεντροαριστερά θα ανασυγκροτηθεί στην βάση της κοινωνίας. Η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων γιατί έτσι το αποφασίζει ο ελληνικός λαός.

Η προσπάθεια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να καλύψει με πυροτεχνήματα τα συντρίμμια που άφησε ο προκάτοχός του δεν υπηρετούν τον στόχο και την ανάγκη δημιουργίας του μεγάλου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια όχι τα πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα.

*Βουλευτής Αττικής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΜΑΡ

Ιωάννα Κοντούλη

Το ΠΑΣΟΚ ζητά κεντροαριστερή ενότητα μήπως επανεμφανισθεί ο Κέυνς και σωθεί μόνο του…

Το ΠαΣοΚ αγωνιά για την επιβίωσή του και προσπαθεί να αυτοχρηστεί ως η βάση για δημιουργία ενός κεντροαριστερού πόλου. Η ΔΗΜΑΡ, προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από αυτό, όχι για διαφορές επί της ουσίας και της πολιτικής πρακτικής, αλλά κυρίως για να σώσει την εκλογική της δύναμη, καθώς το ΠαΣοΚ μετά και από την λίστα Λαγκαρντ είναι ο χώρος συνώνυμο της διαπλοκής, διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς σε ποιούς απευθύνεται ένας τέτοιος χώρος. Ποιά δηλαδή θα είναι η κοινωνική βάση αυτού του χώρου στην σημερινή πραγματικότητα. Όταν τα μεσαία στρώματα εξαφανίζονται και οι «νοικοκυραίοι» κατάντησαν πελάτες των ανθούντων καταστημάτων αγοράς χρυσού ο χώρος που φαντασιώνουν κάποιοι είναι για

την δική τους πολιτική σωτηρία και όχι για τη δική μας… Δεν ξέρω αν το ΠαΣοΚ ονειρεύεται ότι «πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι ο Κευνς θα ‘ρθει», αλλά προς το παρόν ο Φρηντμαν «βασιλεύει» και στις δικές τους πολιτικές.

Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν, να προβληματίζονται και να αυτοοργανώνονται, για να κάνουν ό,τι μπορούν έναντι σε όσα τους επιβάλλονται με άκρως αντιδημοκρατικό τρόπο.

*Στέλεχος Οικολόγων Πράσινων, Επικεφαλής εκλογικής εκστρατείας Μαΐου – Ιουνίου 2012

Psiras (1)Θωμάς Ψύρρας*

Ζητούμενο οι προγραμματικές συμπτώσεις

Η έννοια «κεντροαριστερά» δείχνει απλώς την «χωρική» τοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα. Το ζητούμενο είναι τα κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του «χώρου». Γιατί δεν ταυτίζεται απόλυτα με το χώρο του «δημοκρατικού σοσιαλισμού» ή της οικολογίας, ή των κοινωνικών και άλλων κινημάτων.

Η βιασύνη Βενιζέλου να εντάξει τη ΔΗΜΑΡ στις διαδικασίες του ενδοπασοκικού διαλόγου παραβλέπει την ποικιλία του χώρου και τη δυσκολία των συνθέσεων, οι οποίες προϋποθέτουν από πλευράς ΠΑΣΟΚ μια γενναία κριτική πράξεων και συμπεριφορών προσώπων. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να στηρίζει την ίδια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δώσει συγχωροχάρτι στις «πασοκικές» συμπεριφορές που μας οδήγησαν εδώ.

Οι διεργασίες για μια ευρύτερη «κεντροαριστερή» συμμαχία απαιτούν διάλογο για το ιδεολογικό οπλοστάσιο του χώρου, για την αναζήτηση στρατηγικών, προγραμματικών, συμπτώσεων – προσανατολισμών και για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών συμμαχιών. Αλλιώς, τέτοιες προτάσεις θα αναλωθούν σε συγκολλήσεις κορυφής και μπορεί να μετατραπούν σε μια αναξιόπιστη πολιτική διαδικασία που προοπτικά θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει τώρα.

*Βουλευτής Λάρισας, ΔΗΜΑΡ

K. DiamantopoylouΔιαμαντοπούλου Κατερίνα*

Συζήτηση ουσιαστική και πολύ-συμμετοχική

Η ανάγκη για ενιαία κεντροαριστερά σαφέστατα υπάρχει. Ο πολιτικός χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρέπει να μπορέσει να ομογενοποιηθεί και να αποτελέσει πολύτιμο ανάχωμα, αφού από τη μια πλευρά βλέπει κανείς μια ακραία αριστερά που κάνει πολιτική – «καζίνο» και από την άλλη πλευρά μια παλιομοδίτικη δεξιά που επιστρατεύει παλιές δοκιμασμένες συνταγές, όπως οι συνεχείς επικλήσεις του Θεού από τον Πρωθυπουργό, η προώθηση των πολιτικών «τζακιών» και ημέτερων και το κυνήγι των «αγιάννηδων» αντί για μεταρρυθμίσεις.

Η συζήτηση όμως πρέπει να είναι ουσιαστική και πολυ-συμμετοχική, εστιασμένη στην πολιτική ουσία μέσα από επίπονες δημοκρατικές διαδικασίες, με θέσεις στιβαρές και «ζυμωμένες», πολιτικές σαφείς που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις για τα προβλήματα των πολιτών και πολιτικά πρόσωπα χωρίς βεβαρυμμένο παρελθόν.

Ο διάλογος δεν πρέπει να γίνει μεταξύ αρχηγών, αλλά σε επίπεδο οργάνων και βάσης, ως μια διαδικασία γόνιμη που θα εγγυάται τη διάρκεια του εγχειρήματος για να υπηρετήσει τους πολίτες και όχι την πολιτική επιβίωση των κομμάτων.

*Οικονομολόγος – Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

Επιμέλεια: MavAlexis

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
20:15
-
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;